Busby Babes del 1: Begyndelsen

Den 19. februar 1945 er en vigtig dato i Manchester Uniteds historie. Den dag begyndte skabelsen af The Busby Babes på et kontor i Manchester.

Klubbens daværende formand James Gibson havde indkaldt til et møde angående ansættelsen af en ny manager. United havde ikke haft en manager siden Scott Duncan forlod klubben i 1937. Siden havde sekretæren Walter Crickmer og klubbens chefspejder Louis Rocca styret begivenhederne, og de havde allerede dengang startet et omfattende ungdomsarbejde, der desværre blev ødelagt af 2. verdenskrig.

Matt Busby kommer

Det var Louis Rocca, som var en italiensk isfabrikant, der var indvandret til England, der i 1902 fandt på navnet Manchester United. Det var også ham, der i slutningen af 1944 skrev et brev til en stabsofficer i den engelske hær, som befandt sig i en engelsk træningslejr i Syditalien. I lejren havde man et hold af divisionsspillere fra England. Dem trænede han, og de tog rundt og spillede opvisningskampe mod hold både i det sydlige Italien, Grækenland, Mellemøsten og Nordafrika. Manden accepterede at mødes med ledelsen i Manchester United under en orlov. De blev så begejstret for hans idéer, at han blev ansat. Hans navn var Matt Busby. Hans løn blev fastsat til £750 pr. år. Sekretæren Walter Crickmer skrev i en pressemeddelelse om den nye manager: -He will buildt up the team and put it right where it belongs, at the top.

Matt Busby kunne dog først begynde sit arbejde I klubben i oktober same år. Tilbage i Italien fortsatte han træningen og opdagede, at en af hans modspillere fra West Bromwich før krigen, da Busby selv spillede for Manchester City og Liverpool trænede en flok spillere, og han blev meget imponeret over, hvad han så. Han gik hen til ham og sagde: -When you are demobbed (afmønstret) I have a job to you at Old Trafford. Hans navn var Jimmy Murphy. I de næste 26 år forandrede de Manchester United fra en almindelig, godt nok stor fodboldklub, til en ekstraordinær institution kendt og elsket over hele verden.

Arbejdet begynder

Matt Busby overtog en klub uden stadion, da Old Trafford var blevet bombet i 1941 og var ubrugeligt samt en kæmpegæld. I en dansk TV-udsendelse blev der langt senere sagt: -Det var ud af dette muldvarpeskud, Matt Busby byggede et bjerg.

Han startede sit arbejde i klubben i midten af oktober 1945, og den første kamp, han stod i spidsen for, en udekamp mod Bolton på Burnden Park den 20. oktober i Football League North, sluttede 1-1. Efterhånden kom spillerne tilbage fra krigstjeneste, og det intensive arbejde kunne starte. I modsætning til langt de fleste managere, der dagen lang opholdt sig på deres kontor og som regel kun lod sig se en gang om ugen og gerne med en blomst i knappehullet, så tog Busby træningstøjet på og gik ud på træningsbanen med spillerne. Han var dengang 36 år gammel og havde kun et år tidligere afsluttet sin aktive karriere. Til den første sæson efter krigen 1946/47 købte han kun en spiller. Det var Jimmy Delaney fra Celtic. Mange anså det for et risikofyldt køb, idet Delaney allerede var fyldt 32 år og kendt for at være meget skadet. Som så ofte senere så Busby rigtigt. Han fik fem fremragende sæsoner ud af den gamle skotte.

Et vigtigt møde

Manchester United klarede sig fremragende i den første sæson. Førsteholdet sluttede på anden pladsen, og reserveholdet med Jimmy Murphy i spidsen vandt sikkert deres række. Desuden var klubbens gæld næsten væk. Tilskuerne strømmede til hjemmekampen, som blev afviklet på Manchester City’s hjemmebane Maine Road. Matt Busby og Jimmy Murphy mødtes altid om fredagen, og over en drink diskuterede de ugens forløb. Ugen efter afslutningen af turneringen mødtes de også for at diskutere sæsonens forløb. Busby var i strålende humør efter de fine resultater, hvorimod Murphy så lidt trist ud. Det kunne Busby ikke forstå. Så sagde Murphy: -Not one of the players in the reserves are good enough for the first team. Hvorefter Busby udtalte de skelsættende ord: -Then let’s go out and make them ourselves. Derpå startede det fantastiske ungdomsarbejde som førte til skabelsen af the Busby Babes. I de følgende år rejste Busby og Murphy rundt over hele Storbrittanien for at besigtige unge spillere. Som regel fik de et tip fra spillerens skoleleder eller lærer. Det skete f.eks. i tilfældet med Bobby Charlton, hvis skoleleder i Ashington i Northumberland skrev et brev til Busby og sagde, at han havde en dreng, som han troede kunne blive til noget. Busby sendte så sin chefspejder Joe Armstrong derop, og han kunne kun give skolelederen ret.

Flotte resultater

I de første seks sæsoner efter krigen sluttede Manchester United fire gange på andenpladsen og vandt endeligt i 1951/52 mesterskabet med et hold, der på dette tidspunkt var ved at blive gammel. To senere Busby Babes, Roger Byrne og Johnny Berry var med på dette hold. Roger Byrne var den første af The Busby Babes, som man kunne læse om i aviserne. Den 11. marts 1949 blev den yngste af det første hold efter krigen, Johnny Morris, solgt til Derby. Der havde været en heftig polemik i bladene op til salget, og kun dem med ørneblik ville have noteret en kort nyhed nederst på sportsiderne i Manchester’s to daværende eftermiddagsaviser Manchester Evening News og Manchester Evening Chronicle. Der stod: -Manchester United have signed on professinal forms 19-year-old Roger Byrne, a left-back who has been playing as an amateur in the ‘A’ team. He is a Manchester-born boy and attended Burnage High School.I 1952/53 kom United skidt fra start og lå og rodede i bunden af 1. division. På årets generalforsamling i klubben blev der fra mange sider rejst kritik og udtrykt bekymring for fremtiden. Dertil svarede Busby: -We have talents in our youth team who are worth more than £100.000.

Busby var ikke bange for at tage en chance, og da holdet skulle spille en træningskamp imod Kilmarnock i Skotland, satte han syv af de unge spillere på holdet og i de næste par år arbejdede han dem ind på holdet. I sin bog There’s Only One United skriver journalisten Geoffrey Green fra The Times: -We began more and more to hear of a man up in Manchester who put teenagers into his team. Det svarer meget godt til, hvad Busby selv udtrykte: -Is a player good enough then he’s old enough.