Den engelske Iniesta

Af Anders Bank-Rasmussen, kommentator, 6’eren

”Jeg ser ham som den engelske version af Andres Iniesta”. Sådan lød ordene i denne uge fra Alex Fergusons tidligere assistent Rene Meulensteen, da han skulle beskrive Jesse Lingard.

Nuvel, 7 spanske mesterskaber, 4 gange Champions League-vinder og indehaver af både titlen som Europa- og Verdensmester kan ikke helt sammenlignes med CV’et hos den 22-årige Jesse Lingard, som ser lidt spinkelt ud med bare 6 kampe i Premier League, ét enkelt mål og 0 titler.

Det er åbenlyst for enhver. Også for Meulensteen, som i samme åndedrag tilføjede, at Lingard selvfølgelig stadig havde lang vej og meget, han skulle lære. Men det var den type spiller, som den hollandske træner så i den unge Manchester United-spiller.

Det er flotte ord, som man kan være enige i eller ej. Men de understreger meget godt, hvor hurtigt det er gået for Lingard, siden jeg i midten af oktober sad på kommentatorpladserne på Goodison Park og så ham komme ind og få sæsondebut fra starten af anden halvleg som afløser for Juan Mata.

Han gjorde det glimrende i sin blot anden Premier League-kamp i karrieren og høstede ros fra Van Gaal efterfølgende. Siden er fulgt flere kampe fra start, det første Premier League-mål og sågar en efterudtagelse til det engelske landshold til opgøret mod Frankrig, hvor han dog ikke fik sin debut.

Men også den hæder venter givetvis indenfor en overskuelig fremtid for Lingard, hvis han kan fastholde formen. Han fremstår lige nu som det nye håb på Old Trafford, hvor fansene jo elsker at se et ungt talent etablere sig. Specielt, hvis det er et talent af egen avl, og det må man sige, Lingard er, eftersom han har været i klubben siden, han var 7 år gammel.

Spørgsmålet er så, hvad der er realistisk at forvente af den unge himmelstormer i den røde trøje. Jeg har hæftet mig ved et par spidskompetencer. Speed, fin boldomgang og gode vendinger i småspillet. Nå ja, og så ved han godt, hvordan man sparker til en bold.

Det viste han mod West Bromwich, da han fint følte den ind ved stolpen og under sommerens U21 EM-slutrunde i Tjekkiet, hvor han flot halvflugtede sejrsmålet ind fra kanten af feltet mod Sverige i gruppespillet. 4 mål i én kamp i sin Birmingham-debut på et lejeophold i The Championship for et par år siden vidner også om et vist målinstinkt – selvom han ikke ligefrem valgte at vise det på Old Trafford i onsdags mod PSV.

Men han har redskaberne. Som minimum til at blive noget, som Manchester United har manglet de seneste år. En god trupspiller med klubbens DNA i blodet, som kan gå ind og spille sin rolle på holdet i perioder og være ud af det i andre, når de store stjerner folder sig ud. Som vi havde med Butt, Phil Neville, Wes Brown, John O’Shea, Danny Welbeck, Darren Fletcher, Jonny Evans… (udfyld selv resten).

Alt ud over det er en bonus. Ud fra de vareprøver, jeg har set indtil videre fra ham, så er han ikke i besiddelse af et ekstraordinært talent, som får mig til at tro på, at han kan blive en bærende profil på et United-hold, der SKAL vinde titler. Men det kan selvfølgelig nå at komme, hvis han får lov til at udvikle sig rigtigt over de næste par år. Man har jo lov at håbe. Jeg tager i hvert fald gerne 7 mesterskaber og 4 Champions League-titler, hvis Meulensteens sammenligning holder i yderste potens, og han virkelig er Den Engelske Iniesta.