Den Forkerte General

af Anders Bank-Rasmussen, kommentator på 6’eren

”Louis van Gaals Army! Louis van Gaals Army!”

Ordene blev growlet med en hæshed, som man, hvis man lukkede øjnene, ville gætte på tilhørte Rod Stewart dagen derpå efter en nat med 2 flasker Jack Daniels. Men hvis man åbnede dem, så kunne man konstatere, at det såmænd bare var Louis van Gaal, som på pressemødet før Liverpool-kampen gav sit eget bud på, hvordan det lød, når fansene sang ned til hans spillere under kampene.

Hollænderens skønsang fik alle de tilstedeværende journalister til at bryde ud i højlydt latter, og jeg var selv helt solgt også. For endnu en gang havde Kong Louis holdt hof og leveret. Det har han gjort utallige gange i de godt og vel 14 måneder, han har været i klubben. Sjov, ligefrem og en entertainer.

Charmeoffensiven har virket på mig i den forstand, at jeg godt kan lide Van Gaal. Faktisk mere end jeg på forhånd havde forventet. For han kom med et ry for at være enhver journalists mareridt. Et eneste fejltrin og han jordede dig. Men han virker faktisk helt menneskelig. Grænsende til det sympatiske.

Så på et professionelt plan synes jeg, at han er en gave til Manchester United og til Premier League. Men hvis jeg for en stund smider den kasket og blot betragter ham som United-fan, så forholder det sig noget anderledes.

En tanke slog rod i mig for nogle måneder siden og har siden vokset sig større og større. Van Gaal er ikke den rigtige mand for United. Ganske enkelt. I hvert fald ikke på den lange bane. Jeg tror ikke på, at hans projekt bliver en succes, og det skyldes grundlæggende én ting. Hans ofte omtalte, men sjældent forståede, filosofi.

Kompromisløs Kontrolfreak

Allerede før Van Gaal blev ansat, var der mange spillere i klubben, som var nervøse og skeptiske, da hollænderens navn rykkede op øverst på rygtebørsen over navne til at sætte sig i managersædet på Old Trafford. Det ved jeg fra et medlem af staben omkring holdet.

Bekymringen gik på Van Gaals ry som en kompromisløs kontrolfreak, som kun kunne køre tingene på sin måde, og han blev ikke ligefrem betragtet som en stor mandskabsbehandler. Lige pt. virker det som om, at de bange anelser måske var berettigede.

For selvom Van Gaal fik vendt det til en sjov situation på det pressemøde, jeg snakkede om indledningsvist, så var det på en alvorlig baggrund. For skønsangen udsprang af et spørgsmål på de mange rygter, der havde været i dagene op til, om at spillertruppen var utilfreds med Van Gaal og hans træningsmetoder.

Ingen frihed til kreativ udfoldelse. Alt skulle køre efter den berømte filosofi. Efter van Gaals skabeloner. Det fjernede det gode humør på træningsbanen og forhindrede United-spillerne i at rulle sig ud offensivt inde på banen under kampen. Den dårlige stemning havde fået anfører Rooney og Michael Carrick til at gå til van Gaal for at påpege den kløft, som var ved at åbne sig mellem ham og spillerne.

Van Gaal forbliver den samme

Van Gaal bekræftede, at der havde fundet et møde sted, men forsøgte at afmontere det hele ved at fortælle pressen, at han havde lyttet til de to spillere og snakket med resten af truppen om det. Fordi van Gaal – ifølge ham selv – er en kommunikator, ikke en diktator. Men hvis man lyttede godt efter, så var der én ting, som han ikke sagde. At han havde taget kritikken til efterretning. At han havde ændret på tingene. Det tror jeg heller ikke, kommer til at ske.
For det vil betyde, at Van Gaal skal gå på kompromis. Han skal bevæge sig væk fra noget, som han helt grundlæggende tror på, er den rigtige måde at gøre tingene på. Han skal bevæge sig væk fra sin filosofi. Det tror jeg ikke, han kan. Og måske skal han heller ikke. Det er jo sådan, han er og tænker, og man kan ikke sådan ændre sin personlighed bare fordi, den clasher med andre.

Derfor har jeg svært ved at se, at Van Gaal kan lykkes med sit projekt i United. For det møde med Rooney og Carrick var udtryk for et reelt problem, som næppe går i sig selv igen. Med ham til at lede slaget vil det ikke lykkes at føre United tilbage helt til tops. Skal United helt tilbage, så skal der andre kræfter til. Det betyder dog ikke, at jeg klar til at rulle ”Van Gaal Out”-banneret ud og kræve hans afgang.

For det første er Van Gaal indiskutabelt en dygtig manager. Han ved, hvad han laver, og det han har præsteret i United indtil videre, er godkendt. Han har leveret det, han skulle. Fået samlet tropperne igen efter Moyes. Van Gaal skal nok guide holdet sikkert igennem denne sæson også og lande i Top 4 igen, hvis vi ikke bliver ramt for hårdt af skader (God bedring, Shaw).

For det andet, så må vi også være ærlige og erkende, at truppen pt. ikke har den nødvendige kvalitet til at gå hele vejen og snuppe mesterskabet og derfor må forventningerne til resultaterne indstilles derefter. Så der er ingen grund til panik. Det skal nok gå okay med Van Gaal lige nu.

Men Woodward og resten af ledelsen bør holde et vågent øje med managermarkedet. Bliver det rigtige navn pludseligt ledigt, så skal de slå til. For hvis målet er en tilbagevenden til toppen af den engelske fodboldtrone, så kræver det, at soldaterne bakker 100% op om generalens plan, og det gør de ikke i Louis Van Gaals Army.