Det dårligste salg i fodboldhistorien

Skrevet af Jonas Brønd Nielsen

United har ikke brilleret i de seneste transfervinduer, og denne sommer er vi på vej til at føje endnu en fiasko til en lang række. Hvis vi sælger David de Gea til Real Madrid for 18 millioner pund, som det blandt andet rygtes i Marca lige nu, vil det være det dårligste salg i fodboldhistorien.

David de Gea blev købt for 18,9 millioner pund i Atlético. Siden har United gjort ham til en af verdens absolut bedste keepere. I år har han været den bedste af alle. Real Madrid skal, ifølge Marca, betale blot 18,3 millioner pund. United kan ende med at tabe penge på at sælge en 24-årig keeper, som man har gjort til verdens bedste.

David de Gea er mere værd, end da United købet ham. Det behøver vi vist ikke skændes om. Heller ikke med dem, der ikke har United-briller på. Og han er mere værd end 18,3 millioner pund.

Når vi alligevel ser ud til at lade de Gea smutte til Real for en slik, kan det handle om to ting: 1. De Gea har kun et år tilbage af sin kontrakt. 2. De Gea har besluttet, at han gerne vil til Real Madrid. De to punkter kan man gribe an på to forskellige måder, og vi gør det forkert.

1: United bør ikke lade sig presse af, at De Geas kontrakt er ved at løbe ud. Behold ham et år mere og lad ham gå på en fri transfer. Det alternativ er mere tillokkende end at lade sig spise af med 18 millioner pund. 18 millioner pund er ingenting i den verden. Det kostede i omegnen af 16 millioner pund at leje Falcao, eksklusiv løn. Og United er åbenbart verdens største sportsbrand, så der skulle være penge nok i kassen. Det er mere værd at have De Gea i klubben endnu et år end at lade sig nøje med 18 millioner pund. Derfor skal vi beholde ham.

2: Det er meget muligt, De Gea helst vil til Real Madrid. Men han er næppe så dum, at han ikke forstår, hvordan fodbold fungerer. Han kan også forstå, at hvis Real ikke betaler den pris, United vil have, så må han blive på Old Trafford. Det er vel heller ikke det værste sted for ham. Fansene forguder ham. Det vil de sikkert også gøre i Real – lige indtil han koster et mål. Derfor skal de Gea blive.

Måske mener Woodward, United står i en dårlig salgssituation. Men Real Madrid står bestemt heller ikke i en optimal købssituation.

Det sørger en tredje faktor for. Real Madrid har et transferforbud hængende over hovedet, der kan træde i kraft i dette eller næste transfervindue. Derfor har Real travlt med at få en handel på plads, hvis der skulle blive lukket for handler allerede i dette vindue. Træder forbuddet først i kraft om et halvt år, gælder forbuddet for januar- og sommervinduet 2016. (Held og lykke, Real, med at hente De Ge i den situation). Det bør United udnytte til at presse spanierne.

Men spanierne skal ikke nødvendigvis presses til at slippe flere penge. Det ville være langt mere værdifuldt at kræve en spiller den anden vej. Som vi også diskuterede i den seneste transferpodcast, tænker jeg her på Bale. Det lader til at være uundgåeligt at miste de Gea, men kan United sende en pose penge sammen med målmanden og få Bale retur, sætter det pludselig tingene i et helt andet lys. (En anden mulighed kunne være Varane.)

Det er på tide, United skruer bissen på. David de Gea er en guldklump, der ikke må slippes til en pris på latterligt lave 18 millioner. Vis lidt nosser og ræk ”skråt op” til Real. Det er ikke en katastrofe at slippe ham gratis om et år. Pengene er ligegyldige. Hvis ikke de Gea eller Bale i næste sæson spiller med United-logo på brystet, har vi ikke spillet vores kort godt nok.

Der er to muligheder: Behold ham eller kræv Bale den anden vej. Undgå at lave det dårligste salg i fodboldhistorien.