Dumpet med et brag

Af Jonas Heltberg

Transfervinduet har været en katastrofe. Manchester United er svækket, og Louis van Gaal har diskvalificeret sig som træner.

Det er meget enkelt at bedømme Manchester Uniteds transfervindue: Det er dumpet – med et brag. Og ingen skal være i tvivl om, hvor ansvaret hører hjemme – hos Louis van Gaal.
Det startede så godt med indkøbene af Darmian, Schweinsteiger, Schneiderlin og Memphis. Solide forstærkninger, der faldt på plads så hurtigt, at de var velintegreret i truppen, da sæsonen startede.

Men derefter skete der – ingenting. En rimelig forventning havde været, at David de Geas fremtid hurtigt blev afklaret. Man kunne have solgt ham og fundet en ny målmand. Eller man kunne have meddelt, at han skulle blive. Man gjorde bare ingen af delene, og man indledte derfor sæsonen med stor usikkerhed om målmandsposten.

Samtidig har van Gaal med klodsede udtalelser helt unødvendigt belastet sit forhold til de Gea. Og han har i foreløbig seks vigtige kampe valgt at se bort fra en af verdens bedste målmænd, hvilket allerede har kostet point.

Man besluttede at skille sig af med en verdensklassespiller som Angel di Maria og har på den konto lidt et tab på over 150 mio. kroner. Ok, han har ikke spillet særlig godt, men var det helt umuligt at gøre lidt ekstra for at få ham til at trives og fungere? Og kunne det mon tænkes, at en del af di Marias problemer hang sammen med, at van Gaal brugte ham på uvante positioner og aldrig gav ham chancen efter det røde kort mod Arsenal?

Til gengæld virkede det meget lovende, at Pedro var på vej. En spiller i absolut verdensklasse. Jeg ved ikke, hvem der bærer ansvaret for, at det køb blev forkludret. Men Manchester United blev til grin. Og kunne man ikke have ventet med at sælge di Maria, til man med sikkerhed vidste, at man havde sikret sig en fuldgod erstatning?

Det er lidt det samme med vores angreb. Det gav mening ikke at forlænge med Falcao, men kunne man ikke have ventet med at sælge van Persie, til man havde fundet en afløser? Og hvorfor skulle en super-sub som Chicharito egentlig sælges?

På transfervinduets allersidste dag gik man i panik og gav en formue for en franskmand på 19 år, som jeg ikke tror, mange havde hørt om for få måneder siden. Så nu står vi altså med blot to 19-årige angribere (den anden er James Wilson) foruden Wayne Rooney – som er bedst i en mere tilbagetrukken position. En helt unødvendig svækkelse af vores hold på en helt afgørende plads.
Derudover skal det nævnes, at der aldrig kom en forstærkning til vores midterforsvar, og at bredden i truppen er svækket både defensivt med salget af Johnny Evans og offensivt med udlejningen af Januzaj. Dog skal det siges – ret skal være ret – at den centrale midtbane er blevet forstærket.

En sidste refleksion: Jeg har ikke tal for, hvor mange bærende kræfter på det United-hold, der vandt mesterskabet i 2013, som nu har forladt klubben. Er det mon klogt på så kort tid at sige farvel til så mange kulturbærere, der i praksis har vist, at de kan vinde titler? Jeg tænker på spillere som Vidic, Evra, Rafael, Fletcher, Welbeck og van Persie.

Når sæsonen er ovre, og vi har indkasseret en ”hæderlig” 3. eller 4. plads, håber jeg, at ejerne vil drage de rigtige konklusioner og indsætte en ny træner. Meget gerne Ryan Giggs med en stærk assistent ved sin side.