Englands kedeligste tophold

Af Jonas Heltberg

Hvad er der med os Manchester United-fans – hvorfor er vi så utilfredse? Hvis nogen før sæsonen havde sagt, at vi efter 14 kampe ville være et enkelt point fra toppen, ville de fleste af os have været jublende lykkelige. Det er også svært at være utilfreds med, at vi er det hold i Premier League, der har lukket færrest mål ind og tabt næstfærrest kampe.

Men noget er ikke, som det skal være. Én ting er, at vi efter 0-0 fadæsen mod PSV Eindhoven er i fare for at ryge ud af Champions League. Værre er det, at spillet i den kamp er et godt udtryk for, hvad der er galt i denne sæson: Meget boldbesiddelse, mange afleveringer på tværs – men ikke mange chanceskabende pasninger eller driblinger. Ikke mange uventede, offensive aktioner. Ikke meget kreativitet. Ingen fart. Meget få målchancer.

Manchester United har udviklet sig til det kedeligste og mest uinteressante af alle topholdene i England. Det er ingen tilfældighed. Det er sådan, Louis van Gaal vil have, at vi skal spille. Det er vel derfor, at kreative, offensive spillere med fart i støvlen konsekvent bliver solgt eller fravalgt på transfermarkedet.

Da van Gaal tog over, havde Manchester United fire angribere. I dag har vi to. Vores mest kreative midtbanespiller, Ander Herrera, starter som regel på bænken, og der går rygter om, at han er på vej væk. To af vores gennembrudsfarlige fløjspillere bliver efterhånden kun brugt på back-pladserne.

Manchester United har gennem årtier fascineret millioner af mennesker over hele verden med sine karismatiske, kreative spillere og sin offensive spillestil. Det er helt uacceptabelt, hvis dette positive brand nu sættes over styr. Det er ikke det United, jeg kender. Det er ikke det United, jeg vil have.

Det er muligt, at vi vinder guld, og så vil van Gaal blive hyldet. Men jeg tvivler. Jeg tror snarere, vi får en ligegyldig 3. eller 4. plads, og så kan vi i næste sæson spille med i Champions League, indtil vi møder et af de store hold, der slår os ud.

Louis van Gaal har fået styr på den defensive organisation. Tak for det. Nu har vi brug for en træner, der kan bygge oven på det fundament og styrke det offensive spil frem ad banen. I München går Pep Guardiola rundt med en kontrakt, der udløber til sommer. Måske han snart skal have et opkald fra den røde del af Manchester?