Ernest Mangnall – den første store manager

James Ernest Mangnall blev født den 4. januar 1866 i Bolton, der nu ligger i Greater Manchester. Han er den eneste person, som har været manager for både United og City. Han er en af kun tre personer, som har vundet det engelske mesterskab; mens de stod i spidsen for Manchester United.

Da han var manager for Manchester United (1903-12) flyttede klubben til deres nye stadion Old Trafford (1910), og da han var manager for Manchester City (1912-24) flyttede klubben til deres nye stadion Maine Road (1923). I hans periode som manager for Manchester United var der store problemer i de to klubber med matchfixing og ulovlige betalinger af spillere.

Mangnall var en stor tilhænger af Bolton og blev medlem af klubbens bestyrelse. Han var i sæsonen 1898/99 også klubbens sekretær/manager; men det var uden den store succes, da klubben rykkede ud af 1. division. Forud for sæsonen 1899/1900 blev han sekretær/manager for Burnley, der også rykkede ud af 1. division i hans første sæson der. Hans ærlighed blev samtidig betvivlet, da Burnleys målmand Jack Hillman forsøgte at overtale Nottingham Forests spillere til at tabe en kamp, så Burnley kunne undgå nedrykning. Hillman fik en sæsons karantæne for det.

Utilfredse tilhængere

I 1903 blev Mangnall ansat som manager for Manchester United. Det var klubbens tilhængere ikke særlig tilfreds med, da han ikke havde præsteret noget i hverken Bolton eller Burnley. Desuden var hans hold heller ikke kendt for at spille særlig attraktiv fodbold.

Manchester Uniteds ejer, den rige forretningsmand John Henry Davies, var imidlertid villig til at bruge masser af penge på at forstærke holdet med nye spillere. Især købet af stopperen Charlie Roberts for 600 pund, hvilket var en stor sum på den tid, gav et enormt løft. I sæsonen 1905/06 rykkede holdet op i 1. division.

Holdets store styrke lå i halfbach-kæden, der bestod af Dick Duckworth, Charlie Roberts og Alec Bell. De skulle i de næste syv sæsoner danne rygraden på holdet, som i den periode vandt to mesterskaber, FA Cupen og Charity Shield to gange.

Indkøb hos City

Manchester City spillede i 1. division og kunne med en sejr i sæsonens sidste kamp vinde mesterskabet. Det blev imidlertid til et nederlag mod Aston Villa, hvilket betød, at Newcastle vandt mesterskabet. Efter kampen hævdede Villas anfører Alec Leake, at Citys store stjerne Billy Meredith havde tilbudt ham 10 pund, hvis hans hold tabte. Fodboldforbundet FA idømte Meredith et års karantæne. City ville ikke hjælpe Meredith, hvorfor han besluttede at offentliggøre, at grunden til Citys succes var, at klubben betalte deres spillere flere penge end de tilladte 4 pund pr. uge.

FA idømte City en bøde på 250 pund, og klubbens spillere skulle sælges på en auktion, som fandt sted på Queens Hotel i Manchester. Det benyttede Ernest Mangnall sig af. For 500 pund købte han stjernen Billy Meredith. Desuden overtalte han andre store spillere som Sandy Turnbull, Herbert Burgess og Jimmy Bannister til at komme til United. Manchester United blev engelske mestre i 1907/08 og 1910/11. Holdet vandt desuden FA Cupen i 1909 og Charity Shield i 1908 og 1911. Ernest Mangnall blev en stor succes i United.

Skifter til Manchester City

I 1912 skiftede Mangnall til Manchester City, hvor han var manager til 1924 med rimelig succes – dog uden at vinde nogen titler. Efter afslutningen af 1. verdenskrig købte han i 1919 Billy Meredith fra Manchester United. Meredith var på det tidspunkt 46 år gammel. I 1924 ønskede City ikke at forlænge kontrakten med Mangnall. Han trak sig derefter tilbage fra fodbolden. Han døde den 13. januar 1932 i en alder af 66 år som følge af en blodprop i hjernen.