Fellainis forvandling

Af Rasmus Onslev Kremmer, journalist for bl.a. United-Supporteren.

Marouane Fellaini er om nogen symbolet på Manchester Uniteds genfødsel, og han fortjener al den ros, han kan få for sin fornemme form. Vi var mange, der rystede på hovedet, da den belgiske midtbanespiller blev hentet af David Moyes i transfervinduets døende minutter i sommeren 2013. For det første er han ikke en typisk Manchester United-spiller. For det andet betalte vi svimlende 27,5 mio. pund for en spiller, der blot en måned tidligere havde en frikøbsklausul på 23,5 mio. pund. Der er ingen vist tvivl om, at Moyes hellere ville have haft for eksempel Cesc Fabregas eller Thiago Alcantara til United-midtbanen – og måske også Ander Herrera.

Det fik han bare ikke, og de fleste af os fans havde svært ved at se Fellainis kvaliteter i skyggen af skuffelsen over de manglende stjerneindkøb. Fellaini vil da nok også være den første til at indrømme, at hans første sæson i den røde trøje langt fra var en succes. Han spillede blot 16 Premier League-kampe for Manchester United, og selv om Moyes kendte ham fra en fælles fortid i Everton, var det tydeligt, at han blev brugt forkert. I sæsonen 2012/13 lavede han 11 mål i Premier League for Everton. I sidste sæson fandt han ikke vej til målet en eneste gang.

I takt med at Moyes mistede kontrollen over Manchester United-spillerne, begyndte holdet at præstere dårligere og dårligere, og Fellaini var ingen undtagelse. Da han kom til klubben, kunne man købe parykker ude foran Old Trafford. Efter ganske få uger var de imidlertid blevet parkeret på et lager et sted. De færreste fans ville kædes sammen med Fellaini. Der var sågar fans, der hånede ham under sommerens træningskampe.

Jeg vil stadig ikke kalde ham en typisk Manchester United-spiller, og det er ikke alt, han laver på grønsværen, der er lige kønt. Men jeg tager hatten af for hans seneste præstationer. En ting er at have en række gode kampe på et godt spillende Manchester United-hold. Noget helt andet er at være blandt de bedste spillere og rejse sig som Fugl Føniks, efter man er blevet stemplet som flop og ønsket langt væk fra Manchester og omegn.

Det ironiske er, at det er en manager fra den hollandske skole, der får Fellaini til at blomstre i Manchester United-trøjen. Fellaini stod ikke forrest i køen, da der blev delt tekniske færdigheder ud, men hans tilstedeværelse på en fodboldbane er ganske enkelt fantastisk for tiden. Han er for eksempel blandt de allerbedste, når det handler om at have én, man kan spille bolden op på, hvis man skal spille sig ud af et pres. På den måde kan Manchester United vende spillet lynhurtigt, som vi også har set flere eksempler på i år.

Det er måske ikke ligefrem ”The United Way”, men det fungerer og giver holdet nogle hele nye redskaber. Og der har faktisk været masser af eksempler på flot angrebsfodbold i de seneste par Manchester United-kampe – endda med Fellaini i hovedrollen. Han scorer mål, laver assists og dominerer luftrummet fuldstændig. I kampen mod Manchester City fik han Yaya Toure – en af Premier Leagues bedste midtbanespillere – til at ligne en statist.

Derfor er der heller ingen tvivl om, at Fellaini er José Mourinhos største bekymring forud for lørdagens topkamp i London. Hvis Michael Carrick, der er en af grundene til Uniteds og Fellainis storspil, ikke bliver klar, er Chelsea nok stadig favorit, men hvis han bliver klar, er kampen nærmest 50-50. Og det skyldes ikke mindst Fellaini. Jeg er – i lighed med bl.a. Gary Neville – overbevist om, at Mourinho hellere vil lukke ned for Fellaini ved at sætte en ekstra mand på ham i form af eksempelvis Zouma, end forsøge at dominere og angribe. Hvis Fellaini neutraliseres, mister Manchester United nemlig et meget vigtigt våben.

Fellaini er langt fra ene om at have fundet det gode spil frem i 2015. Flere af Manchester United-spillerne fortjener faktisk at blive fremhævet i deres egen kommentar. Ashley Young har for eksempel lavet et comeback, der minder om Fellainis. Det er heller ikke længe siden, han var udskældt og blev meldt på vej væk fra klubben. Hans seneste præstationer har imidlertid lukket munden på kritikkerne for en stund, og han er nu tæt på en ny kontrakt med Manchester United.

Det er dog næppe helt tilfældigt, at Young er blomstret op i venstresiden. For læg mærke til, hvor ofte Fellaini lægger sig over i venstresiden og hjælper med at bygge spillet op i den side. Og læg samtidig mærke til, hvordan han giver masser af plads til spillere som Juan Mata og Ander Herrera, der ligeledes har været med til at sparke optimismen tilbage til Old Trafford på det seneste. Fellaini, Herrera og Young topper i øvrigt Manchester Uniteds Man Of The Match-listen i denne sæson sammen med Robin van Persie. Det vil dog ikke undre mig, hvis Fellaini snart står alene øverst på listen. Han kan passende starte med at levere endnu en stor præstation på lørdag.