Fodbolden kommer i gang igen efter krigen

Da Matt Busby og Jimmy Murphy kom tilbage fra krigstjeneste i efteråret 1945 begyndte de straks arbejdet med at bringe Manchester United tilbage på sporet. Old Trafford var blevet bombet og ødelagt i juni 1941, og der skulle gå hele otte år, før klubben igen kunne spille der. Klubben havde desuden en kæmpegæld. Dette afskrækkede ikke de to nye folk, der i de næste 25 år skulle skabe tre store hold.

Som noget helt nyt i britisk fodbold gik Busby og Murphy ud på træningsbanen og viste spillerne, hvordan de skulle gøre. Tidligere opholdt manageren sig oftest på sit kontor og viste sig sjældent. Willie Maley var i over 40 år manager for den skotske gigant Celtic, og han viste sig aldrig på træningsbanen. Under kampene sad han blandt direktørerne på tribunen. Spillerne skulle læse holdopstillingen i aviserne om fredagen. Alligevel vandt han over 30 titler med Celtic.

Den første kamp som Busby stod i spidsen for var mod Bolton på udebane i War League den 20. oktober 1945. Kampen sluttede 1-1.

Den første sæson

Forventningerne til den første efterkrigssæson var store, og tilskuerne strømmede til. Football League havde besluttet, at man ville spille med nøjagtig samme kampprogram som i sæsonen 1939/40, der blev afbrudt efter den tredje kamp på grund af krigsudbruddet. Man ville ikke begå samme fejl som efter 1. verdenskrig, hvor Arsenals formand Sir Henry Norris købte sig til en plads i 1. division, selv om klubben var sluttet på femtepladsen i den sidste sæson før krigen. Det gik ud over deres rivaler fra Nordlondon Tottenham. Arsenal har i øvrigt været i den bedste division lige siden.

Fem sejre på stribe
Manchester United startede den 31. august 1946 på hjemmebane, der i de næste tre sæsoner var Citys bane Maine Road, mod Grimsby Town. United vandt med 2-1 på mål af Jack Rowley og Charlie Mitten. Godt 41.000 tilskuere overværede kampen. Uniteds første holdopstilling efter krigen var: Jack Crompton, Johnnie Carey, Billy McGlen, Jack Warner, Allenby Chilton, Henry Cockburn, Jimmy Delaney, Stan Pearson, Jimmy Hanlon, Jack Rowley og Charlie Mitten.

United skulle få en fremragende start på sæsonen med fem sejre i de første fem kampe.
United var med i toppen gennem hele sæson, og det ville være blevet til klubbens tredje mesterskab, hvis man ikke havde tabt den fjerdesidste kamp den 3. maj 1947 til Liverpool på Anfield med 0-1.

Mærkelig sæson

Sæsonen 1946/47 blev usædvanlig lang. Det skyldtes en usædvanlig streng vinter, som var skyld i utallige aflysninger over hele Storbrittanien. Rekorden blev sat i en af de lavere skotske divisioner, hvor en kamp blev aflyst 29 gange. Liverpool blev mester. De spillede deres sidste kamp den 12. maj. Den sidste kamp i 1. division mellem Sheffield United og Stoke City blev spillet den 14. juni. Havde Stoke vundet den kamp, ville de have vundet mesterskabet på en bedre målscore.

Lad os lave dem selv

Efter sæsonen mødtes Busby og Murphy til en drink for at diskutere sæsonen. Førsteholdet var blevet nummer to, reserveholdet havde vundet deres række Central League og klubbens underskud var blevet vendt til et stort overskud. Alligevel virkede Jimmy Murphy ikke glad. Busby spurgte til det, og Murphy sagde, at der ikke var en af spillerne på andenholdet, der kunne gå ind og forstærke førsteholdet. Så sagde Busby de berømte ord: Then let’s go out and make them ourselves. Her startede det store ungdomsarbejde, der i de næste 25 år skulle bringe Roger Byrne, Duncan Edwards, Bobby Charlton, George Best og mange flere store spillere til klubben.

Læs næste gang om den første store triumf efter krigen – pokaltriumfen i 1948. Du kan desuden læse om dramaet op til pokalfinalen, hvor Uniteds målmand Jack Crompton i al hemmelighed blev opereret i skulderen kun få dage før finalen.