Fra Newton Heath LYR til Manchester United

Manchester Uniteds historie starter i 1878, da ansatte ved Lancashire and Yorkshire Railway-selskab bad om tilladelse og støtte til at oprette en fodboldklub. Tilladelsen blev givet og Newton Heath LYR var født. I de første år spillede man på en bane i North Road og senere flyttede de til Monsall Road. Jernbaneselskabets farver var grøn og gul, og derfor havde klubbens trøjer denne farve.

De første år spillede holdet mod andre hold fra deres egen jernbaneselskab og fra andre selskaber. Den første kamp mod en anden modstander fandt sted i 1880, hvor det blev til et nederlag på 0-6 mod Bolton Wanderers reservehold.

I sæsonen 1886/87 deltog klubben for første gang i FA Cupen. I de tre tidligere år havde holdet dog deltaget i en lokal pokalturnering Manchester and District Challenge Cup, hvor man i alle årene havde nået finalen dog uden at vinde. Det blev dog kun til en kort affære i FA Cupen. Modstanderen var Fleetwood Rangers. Den ordinære kamp sluttede 2-2. Begge Newton Heaths mål blev scoret af Jack Doughty. Anfører Jack Powell nægtede dog at spille omkamp., hvilket fik Fleetwood Rangers til at klage til FA, hvor de fik medhold. Klubbens næste deltagelse i FA Cupen kom i 1889.

I 1888 deltog klubben i en lokal liga, der hed The Combination. Denne blev dog opløst i løbet af sæsonen, hvorefter klubben i den næste sæson deltog i Football Alliance. Efter tre sæsoner blev den sluttet sammen med The Football League, og Newton Heath blev optaget i 1. division. Klubben sløjfede LYR i navnet og hed nu kun Newton Heath. Samtidig flyttede de til et nyt stadion Bank Street. Efter kun to sæsoner rykkede holdet ned i 2. division.

Nu begyndte klubbens økonomi at skrante, og i 1902 havde klubben gæld på 2.670 pund, hvilket i 2014-tal svarer til 250.000 pund. Holdets anfører Harry Stafford henvendte sig til fire forretningsmænd, der hver indskød 500 pund. En af dem, John Henry Davies, der var en velhavende bryggeriejer blev klubbens præsident. Samtidig skiftede klubben den 24. april 1902 navn tilnavn til Manchester United.