Get The Balance Right

Kommentar af Morten Kamper

”Get The Balance Right”

Sådan lyder titlen på et af Depeche Modes klassiske 80ér numre. For os, som er så gamle, at vi kan huske 80érne, var Depeche Mode et af de største band. De formåede at forny sig, og de holder stadig anno 2014! Hvorfor skrive om Depeche Mode, balance og 80erne, når denne klumme omhandler Manchester United?

Svaret er ganske ligetil. Manchester United var en sovende kæmpe i 80erne, en klub som underpræsterede i ligaen, en klub som vandt to F.A. Cups, henholdsvis i 83 og 85, og en Charity Shield i 84 over Liverpool med Bryan Robson som dobbelt målscorer. Da 80erne blev til 90erne kom det næste trofæ, igen en F.A. Cup, Fergies første og resten er, som det hedder, historie!

Happy days!

Men tilbage til balancen, som United ledte efter balancen i 80erne – den svære balance i at opretholde et vist niveau, som gjorde United til reelle titeludfordrere, en balance indadtil i klubben, hvor en drikkekultur herskede og flere store spillere aldrig for alvor slog igennem. En balance, som gik på at genopbygge ungdomsafdelingen ved at arbejde videre med arven efter Matt Busby, hvor unge talenter fik chancen. Intet begejstrer vores United hjerte mere end at se en ”Home grown” levere varen og udvikle sig både på og uden for banen.

Manchester United (læs: Ferguson) fik denne balance til at gå op i en højere enhed. Efter fire til fem års hårdt målrettet fokus begyndte arbejdet at bære frugt og de gode resultater og medfølgende trofæer strømmede ind. Happy days!!

Balancen er udfordret

Et hurtigt spring fremad, og vi skriver august 2014. Balancen er for første gang udfordret. Efter den forfærdelige 2013/14 sæson, hvor en skuffende syvende plads i PL og et hurtigt exit i F.A. Cuppen gjorde rigtigt ondt. Læg dertil et smertefuldt nederlag til Sunderland over to kampe i League Cuppen, og der tegner sig et klart billede af Uniteds fiaskosæson. En respektabel indsats i CL kan ikke rokke på det faktum, at United under David Moyes var en 100% falliterklæring!

Paradokset er, at Manchester United som kommerciel succes og som brand aldrig har stået stærkere.

Klubben nærmest skovler penge ind; Aon Training Complex, eller for os bare Carrington, Chevrolet, og til næste år Adidas! (Kunne man i den forbindelse håbe på et nostalgisk 80er design?) Alle tre store kontrakter, som gør tabet af Champions League, forhåbentlig kun for et år, overkommeligt. Men! Og der er et stort men:

Hvis balancen ikke bliver genoprettet, og hvis United stadig befinder sig på et spillemæssigt middelmådigt niveau, så er chancerne for, at vi kan komme til at opleve 80erne igen tilstede.

Sortseer; Ja måske. Realist; Også det!

Nødvendige investeringer

Som Louis van Gaal tidligere har udtalt, er truppen ikke i balance. Vi har for mange 10ere, ingen forsvarsspillere og mangler wings af absolutte topklasse. Truppen er udfordret, og det samme er LvG´s favorit system 4-3-3. Jeg har fornemmelsen af, at United spiller 3-5-2 mere af nød end af lyst. Lidt ligesom Holland gjorde det under VM.

Jeg har stor tro på, at van Gaal kan bevæge United fremad, at vi igen kan være med helt i toppen af PL og CL. Men det tager tid. Og at vi skal væbne os med tålmodighed. Et skridt i den rigtige retning ser ud til at blive taget med købet af Angel Di Maria, en balancespiller, dvs., at han giver United flere strenge at spille på, flere taktiske formationer kan bringes i spil og på den måde gøre United mere potent fremad i banen.

Mange penge? Ja. Nødvendigt? Ja.

Men samtidig er signalværdien af købet af Di Maria ikke til at overse. Købet viser at United, stadig, kan tiltrække store spillere på toppen af deres karriere! Det skal vi ikke underminere værdien af. Også selvom United er uden CL i år.

Uniteds Robben

Jeg glæder mig til at de Di Maria bringe United noget meget tiltrængt hurtighed, hvor han kan sætte en mand af i direkte duel og skabe overtalssituationer på den sidste tredjedel af banen, noget som United i den grad har manglet de sidste par år. Di Maria er den ”Gamewinner”eller en ”Gamechanger”, som vi har håbet på, og som vil blive en stor gevinst! Han giver gennembrudsstyrke, mange assists og forhåbentlig otte-ti mål pr. sæson. Di Maria kan være med til at få ”The Fear Factor” tilbage på Old Trafford, som det fort United har brug for.

Samtidig minder Di Maria købet meget om Van Gaals køb af Arjen Robben i sommeren 2009. Van Gaal var lige tiltrådt som manager i Bayern Munchen, og Robben blev med sin direkte spillestil en af katalysatorerne på Bayerns succes. Både kort og langvarigt. Samme effekt håber jeg, at Di Maria kan have i United. Rollen og spillestilen er ikke ulig Robben.

I kølvandet på det skuffende resultat mod Sunderland samt blamagen med Milton Keynes Dons, som her bliver forbigået i tavshed, er der i min optik stadig flere steder, hvor United er i ubalance, midtbanen sejlede, og det var til tider pinefuldt at opleve Cleverleys og Fletchers utilstrækkelighed mod Sunderland. Det er simpelthen ikke godt nok, hvis United vil gøre sig håb om at være med, hvor det er sjovt i maj.

Mangler kvalitet

Velvidende at Carrick og Herrera er skadede, så mangler midtbanen kvalitet. Kvantitet er der nok af; Fellaini, Lingaard, Cleverley, Anderson og Fletcher. Det skriger til himlen, at United endnu ikke, har adresseret dette tema, Vi mangler stadig en til to midtbanespillere af ypperste karat. Hvis ikke dette bliver en realitet, er jeg bange for, at Di Maria`s arbejdsvilkår bliver forringet, og balancen stadig ikke er i check!

Mange navne har været nævnt, men Vidal står øverst på min ønskeseddel. Teknisk stærk to-vejs spiller kan dominere og diktere spillet. Desuden har han både flere mål og assists i sig. Eneste problem er, at vi nu er så langt henne i transfervinduet, og at Juventus derfor måske ikke er villige til at indgå i nogen form for forhandling. Ellers må vi vente til januar og håbe på en af van Gaals yndlinge; Kevin Strootman.

For at være rigtig grådig kunne vi også godt bruge en midterstopper fra øverste skuffe, tak! Dette er måske for meget forlangt. Købet af Marcos Rojo virker spændende, men jeg har ikke set nok til at kunne bedømme ham ordentligt, men potentialet virker til at være til stede.

Så Ed Woodward; der resterer fem dage, når disse linjer skrives, af transfervinduet. Fem dage til at rette op på diverse mangler. Fem dage til at få den meget omtalte balance tilbage i truppen.

United har brugt mange penge på transfers i 2014, rigtig rigtig mange penge!! Uhørt mange faktisk. Men det er nødvendigt.

Så Louis van Gaal; ”Get The Balance Right” og få United til at forny sig, få os til at være langtidsholdbare og få os til at være dominerende i engelsk fodbold. Jeg vil personligt være væbnet med tålmodighed og troen på, at du er den rette mand til at bevæge Manchester United fremad mod nye mål.

Mod balance, trofæer og happy days.

Igen!!