Giver Mourinho sejr i våbenkapløbet i Manchester?

Af Mads Thyrsted Laursen

Der var næppe ret mange, der faldt ned af stolen, da Manchester City for knap et par uger siden præsenterede Pep Guardiola som manager fra næste sæson.

Personlig var jeg alligevel både skuffet og ærgerlig over, at verdens måske bedste manager endte i den blå del af Manchester. Jeg er godt klar over, at handlen stort set har været done and dusted i meget lang tid. Alligevel sad jeg tilbage med følelsen af, at Pep havde passet som fod i hose hos United. Klubben har historie, tradition for offensiv fodbold, en trup med masser af talent og udviklingspotentiale og ikke mindst kunne Guardiola kun fordre det Manchester United, som vi i skrivende stund er vidne til. Men sådan skulle det altså ikke være.

Offentliggørelsen af Pep i City har været startskuddet til et sandt våbenkapløb mellem de to Manchester-klubber. For end ikke et døgn efter, at spanieren var præsenteret hos City, så buldrede rygterne der ud af med historier om, at Jose Mourinho fra sommer skal afløse Louis van Gaal.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hollænderen bør være fortid i United senest til sommer. Men om Mourinho er manden, der bør afløse han – det har jeg en større tvivl om. For Mourinhos stil har i de seneste år ligget meget, meget langt fra det Manchester United, som jeg og de fleste andre fans elsker. Mourinho er ikke synonym med offensiv, risikovillig og sprudlende fodbold. Til gengæld rimer hans navn på titler, og det er noget, United hungrer efter.

Den portugisiske, verdensklasse manager har dog altid omtalt United med respekt. Han har vist, at han forstår klubben og dens storhed og arv, og på den måde kunne han måske være et perfekt valg. Men på den anden side kan hans stil netop skade klubben. Hans fremtoning i medierne, over for andre managers, ja omverdenen generelt, kan på den lange bane slide og ødelægge mere end den gavner.

Jeg kan på mange måder godt følge idéen i, at United skulle tage Jose Mourinho. Han er det største navn, der lige nu er ledig på markedet. Vælger man at gå andre veje, så er Ryan Giggs og Tottenham-manager, Mauricio Pochettino, de bedste bud. Fælles for dem er dog en mangel på erfaring. Giggs generelt som manager og Pochettino som manager for en storklub. Begge står de dog for den type fodbold og en tro på ungdommen, som vil klæde og passe godt ind hos United. Noget, Jose Mourinho ikke just gør.

Men igen – hvad er vigtigst? Klubbens stil eller trofæer? Jeg er splittet. Og det vil jeg nok være nogle måneder endnu. Uanset hvad, så vil jeg bakke op om hvilken som helst manager, som forhåbentlig afløser van Gaal til sommer.