He comes from Serbia, he’ll fuckin’ murder ya!

Af Lars Bertelsen

Han blev af mange kaldt sommerens mest ligegyldige indkøb. For selvom der var adskillige navne i spil, så endte José Mourinho med at blive genforenet med det, som kommentatorer mente var en afdanket midtbanemotor. Siden da har Nemanja Matic ikke set sig tilbage.

Det, som var spået til at være Ander Herreras store gennembrudssæson, er startet som et mareridt for hovedpersonen selv. Spanieren var i spil som vicekaptajn, men indtil videre kigger Herrera langt efter spilletid. Svaret skal findes i det enorme aftryk, som serbiske Nemanja Matic allerede har efterladt i Manchester United.

Faldende formkurve

Chelsea-fans var ikke sene til at påpege sygdomstegn hos den aldrende serber, da skiftet fra den russiske del af London til Manchester blev en realitet. Nemanja Matic var da også i særdeleshed en aldrende herre, idet han allerede dagen efter skiftet havde fødselsdag. Alligevel viste dåbsattesten ikke mere end 29 år.

Serberen er altså endnu ikke fyldt tredive, men flere af ”fodboldens Einsteins” mente at have bevis for, at karrieren var på retræte. Således var antallet af tacklinger, interceptions og succesfulde afleveringer faldende i løbet af de sidste tre sæsoner i Chelsea. Af denne grund blev Matic betragtet som et desperat indkøb til en position, hvor José Mourinhos tropper var alt for tyndt besat.

Statistikken lyver aldrig

Under nordengelske himmelstrøg har piben hurtigt fået en anden lyd. Serberen topper Premier Leagues officielle Opta-statistikker og er således den spiller, der har flest tacklinger, flest vundne tacklinger, flest interceptions, flest afleveringer, flest succesfulde afleveringer og flest berøringer. Dette krydret med en succesfuld afleveringsprocent på imponerende 85.

Manden bag købet, José Mourinho, har derfor ikke holdt tilbage med roserne. Efter Premier League-debuten kaldte han Matic et geni, mens han efterfølgende også er citeret for at kalde ham den bedste spiller, han nogensinde har trænet.

Quick fix eller meget mere?

Nemanja Matic tyder på at være den afgørende brik, der indtil videre har fået Mourinhos puslespil til at falde på plads. Spørgsmålet er så bare, om Matic har niveauet til at levere, når de mange kampe først melder sig, og kampprogrammet snerper til. Umiddelbart er svaret ja, fordi der med Michael Carrick og genrejsningen af Marouane Fellaini er kvalitet nok i Manchester Uniteds trup til, at Matics formidable start kan balanceres udover resten af sæsonen.

Samtidig skal fremtiden nok være spansk, og Ander Herrera skal nok få masser af spilletid i denne sæson. Købet af Nemanja Matic virker derfor til ikke alene at være et quick fix, men snarere et bindeled direkte ind i fremtiden. Matic har i hvert fald bevist, at han er langt mere end en oprydder på den centrale midtbane. Hans ro, overblik og sikre afleveringer har løftet hele holdet defensivt, men i særdeleshed offensivt. For Ander Herrera er der gode lærepenge at hente, og for Manchester United kan Nemanja Matic hurtigt vise sig at være nøglen til succes.