Indiana Jones Og Det Velfungerende (Midter)Forsvar

Af Morten Kamper

Nej kære læser, det er ikke titlen på endnu en biografbasker med Harrison Fords piskesvingende og hatteklædte superhelt i hovedrollen. Dog er der visse lighedstræk imellem denne ikoniske filmfigur og vores helt egen ”Unsong Hero” Phil Jones.

Begge er frygtløse og går ikke af vejen for en slåskamp, begge kommer i situationer, hvor en vanvittig aktion med nød og næppe redder verden/holdet. Jeg kunne blive ved, men I forstår sikkert, hvor jeg vil hen. Måske vil enkelte dog hævde, at Phil Jones hører til i de arkæologiske udgravninger, som ”Indy” elsker at stikke snuden i, primært fordi Uniteds nummer 4 har en fysik som et oldtidsfund. Mere om det senere.

Men ret skal være ret, og Manchester Uniteds 25-årige muskelmand fremstår lige nu i en væsentlig bedre version end længe set. Og må det fortsætte. Phil Jones har dannet makkerpar i ligaen med Eric Bailly i denne sæson og spillet samtlige minutter.  Et makkerpar der virker til at fungere og bare bliver bedre og bedre. Endnu et bevis på at kontinuitet er af afgørende betydning.

Jones har ifølge Squawkas statistikker vundet 69% af alle sine dueller, han har i gennemsnit 9 vigtige defensive aktioner pr. kamp, det krydret med en pasningssikkerhed på 94% og den engelske landsholdsspiller fremstår pludselig som et centralt bærende fundament i Uniteds stærke væg.

I kampen mod Southampton i sidste weekend, hvor der var et utal af dueller og slagsmål, specielt i anden halvleg, præsterede Phil Jones igen overbevisende. Læs bare hans stats. Her gengivet på engelsk:

3/3 Tackles, 5/5 Aerials, 11 Clearances, 1 Interception, 91% Passing (29/32).

Det helt store spørgsmål er så, om Phil Jones kan holde sig skadesfri. Det er ufatteligt at tænke på, at han har været i United i seks sæsoner. Siden sin debut mod de larmende naboer i Community Shield i august 2011, har han kun spillet 173 kampe for klubben, deraf 150 fra start.

I kan selv rode lidt med matematikken, og I kommer sikkert frem til samme konklusion som undertegnede; det er alt for lidt, Jones har figureret igennem hans United karriere.

Men jeg har endog meget stor tro på, at Phil Jones er den rigtige mand for de røde djævle, sammen med Eric Bailly. Bevares, ikke alt er lige elegant. Man han besidder et stort hjerte, han er modig og frygtløs. Han kæmper og fighter til sidste fløjt, og så er han oprigtig stolt af at trække den røde trøje på.

Hans evner til at læse spillet er blevet meget bedre, han kommer sjældent i disse tåbelige selvskabte situationer, som før kendetegnede hans spil.  Hans omgang med bolden er blevet forbedret væsentligt. Kombinér det med råstyrke og masser af kræfter i duelspillet, og du har en midterforsvarer på øverste hylde. Hvilket, jeg mener, Phil Jones er. Og der er stadig plads til udvikling. Hans alder taget i betragtning så er Phil Jones ikke den færdige vare. Han besidder evnerne, nu skal hans fulde potentiale udleves.

To mål er der scoret imod United i seks ligakampe. Begge kom i Stoke-kampen, og ja indrømmet, der så Phil Jones og Eric Bailly ikke overbevisende ud. Ikke hele tiden i hvert fald. Men at have styrken til at rejse sig ovenpå en skuffelse og så igen levere på øverste niveau tyder også på en speciel mentalitet og vindervilje, som Phil Jones besidder.

José Mourinho kender om nogen forsvarsspillets ædle kunst. Han har som regel et godt øje for, hvilke typer han ønsker at bruge på fast basis. At Jones, når han er fit, kommer ind i den kategori er for mig ikke overraskende. Det overraskende vil være, at han holder sig fri for skavanker og skader.

Hermed er fingre og tæer krydset på dagens blogger. Tid til for alvor at træde i karakter over en sæson, Phil Jones!