Kaptajnen skal på bænken

Af Jonas Brønd Nielsen

Rooney kan score mål, det har han vist før. Rooney kan godt lide at trække ned i banen og skabe spillet, det har vi set før. Men lige nu gør Rooney bare ingen af delene.

Hvis du synes, Rooney har været lidt usynlig de seneste kampe – ja, faktisk hele sæsonen – så har du ganske ret. Og faktisk behøver man ikke finde ret mange argumenter frem for at overbevise sig selv om, at Rooney skal en tur på bænken. Man kan nøjes med at kaste et hurtigt blik på ganske få tal.

Vi begynder med det første. Målene. Rooney har ikke scoret et eneste mål i Premier League i denne sæson. Ikke nok med det, så har Rooney egentlig heller ikke været ret tæt på. For at score skal man ramme målet. Rooney har i gennemsnit 1,6 skud på mål i hver kamp. 57 spillere skyder mere end Rooney. Blandt dem, der skyder mere, er forsvarsspillerne Ivanovic og Kolarov. De har begge 1,7 skud på mål per kamp.

Så kommer vi til det med at skabe spillet. De lækre afleveringer, de maskerede, de overraskende. Nøgleafleveringerne, der låser et helt forsvar op. Her står det også skidt til. Rooney laver blot 1,2 af disse nøgleafleveringer per kamp. Kolarov laver 1,5. Matic laver 1,5. Daniel Drinkwater, et af Leicesters defensive holdepunkter, laver 1,5 nøgleafleveringer per kamp.

Rooney har 0,6 driblinger per kamp. 109 spillere dribler oftere, blandt dem Branislav Ivanovic.

Rooney er ganske enkelt ikke i form. Det er ikke første gang, Rooney er i dårlig form, naturligvis ikke. Men han plejer at spille sig i form. Giv ham masser af kampe, så kommer storformen. Men hvor længe skal vi vente? Nu er vi godt i gang med sæsonen. Der er spillet seks runder i Premier League, og vi har derudover spillet tre europæiske kampe samt en enkelt kamp i Capital One Cup. Rooney har misset to med en skade og ellers spillet dem alle. Hvor længe skal vi vente?

Nu scorede Rooney ganske vist mod Ipswich, og han lavede også et hattrick mod Club Brügge. Men det er en helt anden modstand, end vi møder i Premier League. Der skal mere end et enkelt mål mod et Championship-hold til at overbevise mig. Det kan være, det var vendepunktet, men resten af kampen var det samme billede, som resten af sæsonen. Rooney uden overskud.

Og nu er vi rent faktisk i en situation, hvor vi snildt kan undvære Rooney. Han behøver ikke være der for at score målene lige nu. Vi har Martial. Den unge franskmands ”Ronaldo-style-jeg-scorer-når-det-passer-mig” målsnit på et mål per kamp fortsætter næppe, men lige nu spiller det hele for ham. Mere eller mindre alle andre offensive kræfter har vist mere end Rooney. Min ønskeoffensiv mod Sunderland er Martial på toppen med Memphis, Herrera og Mata som de tre bagved.

Det er meget muligt, at Rooney ikke kommer i bedre form af at sidde på bænken, men lige nu er han mere dødvægt end en dyrebar ressource, når han spiller. Vi har ikke råd til at blive ved med at spille en angriber, der ikke bidrager mere, end Rooney gør.

Måske gør Rooney mig til skamme allerede i weekenden, hvis han scorer to-tre kasser mod Sunderland og spiller blændende. Lad os endelig håbe det, for vi har brug for mere end én angriber, der scorer mål. Men der er ikke meget, der tyder på, det ender sådan.

Han har før vist, han kan score mål. Han har før vist, han kan skabe spillet. Men lige nu gør han ingen af delene. Derfor må kaptajnen på bænken.