Matt Busby og Jimmy Murphy kommer til Manchester United

Den sidste kamp før udbruddet af 2. verdenskrig blev spillet den 3. september 1939. United mødte Charlton Athletic på udebane. I den kamp debuterede en af de markante spillere på det første store hold efter krigen midtstopperen Allenby Chilton. Klubben havde købt ham i Liverpool, hvor han var ungdomsspiller og ikke havde spillet på førsteholdet. Siden er ingen spillere skiftet fra Liverpool til Manchester United. Den anden vej er der kun gået to spillere nemlig Tom McNulty og Phil Chisnall.

Under krigen spillede United i en nordlig liga. Mange af holdets spillere deltog på den ene eller anden måde i krigen. De var ofte indkvarteret i kaserner rundt omkring i Storbritannien og spillede for lokale hold. Forwarden Jack Rowley tørnede f.eks. ud for Plymouth, og United havde selveste Stanley Matthews på banen i en enkelt kamp under krigen.

Et vigtigt møde

Den 15. februar 1945 var der indkaldt til møde på Manchester United-formand James Gibsons kontor i Manchester. Det drejede sig om ansættelsen af en ny manager for klubben. Louis Rocca – manden der i 1902 foreslog navnet Manchester United – havde sendt et brev til sin mangeårige ven stabsofficeren i den britiske hær Matt Busby og bedt ham komme til møde. De deltagende i mødet blev hurtigt begejstret for Busbys idéer og en kontrakt blev underskrevet.

Matt Busby blev født den 26. maj 1909 i Orbiston i Lanarkshire nord for Clyde-floden i Skotland. Hans far blev dræbt af en snigskytte i Normandiet under 1. verdenskrig. Som ung spillede han for klubben Denny Hibs, og her blev han opdaget af Manchester City, som han skrev kontrakt med i 1928. Han spillede først innerwing uden større succes; men da han blev flyttet ned som halfback kom succesen. I 1934 var han med til at vinde FA Cupen for City. I sæsonen 1935/36 mistede han sin plads på førsteholdet og blev solgt til Liverpool.

Det var meningen, at han efter krigen skulle have overtaget managerjobbet i Liverpool efter George Kay; men det satte brevet fra Louis Rocca en stopper for. Det menes at være årsagen til, at forholdet mellem de to klubber ikke har været det bedste siden dengang. Matt Busby døde den 20. januar 1994. På den dag, da han ville være fyldt 90 år, vandt Manchester United på Nou Camp i Barcelona Champions League ved at besejre Bayern München med 2-1. Jeg mødte Busby uden for Old Trafford i 1993. I respekt for den store mand bad jeg ikke om en autograf. Det fortryder jeg stadig.

Jimmy Murphy

Senere i 1945 overværede Busby en træningslektion i en interneringslejr i Bari i Syditalien. Han blev meget imponeret af trænerens idéer og efter afslutningen af lektionen gik han hen til manden og sagde: -When you are demobbed I have a job for you to do at Old Trafford. Hans navn var Jimmy Murphy. De havde mødt hinanden på fodboldbanen før krigen, hvor Murphy spillede for West Bromwich Albion. Her startede det succesrige samarbejde, der i de næste 25 år skulle gøre Manchester United til en af de mest elskede klubber i verden.

Læs næste gang om det første store hold efter krigen, der vandt pokalen i 1948 og det engelske mesterskab i 1951/52.