Mourinho og mentaliteten

Af Morten Kamper

Lad det være sagt med det samme; jeg kender intet til livet bag kulisserne i Manchester United. Jeg har ikke indblik i hverdagen omkring Carrington. Jeg overværer ikke Uniteds træningssessioner og måske allervigtigst, så har jeg faktisk ingen ide om, hvordan Mourinhos relation til spillerne er. Jeg ser Mourinho på hans ugentlige pressemøde, jeg tuner altid ind på hans eksklusive interviews på huskanalen MUTV, og jeg følger interesseret hans pre- og postmatch kommentarer.

På denne måde oplever jeg Mourinho så tæt på som muligt. Og jeg begynder bedre at forstå, hvordan han arbejder og derved få en fornemmelse af en større masterplan. Men det er min fortolkning af situationen rundt Mourinho. Lad mig slå fast, at dette er en pro-Mourinho kommentar. Jeg føler, at når jeg ser United uge efter uge, så har vi rykket os, vi bliver hele tiden bedre, og jeg er endog meget optimistisk omkring fremtiden for klubben. Jeg tror på projektet José Mourinho.

Mourinhos start i Manchester har dog langt fra været en dans på roser. Der har været en del ”støj” omkring den portugisiske træner og hans forhold til flere spillere i truppen. Der skulle ikke gå mange måneder, før Henrikh Mkhitaryan ville tilbage til Tyskland. Luke Shaw havde åbenbart et totalt nedbrudt forhold til sin nye manager. Chris Smalling havde ikke mentaliteten til at spille gennem skader. Juan Mata ville så absolut blive solgt. Anthony Martial var ked af det, både privat og professionelt, og Mourinho kunne ikke bruge en ”sulker”. Læg dertil en Bastian Schweinsteiger der var udstødt af truppen, en Wayne Rooney som SKULLE spille hver kamp og den store belgier Marouane Fellaini, der bestemt ikke ville få mange spilleminutter.

José Mourinhos egen personlige situation i Manchester var tilsyneladende også kilde til frustration og manglende glæde. Hvis alle disse eksempler passede, så kunne man få fornemmelsen af en totalnedsmeltning på alle plan i Manchester United. Der blev tegnet et billede af en dyster fremtid for de røde djævle. På vej i helvede om man vil!

Situationen skal i min optik forstås sådan, at Mourinho tester mentaliteten og relationerne til sine omgivelser. Han tester, hvilket stof spillerne er lavet af. Og hurra for det siger jeg bare. Ikke flere Louis van Gaal ”min anfører spiller altid”-fribilletter. Manchester United er en professionel institution, hvor fundamentet er en benhård vinderkultur, grundlagt af Sir Matt Busby og videreført og udviklet af Sir Alex Ferguson. De skabte begge flere store hold med stærke personligheder og vindere.

Det er det samme, Mourinho er ved at gøre. Koldt og kynisk skal de spillere, der ikke leverer til træning og bløder for trøjen i kamp og har mentaliteten ”nu er jeg i United, jeg har klaret det”, sparkes langt ud af klubben. Mourinho er ved at undersøge, hvor langt hans spillere vil gå for ham. Vil de træde ud på grønsværen og gå i krig? Mourinho har brug for sine soldater. Leverer du i kampen, ofrer du dig for holdet, fællesskabet og træneren, så får du i José Mourinho en manager som selv går gennem ild og vand for dig. Faktisk meget lig Sir Alex.

Hvis det går Luke Shaw på, at han bliver kritiseret af sin manager, så brug det som motivation til at komme tilbage. Vis din manager, du er en kriger. Hvis ikke det er tilfældet, så farvel. Det ser jo ud til at virke. Faktisk i denne uge har Mourinho været ude og rose Luke Shaw for engagement, fight og vilje til træning. Det handler om det rigtige ”mindset”.

Dette gælder for alle spillere. Vind eller forsvind. Vi har med konkurrenceidræt at gøre på allerhøjeste plan. Mæthed i denne forbindelse er roden til alt ondt. Så når Mourinho tester spillernes mentalitet, så tester han samtidig deres sult. Og Manchester United har brug for spillere, der er skrupsultne, på nippet til at gøre hvad som helst for at få fingre i det næste måltid. Som meget passende kan være Liga Cuppen søndag den 26. februar på Wembley.

I min optik ligner Rojo, Jones, Martial, Valencia, Mata, Smalling, Mkhitaryan og Fellaini, spillere der har responderet specielt godt på Mourinhos udfordring af deres comfort zone. Det minder til forveksling om super god man-management!

Jeg ved, at der altid er to sider af samme sag. José Mourinho kan være kontroversiel og provokerende. Han er krævende, og han forlanger et enormt højt niveau i forhold til alle detaljer, der kan være med til at afgøre succes eller fiasko. Og det er lige nøjagtigt, hvad Manchester United har brug for lige nu. Resultaterne taler sit tydelige sprog.

Ét nederlag i 22 kampe. 16 ubesejrede kampe i Premier League. Finale i EFL Cup. Videre i FA Cuppen samt klar til knockout-spillet i Europa League. Læg dertil, på trods af alt for mange uafgjorte hjemmekampe, en mulighed for at slutte som toer i Premier League.

Det tegner et billede af en manager, der er ved at finde sin rolle i verdens største fodboldklub. José Mourinho har garanteret analyseret og evalueret samtlige spillerne på kryds og tværs indtil nu. Han har testet dem på deres mentalitet og han ved udmærket nu, hvem der er stærke nok til at følge ham på den videre rejse frem mod Manchester Uniteds genrejsning.

Det er længe siden, at jeg med sejrsforventning har set frem til hver enkelt fodboldkamp, United spiller. Jeg tror på, at selvom vi kommer bagud, så skal vi nok vinde. Og den primære årsag hedder José Mourinho og hans egen hensynsløse drive for at vinde. Og det er dét han er: en vinder af højeste karat. Så bliv endelig ved med at teste mentaliteten, for Manchester United har kun brug for sådanne typer!