Oprøret lurer

Af Karina Wulff Harrestrup

Så blev det igen til et nederlag i weekenden – denne gang på 2-1 på udebane til Swansea, efter United ellers var kommet foran først. For en gangs skyld så jeg ikke kampen, da jeg ikke havde mulighed for det, men jeg har så rigeligt fulgt debatten på de sociale medier efterfølgende, og der er altså nogle tendenser, som har været undervejs længe, og meninger som får mere og mere vind derude.

Der er ved at være en stigende utilfredshed – ikke bare med spillet og spillerne, men i særdeleshed også med manager Louis Van Gaal. Selv stoler jeg stadig på, at hollænderen nok skal få tingene på ret køl, selvom han stadig kæmper med at finde den ideelle spillestil og opstilling. Det blev gjort klart fra starten af, at det her ikke er et etårs-projekt, men at det kommer til at tage tid at få tingene ”tilbage til normalen” – dvs. tilbage til niveau a la Sir Alex Ferguson.

Supportere var i sidste sæson trætte af, at se David Moyes sidde ude på bænken uden at reagere, når spillet og ikke mindst resultaterne ikke gik, som man kunne forvente, og der er flere og flere, der på sociale medier som facebook og twitter bider mærke i, at Louis Van Gaal heller ikke er den type, der står og råber og skriger på sidelinjen ligesom Sir Alex gjorde. Og jeg kunne ikke lade være med både at grine – og græmme mig lidt – da jeg så et billede på twitter, hvor det ser ud som om, at Moyes er ved at bryde ud af Van Gaal, som nærmest er en skal… Jeg vil da godt indrømme, at jeg også savner det temperament på sidelinjen, som Ferguson havde, og jeg kunne også godt bruge lidt mere raseri fra vores hollandske manager, når spillet ikke er godt. Og lad os være ærlige at sige, at spillet absolut stadig halter. I glimt kommer der af og til det, hvor man tænker: ”Yes, nu er den der – det her er det United, som jeg har savnet”. Men så forsvinder det desværre igen.

Skader har selvfølgelig været en del af forklaringen på sæsonen, men det må ikke – og skal aldrig – blive en undskyldning for halvdårlige præstationer og resultater. Problemet er, at mange spillere simpelthen har været for svingende i denne sæson, og det hænger sikkert også sammen med, at der er blevet spillet utallige systemer i løbet af de mange kampe, og måske kan spillerne ikke helt se den vision, som Van Gaal har. Og jeg mener desuden, at det ville pynte gevaldigt på kvaliteterne i forsvaret, hvis Mats Hummels bliver hentet fra Dortmund til sommer. Og jeg synes ikke, at Falcao har bevist, at han skal have en kontrakt, så måske skal der ses på andre spillere, selvom jeg synes, at unge Wilson virker meget lovende.

Det svinger med spil og resultater, men det er absolut ikke umuligt at opfylde denne sæsons målsætning om at ende på en plads, der giver adgang til Champions League. Men der skal kæmpes benhårdt, for der er hårde kampe på programmet i resten af sæsonen – bare for at nævne Tottenham, City og Arsenal, der alle skal gæste Old Trafford i de kommende måneder. Og der skal en kampgejst til fra spillerne og et overblik til fra manageren, hvis det skal lykkes.

Selvom der kommer kritik af Van Gaal fra både supportere og pressen, så er jeg ikke bange for, at han knækker i desperation, ligesom Moyes gjorde i sidste sæson. Der er en KÆMPE stor forskel på de to, og det er, at Van Gaal har prøvet modgang før i allerhøjeste grad, og han kan håndtere det. Han tror 100 procent på sin mission i Manchester – og han afviger ikke, selvom fansene bliver sure og sviner ham til.