På tærsklen til stor succes

Af Jonas Heltberg

Det kan måske ligne en godt bevaret hemmelighed, men tro mig: I løbet af kort tid vil Manchester United vandre fra sejr til sejr og kravle opad i tabellen med flot spil og overbevisende præstationer. I foråret spiller vi med om mesterskabet. Næste sommer vil holdet blive forstærket med verdensklassespillere, der løfter niveauet yderligere. Manchester United er på vej tilbage som en sportslig magtfaktor.

José Mourinhos første tid i Manchester United er ikke blevet den øjeblikkelige succes, vi havde håbet. Der er bekymrende langt op til toppen af ligaen. Problemet forstærkes af, at alle de andre store hold har lagt så stærkt ud.

I dele af pressen er der blevet spekuleret der i, om Mourinho er ”over the hill”. Det sportslige sammenbrud for Chelsea i sidste sæson udlægges som symptom på et dybere problem. Hans magiske ”touch” er måske forsvundet. Og for resten var hans høst af titler større 2004-2010 end fra 2010-2016.

Statistik kan være taknemmeligt. Men ro på nu. Det er blot halvandet år siden, Chelsea og Mourinho i overlegen stil vandt mesterskabet. Alle hans evner forduftede vel ikke i sommeren 2015.

Jeg synes, Mourinho markant har givet Manchester United et løft. For første gang siden – ja, jeg mindes faktisk ikke siden hvornår – havde vi et perfekt eksekveret transfervindue. Truppen blev i god tid inden sæsonstart forstærket i alle kæder.

Spillemæssigt er vi lysår bedre end under Louis van Gaal. Vi spiller hurtigere, mere direkte og skaber flere chancer. Forsvaret er for det meste solidt. På midtbanen er Ander Herrera omsider kommet til sin ret som stamspiller. Paul Pogba begynder at træde i karakter som den dominerende kraft, spillet bygges op omkring.

Min største bekymring er vores offensiv og især kanterne, hvor jeg savner kreativitet, fart og gennembrudsfarlighed. Anthony Martial, Marcus Rashford og Jesse Lingard er unge spillere, og de har svært ved at ramme et stabilt topniveau. De mangler at bevise, at de er gode nok til at være stamspillere i Manchester United. Det er underligt, at Mourinho har satset så meget på så uprøvede kræfter. Det var ikke ligefrem det, han var kendt for.

Jeg håber, at der i de kommende kampe bliver spilletid til en erfaren spiller som Ashley Young, der plejer at levere varen på et stabilt højt niveau. Som alle andre undrer jeg mig over, hvad der foregår med Henrikh Mkhitaryan, men jeg går da ud fra, vi snart får ham at se på banen. Og i øvrigt synes jeg, Memphis Depay skal have chancen for at vise, hvad han kan præstere, inden han definitivt bliver afskrevet.

Nogle af resultaterne har i dette efterår været skuffende, men i de allerfleste kampe har spillet været bedre end resultaterne. Der har været meget stolpe ud. Den slags udligner sig over en hel sæson, og snart vil der komme kampe, hvor heldet (og dommerkendelserne) går vores vej.

Derfor skal vi bevare roen. Resultaterne skal nok komme.