Retfærdiggørelsens regnestykke: Paul Pogba, verdens dyreste fodboldspiller

Af Jonas Glargaard

Er det vanvittigt, når vi køber Paul Pogba til den pris? Det spørgsmål har jeg spekuleret over det meste af sommeren.

Denne kommentar søger at levere enkelte input omkring og kunne give en argumentation for, hvorfor dette køb ikke var vanvittigt og vildt, men derimod fint kan retfærdiggøres – dette inden vi for alvor kan bedømme præstationsniveauet for vores tilbagevendte akademispiller. Hvis du også har behov for det nødvendige skyts til eksempelvis at modsvare bitre Liverpool-fans eller øvrige kritikeres galde oven på denne handel, så håber jeg, at du med disse indspark har lidt i posen.

Årets, klubbens og verdenshistoriens største fodboldtransfer faldt på plads, da Manchester United den 8. august tilbagekøbte Paul Labile Pogba fra Juventus for 105 mio. euro. Dermed var verdensrekorden på ny slået, efter Real Madrid i 2013 havde købt Gareth Bale for 100 mio. euro i Tottenham.

United har de økonomiske muskler

En måde, hvorpå transferpriserne kan vurderes, er at sammenholde med de respektive klubbers omsætning på handelstidspunktet, hvilket giver et udtryk for den volumen, klubberne besidder. Manchester United realiserede i seneste offentliggjorte regnskab en gigantisk, historisk høj omsætning på 518 mio. euro. Det på trods af en sportslig deroute over de seneste års ledelse under henholdsvis David Moyes og Louis van Gaal. Uniteds omsætning er alene overgået af de to spanske giganter, Real Madrid og Barcelona, som i øvrigt fremadrettet bliver ramt af en ny spansk TV-aftale, som modsat tidligere får en fordelingsnøgle der mere ligeligt fordeler mellem alle klubberne. Kigger man med de historiske briller på de dyreste handler fra udvalgte år, ser billedet således ud:

ÅrSpillerSkiftePris (i mio. euro)Procent af omsætningen
ÅrSpillerSkiftePris (i mio. euro)Procent af omsætningen
2016Paul PogbaJuventus til Manchester United10520
2013Gareth BaleTottenham til Real Madrid10020
2011Fernando TorresLiverpool til Chelsea5923
2009Cristiano RonaldoManchester United til Real Madrid9423
2008RobinhoReal Madrid til Manchester City4341
2002Rio FerdinandLeeds til Manchester United2920
2001Juan Sebastian VeronLazio til Manchester United2822

Ovenstående eksempler illustrerer ganske fint, at købet ikke er ude af trit med tidligere handler, og samtidig at Uniteds omsætning tillader denne ageren på markedet.

Premier League stikker af fra de andre

TV-aftalerne i Premier League sætter gang på gang rekord og den nuværende vil indbringe klubberne omkring 100 mio. pund, en enorm sum penge. TV-pengene efterlader de engelske klubber i en dominerende økonomisk position over for klubberne i de øvrige topligaer i Europa.

Det er ikke kun Manchester United, som har brugt penge i dette transfervindue Med et par dage tilbage af transfervinduet står det nu fast, at de mange TV-penge er sendt ud at arbejde – 11 ud af 20 Premier League-klubber har sat transferrekorder denne sommer.

Kaster man endvidere blikket over listen med de rigeste fodboldklubber i verden, bemærkes det hurtigt, at den bærer et overvejende britisk præg. Helt på toppen ligger efter Real Madrid sammen med Manchester United foran Barcelona og med langt ned til de næste.

Behov for et statement efter 3 års elendighed og tristesse

Der har været et ubestrideligt behov for at markere sig, som den storklub Manchester United er. For anden gang på tre år er United ikke at finde i Europas fineste fodboldfællesskab, Champions League. David Moyes og Louis van Gaal fik begge massiv kritik for deres ageren, eller mangel på samme, på transfermarkedet. Ligeledes har Ed Woodward været under et voldsomt pres som efterfølger til David Gill. Som følge af dette har klubben og vores nye manager Jose Mourinho haft enorm fokus på at levere i dette sommertransfervindue. Hertil kommer presset fra vores konkurrenter, som også med nye managere, har skullet ud og markere sig.

Romantikken, der leveres med genforeningen af Paul Pogba, skal heller ikke underkendes fra et fanperspektiv. Det har været smertefuldt at skulle konfronteres med Pogbas succes i Juventus, mens diverse fans har frydet sig på ens bekostning og grinende har kunnet melde ”ham der lod I gå”.

Personligt er det lettere opkastfremkaldende at se Manchester Uniteds profilering på de sociale i forlængelse af tilføjelserne af Pogba og Zlatan i de sociale medier med #pogback og #zlatantime, men fra et kynisk og finansielt perspektiv så virker det alligevel til, at Manchester United og især Paul Pogba (og Adidas) brandmæssigt har ramt en gulddeal.

Nu mangler Pogba blot at stråle på grønsværen og være gladiatoren bag løftet i Uniteds spil, så vi i maj kan hjemtage titlen, og de sidste kritikeres røst kan forstumme.