Sæsonen 1948/49

Helge Conradsen er tilbage. Helge har det seneste halve år været alvorlig syg og har dermed ikke været i stand til at skrive den faste historiske artikel. Nu er kræfterne dog ved at vende tilbage, og fremover kan du derfor læse nye kapitler i “Helges Historiske Tilbageblik” her på siden.

 

Af Helge Conradsen

Tæt på the Double

Manchester United gik ind i den tredje sæson efter krigen som forsvarende pokalmestre efter den fornemme sejr på 4-2 over Blackpool i FA Cup-finalen. United var i de to første sæsoner efter krigen sluttet på andenpladsen i 1. division, og før sæsonstarten var opfattelsen i engelske fodboldkredse, at i denne sæson skulle det være.

United indledte sæsonen med at tabe 3-4 til Arsenal i Charity Shield på Highbury. Da man i december var halvvejs igennem turneringen lå holdet på en respektabel fjerdeplads, men den generelle holdning var, at holdet ikke spillede med den samme elegance som i foregående sæson. I løbet af foråret var United stadig med i kampen om mesterskabet, men måtte nøjes med andenpladsen endnu engang. Mestre blev Portsmouth. En medvirkende årsag til dette var, at holdet på grund af omkampe i pokalturneringen spillede hele ti turneringskampe i april måned.

Semifinale i FA Cup

I FA Cupen indledte United med i 3. runde at slå Bournemouth med 6-0 på Maine Road. Derefter måtte man ud i tre kampe mod Bradford Park Avenue. Efter to gange 1-1 vandt United den tredje kamp med 5-0. I 5. runde kom non league-klubben Yeovil Town til Manchester og blev slået 8-0. I kvartfinalen vandt United på udebane med 2-0 over Hull City. I semifinalen var modstanden Wolverhampton Wanderers. Den første kamp sluttede 1-1, og Wolves vandt omkampen 1-0. Den generelle mening i pressen var, at United var det bedste hold i de to kampe; men trods store chancer kunne de ikke få bolden i nettet.

Johnny Morris til Derby

En af de store spillere i den foregående sæson innerwingen Johnny Morris havde i første halvdel af sæsonen været en del skadet, og hans forhold til manager Matt Busby havde ikke været det bedste. Johnny Morris var ofte uening med Busby om taktikken. Derfor bad han i foråret 1949 om at komme på transferlisten. Det kom han, og straks bød Liverpool £25.000 – en kolossal sum på den tid. Morris ønskede ikke at tage til Liverpool. I stedet købte Derby County ham for £24.000.

I januar måned 1949 blev det bekendtgjort, at Manchester United fra den kommende sæson – 1949/50 – atter skulle spille sine hjemmekampe på Old Trafford. Stadion var blevet bombet af tyskerne i marts 1941, og siden var alle hjemmekampe blevet spillet på Manchester Citys hjemmebane Maine Road.

Sæsonen sluttede med, at anfører Johnny Carey blev valgt til årets spiller.

Læs næste gang: Back Home. United vender til bage til Old Trafford.