Sæsonen 1949/50

Back Home

Manchester United indledte sæsonen med at vinde 1-0 over Derby County på udebane. Sæsonens anden kamp – den 24. august 1949 – var på hjemmebane mod Bolton Wanderers. United vandt med 3-0 i den første kamp på Old Trafford i godt otte år. Old Trafford var blevet bombet af tyskerne i foråret 1941 og United havde siden spillet sine hjemmekampe på Citys stadion Maine Road. Kun en uge efter kampen mod Bolton fandt det første opgør i 13 år mod lokalrivalerne fra City sted på Old Trafford. United vandt 2-1.

Problemer før sæsonen

Før sæsonen startede var der drama på Old Trafford. Den stærke stopper Allenby Chilton, der var kommet til United som ungdomsspiller fra Liverpool i 1939, og som havde været en fremtrædende spiller på holdet i de første tre sæsoner efter krigen ønskede at komme på transferlisten. Han begrundede det med, at hans kone ikke havde det godt med vejrforholdende om vinteren i Manchester og ønskede at flytte tilbage til det nordøstlige England, hvor de kom fra. Matt Busby havde dog en erstatning klar. Det var den unge Sammy Lynn. Efter en halv snes kampe var afviklet, gik Allenby Chilton ind på Busbys kontor og ville gerne slettes af transferlisten. Det blev han, og han var hurtigt tilbage på holdet igen.

På samme tid skrev United kontrakt med to unge spillere, der netop havde forladt skolen. Det var Jeff Whitefoot og Dennis Viollet. Sidstnævnte kom til at spille en stor rolle i klubben i de kommende år. På samme tid kom også en ung nordirer ved navn Jackie Blanchflower til klubben. Han var lillebror til Danny Blanchflower, der var den helt store spiller, da Tottenham vandt The Double i 1960/61.

Den første ’babe’ debuterer

Manchester United havde i den første del af sæsonen haft problemer på målmandspladsen. Jack Crompton var skadet. Han blev afløst af Joe Lancaster og en ung irer ved navn Sonny Feehan. Matt Busby havde modtaget gode beretninger om 3. divionsklubben Darlingtons 18-årige keeper Ray Wood, og den 2. december 1949 købte han ham. Kun 24 timer senere debuterede han i et 1-1 opgør mod Newcastle United på hjemmebane. Det blev hans eneste kamp i denne sæson; men han kom senere til at vogte målet for The Busby Babes, indtil han i 1957 blev afløst af Harry Gregg. Han var den første Busby Babe, der fik debut. Ray Wood opnåede tre landskampe for England og overlevede München-katastrofen.

United sluttede sæsonen på fjerdepladsen, hvilket var den dårligste placering siden krigen. Portsmouth blev atter mestre foran Wolverhampton Wanderers og Sunderland.

Til 6. runde i pokalen

Manchester United blev betragtet som en af favoritterne til at vinde pokalen. I 3. runde, hvor 1. divisionsklubberne trådte ind hed modstanderen non league-klubben Weymouth på hjemmebane. United vandt sikkert med 4-0. Derefter gjaldt det i 4. runde Watford på udebane. Den kamp vandt United med 1-0. I 5. runde var det en anderledes vanskelig modstander. Det var mesterholdet fra den foregående sæson Portsmouth. Kampen fandt sted på Old Trafford. Det blev en fantastisk kamp, som sluttede 3-3. Omkampen fire dage senere på Fratton Park i Portsmouth vandt United med 3-1. I 6. runde ventede Chelsea på Stamford Bridge. United var hushøj favorit; men alt kiksede denne lørdag eftermiddag i det sydvestlige London. Hjemmeholdet vandt med 1-0.

Undervejs i sæsonen havde United opnået et bemærkelsesværdigt resultat på hjemmebane mod Aston Villa. United vandt 7-0. Fire af målene blev scoret af Charlie Mitten. Tre af disse var på straffespark.

Efter sæsonen tog United på turné i USA. Man sejlede dertil fra Southampton på Queen Mary. Efter afslutningen af turen fortsatte backen John Aston til Brasilien, hvor han som den eneste United-spiller repræsenterede England ved VM. Det var under dette VM, at England led et forsmædeligt nederlag mod USA.