Busby Babes del 2: Spillerne kommer til United

Som omtalt i den første artikel var Roger Byrne den første af spillerne, der blev omtalt i medierne, da han i marts 1949 tegnede professionel kontrakt efter at have spillet som amatør på A-holdet. Han debuterede på førsteholdet den 24. november 1951 på udebane mod Liverpool. Det var dog ikke som venstre back, hvor han vandt stor berømmelse, men som venstre wing. Han forblev på holdet resten af sæsonen og var derfor med til at vinde det første mesterskab under Matt Busby’s ledelse i samme sæson.

Den næste, der kom til, og som den første debuterede på førsteholdet, var målmanden Ray Wood. Han blev købt den 2. december 1949 i Hartlepools United. Han debuterede allerede dagen efter sin ankomst i en hjemmekamp mod Newcastle United, som sluttede 1-1. Han blev dog først fast mand på førsteholdet i 1953.

Viollet & Jones

roger.jpg

Roger Byrne

De første to spillere, som stiftede bekendtskab med United, var Dennis Viollet og Mark Jones. Viollet var allerede til prøvetræning i klubben i oktober 1947, og i sæsonen 1949/50 spillede han som amatør, inden han i september 1950 skrev professionel kontrakt. Hans debut på førsteholdet kom dog først den 11. april 1953 på udebane mod Newcastle United. Han blev en af de største målscorere i klubbens historie.

Centerhalfen Mark Jones kom allerede til klubben som amatør i juni 1948 og tegnede kontrakt som professionel i juli 1950. Han debuterede allerede senere i den sæson nemlig den 7. november på udebane mod Sheffield Wednesday.

1949-51
I den periode kom flere af de senere Busby Babes til klubben.
Jackie Blanchflower, hvis bror var den berømte Danny Blanchflower, som var anfører for Tottenham Hotspur, da de vandt The Double i 1961, kom til klubben som amatør i 1949. Han tegnede professionel kontrakt i marts 1950 og debuterede sammen med Roger Byrne den 24. november 1951 på udebane mod Liverpool.
Den store forsvarsklippe Billy Foulkes, der havde arbejdet som minearbejder i sin hjemby St. Helens, der ligger mellem Manchester og Liverpool, kom til klubben som amatør i marts 1950 og tegnede kontrakt året efter. Hans debut kom i december 1952 på udebane mod Liverpool.

mark.jpg

Mark Jones

Både David Pegg og Albert Scanlon kom til klubben næsten samtidigt i 1950. De tegnede begge professionel kontrakt to år senere; men hvor David Pegg debuterede allerede senere samme år på hjemmebane mod Middlesbrough, så måtte Scanlon vente endnu et par år. Hans første optræden var i november 1954 på hjemmebane mod Arsenal.

I sommeren 1951 trak Matt Busby checkhæftet frem. Manchester United havde et par gange haft svært ved at vinde på udebane over Birmingham. Der var især en lille højre wing, der løb rundt med United’s forsvar, og derfor ønskede han at købe ham. Efter at Birmingham flere gange havde afvist Busby, så lykkedes det endelig at få ham før den sæson, hvor United vandt det første mesterskab efter krigen. Hans navn var Johnny Berry, og han fik næsten otte fantastiske sæsoner på Old Trafford.

Profilerne kommer

pegg.jpg

David Pegg

Alle Busby Babes var profiler; men mange forbinder nok holdet med især Duncan Edwards, Tommy Taylor, Eddie Colman og Bobby Charlton. Den første, der kom, var den største af dem alle Duncan Edwards. Han kom til klubben i juni 1952. Han kunne først tegne professionel kontrakt den dag, hvor han fyldte 17 år. Det skete den 1. november 1953; men da

var han for længst fast mand på førsteholdet. Debuten kom den 4. april 1953 på hjemmebane mod Cardiff City. Det er i dag vanskeligt at forestille sig, hvor god han var. Jimmy Murphy, der kendte ham bedre end nogen anden, fik ofte stillet spørgsmålet: -Who was the greatest player you ever saw. Han svarede: -I played against Stanley Matthews and I know about Tom Finney two of the greatest players ever. I saw the Hungarians of the fifties. I have seen all the greatest players. You see the greatest of them all was a young lad from Dudley in the West Midlands and the lad’s name was Duncan Edwards. Murphy udtalte også langt senere: -When I close my eyes I can still see him play. Så er alt vist sagt om denne fantastiske spiller.

duncan.jpg

Duncan Edwards

Duncan Edwards

I marts 1953 tog Matt Busby atter checkhæftet frem. Jack Rowleys karriere sang på sidste vers, og han havde ikke umiddelbart hans afløser. I et stykke tid havde klubben fulgt en høj hovedstødsstærk spiller fra Barnsley. Hans navn var Tommy Taylor. Han kostede £29.999. Busby ønskede ikke at skrive £30.000 på checken, da han mente, at det kunne hæmme den unge spillers karriere. Han debuterede den 7. marts 1953 på Old Trafford mod Preston, og transferbeløbet så ikke ud til at gå ud over hans præstation. Han scorede to gange og spillede fremragende.

Eddie Colman, der var den diametrale modsætning til Duncan Edwards i både højde og drøjde. Han boede i Archie Street lige i nærheden af Old Trafford. Han kom til klubben i november 1953; men hans debut kom først to år senere på udebane mod Bolton. Inden da havde han dog været en dominerende spiller på ungdomsholdet.

Tommy Taylor

tommy.jpg

Tommy Taylor

I 1953 kom også både Bobby Charlton og Liam Whelan. Charlton kom fra Ashington i Northumberland tæt ved Newcastle, hvor en lokal skoleleder, som stammede fra Manchester, havde anbefalet ham til Matt Busby. Han debuterede først i oktober 1956 mod Charlton. Liam Whelan var fra Dublin. Han var blevet opdaget af United’s chefspejder i Irland Billy Behan, da han spillede for sin lokale klub Home Farm.Han debuterede i marts 1955 mod Preston.
Waliseren Kenny Morgans, der kun spillede få kampe for klubben; men som var med i den sidste kamp i Beograd, ankom i 1955 og debuterede den 21. december 1957 hjemme mod Leicester City kun seks uger før flyulykken. Endelig var der målmanden Harry Gregg. Ham købre Matt busby fra Doncaster Rovers for £25.000, hvilket var verdensrekord for en målmand på det tidspunkt. Han fortrængte straks Ray Wood fra holdet og debuterede lige som Kenny Morgans den 21. december 1957.