Thursday night

Af Morten Kamper

“Thursday Night! Channel 5!”

Sådan lød det hånlige råb fra modstandernes tilhængere, da United sidst skulle spille Europa League. Og det kommer med garanti til at lyde sådan igen. Men Europa League er ikke en turnering for Manchester United. Europa League er en turnering for hold, som ligger i subtoppen af deres respektive ligaer, samt de hold som fik en tredjeplads i CL gruppespillet!

Europa League er ikke en turnering for Manchester United, eller rettere ”det gamle” Manchester United. For United under Louis van Gaal er milevidt fra den klasse som et Manchester United hold skal besidde og som vinder kampe og samtidig gør det med stil. Så måske er Europa League alligevel der, hvor Manchester United anno 2015 hører hjemme. Alene at skrive en sådan påstand er bedrøveligt og nærmest tragisk.

Champions League var sidste sæson det forjættede land, stedet og selskabet som Manchester United for alt i verden skulle være en del af. At træde ind i Champions League igen var forbundet med glæde og forventninger. United var trods alt det første engelske hold, som vandt pokalen med de store ører. Uniteds historie har siden München-tragedien været tæt forbundet med europæisk fodbold og en spejling i de største klubber på kontinentet.

Efter at have brugt over 2,5 milliarder på nye spillere er Uniteds CL-exit tirsdag aften fuldstændig uacceptabelt. Men på dette tidspunkt var skaden sket, hjemme mod PSV for fjorten dage siden, eller hvad med den tandløse præstation i Moskva, måske nederlaget i første kamp mod PSV allerede lagde kimen til en rædselsfuld CL-kampagne set med United briller. Min pointe er at Manchester United ikke på noget tidspunkt i Champions League har lignet et hold som burde være i dette fornemme selskab.

Uniteds gruppe i dette års Champions League var på papiret en overkommelig opgave. Ikke i min vildeste fantasi kunne jeg forestille mig, at vi ikke magtede at kvalificere os til forårets knockout-runder. Kig lige på gruppen igen. PSV Eindhoven, Wolfsburg og CSKA Moskva, med de modstandere, så er det intet mindre end en skandale at United ikke har haft evnerne til at spille sig videre.

Der har været momenter, hvor United har spillet direkte og set gode ud, men slet ikke nok til for alvor at tro på holdet og dets kvaliteter. Vi er godt organiseret, vi står godt på banen, vi er som regel svære at spille imod og hårde at nedbryde! Med al respekt, det lyder, som når vi omtaler Stoke!

Manchester United skal være svære at spille imod, men det skal være, fordi vi spiller iderigt og direkte angrebsfodbold, fordi vi har individualister som kan skabe noget ud af ingenting, fordi vores tro er aldrig at give op, og fordi vi altid har et ekstra gear, når det for alvor spidser til. Og fordi navnet Manchester United intimiderer modstanderne.

Ingen eller fornærmende få af disse kompetencer besidder dette United hold. Jeg er helt med på præmissen om, at det tager tid at bygge et nyt hold op, jeg er helt med på, at de unge spillere er svingende i deres præstationer, og jeg er helt med på at skaderne er kommet væltende over os den seneste måned. De unge gutter gjorde, hvad de kunne tirsdag aften i Tyskland, og det er ikke dem, der skal hænges ud, eller dem der skal have den berettigede kritik.
Hvem skal så kritiseres? For kritikken er fair og på sin plads, da forventningerne altid er store til Manchester United. Opbygningsfase eller ej. Det er vel naturligt at rette kritikken mod van Gaal. Vi ved ikke, hvad der sker bag kulisserne på Carrington, vi ved ikke, hvordan den generelle stemning er i truppen. Men vi kan godt forholde os kritisk til nogle af de ting, som vi kan se og som har haft en afgørende indflydelse på Uniteds sæson hidtil.

Var det en god ide at slanke truppen så kraftigt? Skader rammer og vi betaler nu prisen for at have holdt brandudsalg med ”overskudsspillere”. Jeg er med på, at nogle skulle videre, men jeg kan ikke se fornuften i, at eksempelvis Johnny Evans, Chicharito, Rafael og til dels Nani blev sparket så hurtigt ud af døren. Og hvad laver Adnan Januzaj i Dortmund, slider bænk og får ingen spilletid.

Van Gaal virker, som om han selv er i vildrede, og nogle af hans dispositioner er mildest talt besynderlige! Læs bare her: Juan Mata, en af Uniteds bedste mod Wolfsburg, blev udskiftet, ind kom Nick Powell, uden en førsteholdskamp siden august 2014 og kun to U21 kampe efter en slem skadesperiode! Eller hvad med Marouane Fellaini, hvor vil du bruge ham van Gaal? Er han joker? Plan B? 10’er? Hvad er der sket med Ashley Young? På bænken nu når forsvaret mangler spillere. Blev tidligere brugt, selvom vores ”rigtige” backs var klare! Og hvad med din midtbane? Hvad er den rigtige kombination?

Så kære Louis van Gaal, du har brugt ufattelige summer af penge, vi er ét point bedre i ligaen i år efter 15 runder. Vi er et af de hold i ligaen med mest boldbesiddelse, alligevel er vi det hold i ligaen med flest bagudrettede afleveringer og det hold som har flest afleveringer på egen banehalvdel! Vi er ude af League Cuppen og Champions League og alligevel siger du, at vi er bedre end sidste år, og at du er tilfreds med holdet!!

Det er ikke de svar, jeg vil have!

Nu spidser juleprogrammet snart til. Vi kan i værste fald være uden 10 førsteholdsspillere mod Bournemouth på lørdag. Efter fiaskoen i CL må ligaen have førsteprioritet, og United skal i den grad rejse sig og vise rygrad.

Thursday nights! Channel 5!

NOT GOOD ENOUGH.