Tre gutter der gør det godt

Af Jacob Stenz

Og pludselig så det hele meget mere fornuftigt ud.

Afroman skulle bruge 10 minutter på at levere det mål, som kaptajnen ikke har klaret i sine første 260 minutter af sæsonen. United har uden at imponere maksimumpoint efter to ligarunder og et ganske udmærket afsæt til returopgøret i Belgien.

Det er fint. For i august handler det om ikke at blive hægtet af. Chelsea og Arsenal har allerede smidt point. I sidste sæson var United ude af topstriden tidligt i efteråret, primært som konsekvens af van Gaals manglende kendskab til Premier League. Samtidig slap han af sted med at udlægge sæsonens mål som en fjerdeplads, der som bekendt giver adgang til Champions League, HVIS man kan vinde sin play off-kamp. Det vil derfor være en katastrofe for vores hollandske boss, hvis Champions League-pladsen alligevel skulle kikse, efter at han har stemplet sin første sæson som en succes. Så halvvejs i augustprogrammet overlever United.

Men det virkeligt opløftende er, at det virker til, at van Gaal begynder at se konturerne af et nyt United-hold. Hvor sidste sæson var præget af eksperimenter med en treback-kæde, af resultatfodbold i gå-tempo og indkøb af dyre, uengagerede stjerner, så har vi i de seneste kampe set et United-hold anført af tre unge, ærgerrige herrer i form af Memphis Depay (21 år), Adnan Januzaj (20 år) og Luke Shaw (20 år). Der er ingen grund til at lave de sædvanlige sammenligninger med Busby Babes og ’92-kuldet, for de tre er bragt til klubben for mere end en halv milliard kroner til sammen. Men det varmer et romantisk United-hjerte at se den form for talent gribe chancen på Old Trafford.

Det er stadig early days, og vinduet står åbent endnu, men med di Marias forudsigelige afgang virker det til, at Januzaj får de chancer, som han aldrig fik i sidste sæson. Han kan blive virkelig god, hvis han bliver matchet og udfordret rigtigt. Jeg ser ham helst i den 10’er-rolle, som han har spillet mod Villa og Brügge, og gerne med en mere bevægelig spiller end Rooney foran sig. Der er svipsere ind i mellem, men det er til at leve med, når så ung en spiller gør tydelige fremskridt.

Depay har allerede bevist, at han har både kvaliteterne og selvtilliden til at blive en topspiller. Nye offensivspillere i United skal helst have scoret inden for de første par kampe (tænk på Forlan), og selv efter at have brændt en kæmpechance mod Villa, skød knægten på alt, hvad der rørte sig mod Club Brügge. To fremragende mål, og det kunne sagtens have været fire eller fem. Han er hurtig, direkte og sparker som en hest.

Luke Shaw, der sidste år måtte høre for at være i dårlig form (selv Jan Mølby var efter ham), kommer nu flyvende ned ad den venstrekant med power og præcision. Her kan vi have en fantastisk arvtager for Irwin og Evra de næste mange år.

Endelig så er der nu nogle spillere fra mellemgruppen (spillere fra 24 til 28 år), der virker til at være klar til at tage mere ansvar. Her tænker jeg især på Mata, Herrera, Blind, Schneiderlin, Smalling og Darmian. Det er helt afgørende for Uniteds langsigtede forfatning, at alt ikke kommer til at hænge på de ældste og mest rutinerede folk som Carrick, Rooney og Schweinsteiger, når United spiller de store kampe, som det tidligere ofte afhang af Giggs, Scholes og Ferdinand. Man kan næsten tale om en ”tabt generation” i United. Efter Carrick, Rooney og Fletcher har den næste generation haft problemer med at indtage nøglepositioner og blive ledere i klubben. Erfaringen viser, at United-spillere helst skal vokse og udvikle sig sammen med klubben frem for at være kæmpestjerner, der kommer ind udefra og skal levere. Nu er der ved at blive kørt nogle yngre spillere ind på nøglepositioner, som udviser den rigtige spilforståelse og har den rigtige motivation.

Så fra en sløv og kedelig start på van Gaal-æraen er der lige pludselig noget, der begynder at pege i den rigtige retning. Ikke mindst de tre gutter, der gør det godt.