Van Gaal lever i sin egen verden

Af Jonas Brønd Nielsen

”Vi er glade for at spille i Europa League. Fansene er glade for Europa League.”

Forestil dig lige Zidane eller Allegri komme med den slags bemærkninger, hvis Real Madrid eller Juventus var endt i den europæiske B-turnering. Der ville ikke gå mange timer, før de kunne tilføje et ”tidligere” foran deres managertitel. Det er simpelthen utænkeligt.

Ikke desto mindre er det nøjagtigt, hvad Louis van Gaal netop har udtalt forud for det første opgør mod Liverpool i Europa League.

Jeg er ikke glad for at være i Europa League, og jeg har endnu til gode at møde en United-fan, der er det. Der var 58.000 tilskuere på Old Trafford mod FC Midtjylland, og van Gaal tolkede det, som at fansene var glade og interesserede. Vågn op. Det er ikke et tegn på, at kampen mod FC Midtjylland var populær – tværtimod. Det betyder, at der var knap 20.000 tomme sæder. At vi har trukket Liverpool er en silver lining, et lys i mørket. To store, interessante kampe vi kan se frem til midt i en forfærdelig sæson.

Angiveligt hører det fortiden til at dominere i 20 år. Fansene lever ifølge van Gaal i fortiden, hvis man forventer den slags i dag. At United dominerede fra starten af 90’erne til slutningen af 00’erne, at Barcelona er i gang med en ganske lang dominans i Spanien, og at Bayern München har gang i det samme i Tyskland, har han tilsyneladende glemt. Eller også forestiller han sig, det ikke er sådan. Mange ting er anderledes i van Gaals egen verden. Lukker han øjnene og siger til sig selv tilstrækkelig mange gange, at Liverpool har vundet Premier League, kan han sikkert overbevise sig selv om, at det er virkelighed.

Egentlig er Barcelona og Bayern også uvedkommende for denne sag, for det her handler hverken om Spanien eller Tyskland. Det handler om selvforståelsen i United. Det handler om, hvad man kan tillade sig at sige som manager for en af verdens mægtigste og rigeste klubber.

Også for tre uger siden viste van Gaal, at han åbenbart ikke forstår, hvilken klub han er manager for. I forbindelse med kampene mod Midtjylland talte han om at analysere modstanderen og at have respekt for modstanderen. Drop forbeholdene, van Gaal, det er FC Midtjylland. Et superligahold fra Herning. De skal kvases, og vi vil hverken høre undskyldninger eller forklaringer.

Citatet fra James’ Sit Down er efterhånden lidt slidt, men det er ikke mindre sandt af den grund. ”If I hadn’t seen such riches, I could live with being poor,” synger han. Det er sådan, det er i United. Vi har set og oplevet ting, andre fans kun kan drømme om. Klubbens historie betyder, at udtalelser som de seneste er aldeles uacceptable. De viser, at van Gaal er så langt fra at være på bølgelængde med fansene, at det er utænkeligt, han nogensinde kommer det. Som fan kan man kun skiftevis rase, sukke eller tude over hollænderens vanvittige rablen på pressemøderne.

Derfor skal han naturligvis ud af klubben, for han skader den med sine latterlige og hånende kommentarer. Lige nu er vi sportsligt ikke på niveau med Juventus, Real, Bayern eller Barca. Men det bør vi være. Det er der, vi hører til. Van Gaal burde være fyret for længst, men indtil han er ude, kan vi kun håbe, han vågner op. Han er fuldstændig ude af sync med fansene, og det er ikke ham, der har fat i den lange ende. Problemet er ikke, at fansene lever i fortiden. Problemet er, at van Gaal lever i sin egen verden.