Denne position er vigtigst at forbedre til januar!

05. november 2019
Mads Kaltoft Nørring
Denne position er vigtigst at forbedre til januar!

Foto: Getty Images

Manchester United indtager i skrivende stund en skuffende 10. plads i Premier League efter de første 11. runder. Spillet har – set over hele sæsonen – ladet meget tilbage at ønske, og der skal handles i januar, hvis United skal tilbage i top 6.

Manchester United gik ind til indeværende sæson med en smal trup. Mange United-fans var – og er stadig (med rette!) – bekymret over truppens bredde og kvalitet, i særdeleshed på midtbanen og i angrebet. Uniteds trup er på mange positioner middelmådig, hvilket har affødt en middelmådig placering. Dertil har skader på nøglepositioner ikke hjulpet på en i forvejen skrøbelig trup. Ole Gunnar Solskjær har naturligvis hovedansvaret for dette, og derfor har han også ansvaret for at handle i januar.
Manchester United mangler forstærkninger på flere positioner, og en enkelt eller to nye spillere vil være tiltrængt til januar, om end det stadig ikke er nok for at komme tilbage til den absolutte top! Jeg vil nu forsøge at adressere den position, jeg finder mest vigtig at forstærke sig på i det kommende transfervindue.

Akut brug for forstærkning
I min optik mangler vi allermest en kreativ 10’er! I denne sæson har det primært været Lingard og Pereira, der har indtaget positionen på den offensive midtbane, assisteret af Juan Mata. Bedømt ud fra præstationer og slutprodukt har hverken Lingard eller Mata på nogen måde overbevist om, at det skal være deres plads. Pereira har momentvis spillet godt, men har heller ikke den kvalitet, der kræves.
Kigger vi på de tørre facts, er der heller ikke her noget, der indikerer, at de fremadrettet skal være Uniteds offensive omdrejningspunkt: Lingard har i denne sæson spillet 13 kampe, hvilket har resulteret i 0 mål og 1 assist. Juan Mata har spillet 11 kampe, scoret 0 mål og lavet 0 assist. Afslutningsvis har Andreas Pereira spillet 13 kampe med 1 assist og 0 mål til følge.
Til sammenligning kan det nævnes, at Kevin De Bruyne har lavet 3 mål og 9 assist i 13 kampe, og at Jack Grealish i 12 kampe har lavet 4 mål og 4 assist.
Pogba kunne være en mulighed, men er i min optik, er han alt for svingende og ustabil til at være den permanente løsning. Jeg ser også Pogbas kvaliteter komme bedre til udtryk på 8’er positionen.

Hvad skal en kommende 10’er kunne?
En kommende 10’er skal først og fremmest være målskabende, enten gennem assist eller mål. I denne sæson er vores mål i Premier League fordelt på Rashford, Martial, James og McTominay. Ingen af dem er 10’ere. En kommende 10’er skal kunne sætte en direkte modstander af. Vi mangler overraskelsesmomenter i vores spil, specielt centralt på banen, noget der blandt andet skabes gennem at kunne sætte en modstander af. Dertil skal han kunne se den aflevering, vi andre ikke ser, før den har splittet modstanderes forsvar op. Han skal være en pasningssikker station, man altid kan give bolden med forventning om, at den stort set altid kommer sikkert videre. Dog skal han også kunne tage nødvendige chancer i sit spil, hvilket ikke altid munder ud i et godt slutprodukt. Alle disse egenskaber, mener jeg samtidig, vil være med til at gøre de andre offensive spillere bedre og være medvirkende til, at spillere som Rashford og Martial måske for alvor får forløst deres kæmpe (målscorings)potentialer. Sidst, men ikke mindst, skal en kommende 10’er have hjertet med, én der vil United!

Men hvem kan hentes til januar til den offensive midtbane med rette kvalitet?

James Maddison: Leicesters offensive dirigent har på nuværende tidspunkt lavet 5 mål og 2 assist i 12 kampe. Udover at være pasningssikker, teknisk dygtig og ofte have en fod med i den afgørende fase af spillet, arbejder han stenhårdt begge veje. Maddison er kommet ind omkring det engelske landshold, og var i sommer en vigtig brik på Englands U21-landshold, der var blandt favoritterne til at vinde EM, men som dog endte med at skuffe. Afslutningsvis er han, ej at undervurdere, United-fan. Jeg kunne sagtens se ham have samme indflydelse som Maguire, Wan-Bissaka og James har haft. Spørgsmålet er nok, om Leicester vil sælge ham midt på sæsonen til en rival. I så fald bliver det en dyr omgang.

Christian Eriksen: Da Eriksens i sommer blev rygtet til United, var jeg en af dem, der håbede, det blev en realitet. Det har ændret sig. For det første afviste Eriksen United i sommer, da han ønskede sig til Real Madrid. Allerede dét er i min verden grund nok til ikke at hente ham. For det andet er hans niveau faldet drastisk i denne sæson, hvilket nok skyldes den ekstra opmærksomhed han har fået, efter han afviste at forlænge kontrakten med Tottenham, samt Tottenhams generelle dårlige form. Jeg tror stadig, Eriksen drømmer sig væk fra England, og hvis ikke hjertet er med, synes jeg efterhånden, der har været tilpas mange eksempler på, at det er en dårlig idé at handle på. Dog kan det ikke udelukkes, at United igen forsøger til januar, og eftersom hans kontrakt udløber til sommer, kan han hentes til fornuftige penge. Dertil har Eriksen bevist sig i Premier League over en længere periode, og var specielt i sidste sæson en fornøjelse at følge. Kan han genfinde den form, han havde sidste og forrige sæson, kan han blive en gevinst.

Bruno Fernandes: Manden, som mange United-fans flere gange troede var en ”done deal” i sommers, er stadig en mulighed. Han har i denne sæson lavet 8 mål og 6 assist i 15 kampe. Sidste sæson lavede han 20 mål og 13 assist i 33 kampe i den portugisiske liga. Imponerende statistik! Spørgsmålet er dog, om niveauet og presset i United er for stor en mundfuld. Det vil måske være lidt af et sats at hente en spiller, der har haft halvanden god sæson i den portugisiske liga, men når man kigger på, hvad der er tilgængeligt, kan han bestemt ikke udelukkes.

Om det bliver en af disse tre eller en helt fjerde må tiden vise.