Det mangler vi!

16. september 2019
Martin Koch Haagensen
Det mangler vi!

Foto: Getty Images

Manchester United anno 2019 mangler en spillertype som Ole Gunnar Solskjær.

Manageren Ole Gunnar Solskjær (OGS) bliver der skrevet og talt meget om – og med rette. Men det er ikke rollen som manager, der er omdrejningspunktet for nærværende kommentar. Det er spilleren – eller rettere spillertypen – som vores manager var. En fuldblodsangriber og en såkaldt supersub. Og med subersub mener jeg en spiller, der kan komme ind fra bænken, typisk en angriber, og ændre kampe i en positiv retning. F.eks. ved at score et mål - eller fire (!), som OGS scorede i en udekamp mod Nottingham Forrest i 1999 med slutresultatet 1-8, hvor han netop kom ind fra bænken. OGS’ første mål i kampen blev i øvrigt scoret i det 80. minut, og derefter gik det så ret stærkt…

”The Baby-faced Assassin

OGS var en rigtig angriber og ikke mindst en dygtig afslutter. Netop derfor blev han som 23-årig i 1996 hentet til Manchester United af Sir Alex fra upåagtede Molde, hvor han havde scoret hele 41 mål i 54 kampe. Han var hidtil relativt ukendt, men blev hurtigt en publikums-darling. "The Baby-faced Assassin", som han blev kaldt, blev indskiftet i sin debut for Manchester United mod Blackburn på Old Traffford og scorede efter kun seks minutter på banen. I samme sæson blev han topscorer for de Røde Djævle med 18 mål i Premier League og 19 mål i alt. Samlet scorede OGS 126 mål i 366 kampe for Manchester United, hvor hans bedste sæson på målkontoen var i 2001-2002 med 25 mål i alle turneringer.

OGS blev ofte brugt som indskiftningsspiller - og var også desværre skadet i lange perioder - hvilket er en del af forklaringen på, at OGS trods alt ikke scorede flere mål for klubben. Indskifterrollen var en, han accepterede, men dog ikke var tilfreds med. Ikke desto mindre takkede han bl.a. i 1998 nej til at blive solgt til Tottenham. Og tak for det! Hvem husker ikke CL-finalen i Barcelona i 1999, hvor han kom ind sidst i kampen og scorede? Det gør vi alle. Også dem, der hader Manchester United. Supersub!

 Offensive talenter med stort potentiale – men hvem scorer +20 mål?

Ingen af de nuværende spillere i truppen anno 2019 har scoret mere end 20 mål i en sæson på seniorniveau på klubplan. Juan Mata har godt nok lavet 20 mål i en sæson for mange år siden, mens han spillede i den blå trøje for Chelsea, men det kommer han aldrig til at gøre i den røde trøje, tør jeg godt påstå.

United-truppen rummer masser af unge offensive talenter i Rashford, Martial, James, Greenwood, Chong og Gomes, mens midtbanespillere som Pogba og Lingard har vist, at de kan bidrage med et fornuftigt antal mål over en hel sæson. Pogba scorede f.eks. 16 mål i alle turneringer i sidste sæson, mens Lingard scorede 13 mål i alle turneringer i sæsonen 2017/18. Der er derfor potentiale for mange mål, men ingen har vist, at de kan score over 20 mål i en sæson endnu. Og det skal minimum én - og gerne flere af dem lykkes med, hvis det primært er de nuværende spillere i truppen, som skal sikre, at United over de næste par sæsoner bevæger sig tættere mod toppen af Premier League og i Europa.

Det nuværende United hold mangler offensivspillere med højere træfsikkerhed

Men tilbage til fortiden. I ovennævnte 1-8 kamp mod Nottingham Forrest ramte de to hold ”kun” målet i alt 10 gange med ni mål til følge. Det giver en chancekonverteringsrate på hele 90 pct. Historisk højt, hvilket vidner om unormal stor træfsikkerhed! Det var og er dog selvsagt ikke normalen.

Normalen for tophold er typisk, at de scorer på over 15 pct. af deres skud mod mål - ikke på mål (!)- samtidig med, at de også skyder relativt mere mod mål i forhold resten af klubberne. Liverpool har på de første fem kampe i Premier League i denne sæson skudt mod mål 91 gange og har scoret 15 mål (16,5 pct.), mens Manchester City har haft 102 skud mod mål og scoret 16 mål (15,7 pct.).

Manchester United har i de første fem kampe af sæsonen skudt mod mål 73 gange med otte mål til følge (11,0 pct.), hvilket er udmærket, når forsvaret og keeperen lykkes med at holde modstanderen fra at score et større antal mål. Men ser man på de sidste fire kampe, hvor United har skabt størstedelen af chancerne og har haft flest skud mod mål ud af totalen på de 73, så er det beskæmmende, at det kun er lykkedes at score fire mål i kampene mod hhv. Wolverhampton, Crystal Palace, Southampton og Leicester. Her har United i øvrigt brændt to straffespark. Træfsikkerhed er derfor ikke noget, der just kendetegner nutidens Manchester United hold samtidig med, at holdet skaber færre chancer end de bedste hold.

Vi har brug for en fuldblodsangriber, der også kan acceptere at være ’supersub’

Min konklusion er, at United har brug for en angriber, der ”beviseligt” scorer mål. Mange mål. Og gerne allerede til vinter, hvor transfervinduet åbner igen. Ikke nødvendigvis en angriber, der skal starte inde hver kamp – for der skal gives plads til de offensive talenter – men én, der kan og vil spille for de røde djævle - i modsætning til Lukaku - og som på den korte bane kan højne chancekonverteringsraten. For det er ret simpelt. Mål giver point på kontoen. Og det har Manchester United og OGS (også) brug for, selvom denne og næste sæson er udviklingssæsoner på vejen mod et forhåbentligt ”peak” om to til tre år.

PS: Jeg mener bestemt ikke, at angriberpladsen er det eneste sted, der mangler nyt blod. Men strategien virker til at være, at OGS m.fl. hellere vil hente de rigtige spillere, på de rigtige vilkår og som VIL spille for United - AWB, Maguire og James er super gode indkøb – samt satse på egne talenter, fremfor at hente spillere, der kun vil til United for lønnens skyld. Samtidig er man i gang med at rydde ud blandt spillere, der ikke passer ind eller ikke er gode nok, men også det er klubben langt fra færdig med. Begge indsatser tager tid og tålmodighed. Også mere tålmodighed end vi fans til tider kan holde ud…