Erik ten Hag må tage ved lære

12. april 2023
Martin Koch Haagensen
Erik ten Hag må tage ved lære

Foto: Getty Images

Erik ten Hag har utvivlsomt rykket Manchester United i en positiv retning her knap et år efter han blev annonceret som ny Manchester United manager 21. april 2022. Med en sejrprocent på mere end 70 efter de første 49 officielle kampe i alle turneringer, første titel i hus og fortsat masser at spille for, er der meget at være glad for. Men der er også malurt i bægeret med flere grimme nederlag på udebane.

Old Trafford er et fort
Old Trafford er igen blevet et fort. Bortset fra nederlaget på 1-2 til Brighton i første spillerunde i Premiere League og 0-1 nederlaget til Real Sociedad i første spillerunde i Europa League 8. september har Manchester United ikke tabt på hjemmebanen i sæsonen 2022/2023. Samtidig er Manchester United i langt de fleste hjemmekampe gået fra banen med en sejr og store hold som Arsenal, Manchester City, Liverpool, Tottenham og Barcelona har måtte se sig slået på Old Trafford. Og med hjemmebanefordel samtlige kampe i både Lige Cuppen og FA Cuppen er det samlet blevet til 23 sejre på Old Trafford så langt i sæsonen, hvilket er både imponerende og vigtigt. Ikke mindst fordi Manchester United på udebanen i Premier League langt fra har imponeret.

Svage præstationer mod tophold på udebane i Premier League
Indtil videre har Manchester United tabt syv kampe i Premiere League, heraf hele seks på udebane. Alle mod hold i den øverste halvdel af tabellen. Og alle har været klare nederlag målt på både spil og chancer.

4-0 ude mod Brentford
6-3 ude mod Manchester City
3-1 ude mod Aston Villa
3-2 ude mod Arsenal
7-0 (!) ude mod Liverpool
2-0 ude mod Newcastle

Av, av, av. Det gjorde helt ondt at skrive resultaterne på tastaturet…

Altid plan a
Erik ten Hag har i alle kampe efter min bedste vurdering forsøgt at gribe kampene an på nogenlunde samme måde. Med samme plan a med små nuancer.
På papiret har Manchester United i samtlige kampe spillet 4-2-3-1 med en 9’er, to kanter og en 10’er og med enten en 6’er og en 8’er eller to spillere i en 6’er rolle. Der er således fire spillere, som primært er offensivt indstillede, selvom alle selvsagt også har en defensiv rolle at spille for eksempel i presset på forvaret eller returløb.

På den ene side er jeg stor fan af ten Hags kompromisløshed og målsætningen om at ville spille alle andre hold op til dans. På egne præmisser. Også på udebane.
Det gik jo også fint ude mod eksempelvis Chelsea og Barcelona. På sigt vil det forhåbentlig og formentlig bringe Manchester United helt til tops, men det er fortsat early-days med ten Hag ved roret.

På den anden side har plan a-tilgangen i denne sæson slet ikke virket mod topholdene i Premier League. Og det har gjort ondt og burde have været en lærestreg. Når jeg skriver burde, skyldes det, at jeg synes, at ten Hag ser ud til at have undervurderet, hvor svært det er at spille på udebane i Premier League.

Der er behov for en mere pragmatisk plan b i de sidste udekampe
I udekampene mod særligt de store hold i Premier League har der manglet en plan b med mere pragmatisme. Jeg agiterer ikke for at parkere bussen, men for at have respekt for det tryk, som hjemmehold i Premier League med egne fans i ryggen kan udsætte udehold for.

Sir Alex Ferguson forstod, hvad det krævede at spille på for eksempel Anfield Road, hvorfor han ofte stillede med flere hårdtarbejdende spillere på banen end på Old Trafford eller mod mindre hold på udebane for at sikre en arbejdsindsats på 110 procent og en massiv midtbane, der kunne modstå trykket.

En mere pragmatisk og mindre offensiv tilgang tror jeg er en forudsætning for at hente point på udebane i Premier League i den sidste del af sæsonen og ultimativt for at havne i top-4. Det gælder formentlig også, hvis der skal hentes mere sølvtøj hjem.

Hold fast kompromisløsheden næste sæson, men med de rigtige brikker på plads
Når plan a-tilgangen ikke lykkes på udebane mod topholdene skyldes det også, at de sidste brikker mangler. Og med de sidste brikker forstås, at der både er behov for tilkøb af en række nye spillere, som har den nødvendige teknik, høj afleveringssikkerhed og som er presmodstandsdygtige, som erstatter spillere, der ikke har de kvaliteter, samt yderligere skoling af den nuværende trup efter ten Hags metoder og principper. Og her er jeg fortrøstningsfuld. For Ten Hag har jo vist, at hans metoder virker med Ajax - også i Champions League - og med Manchester United, men indtil videre altså primært på Old Trafford.