Få nu ansat den sportsdirektør

15. oktober 2018
Rasmus Kremmer
Få nu ansat den sportsdirektør

José Mourinho er i den grad kommet under pres i Manchester United. Der er dagligt rygter om en fyring , og før kampen mod Newcastle var de fleste overbevist om, at portugiserens dage som manager i Manchester United var tæt på at være et afsluttet kapitel.

Sejren over Newcastle har dog givet ham en livline. Selv om Ed Woodward angiveligt har beroliget Mourinho, sidder han stadig på et ekstremt varmt sæde. Der skal ikke mange nederlag til, før selv en top 4-plads ser mere end svær ud, og flere fans klager over en kedelig taktik og mangel på en tydelig spillestil. Læg dertil, at Mourinho efter to år endnu ikke har gjort os klogere på, hvad der er den stærkeste opstilling i Manchester United – og det er desværre ikke på grund af en fantastisk konkurrence på pladserne.

Jeg tror ikke, Mourinho holder sæsonen ud, selv om Woodward ser ud til at holde hånden over ham. På den ene side kan jeg godt lide ideen om, at klubben tror på deres manager og lader ham få chancen for at vende en dårlig periode. På den anden side har jeg svært ved at se, at Mourinho kan ændre den negativitet, der er kommet blandt fansene og måske spillerne.

Magien er væk

Mourinho har fejret store succeser på sin taktiske kunnen og gjort kritikerne til skamme i flere lande. Det var derfor også et logisk valg, at Manchester United satsede på ham, når man ser på, hvad der ellers var af muligheder på daværende tidspunkt og tager klubbens spillemæssige tilstand in mente. Mourinho fik i løbet af de første sæsoner stabiliseret holdet uden dog at være tæt på det mesterskab, som både fans, klubben og Mourinho selv formentlig håbede på i sæson nummer to. Den sæson, hvor han altid leverer. Samtidig skal han også have ros for at fortsætte den stolte tradition med at give spilletid til klubbens akademispillere – som Rashford, Lingard, McTominay mv.

Alligevel ser det ud til, at Mourinho er løbet ind i nogle uoverkommelige problemer i sæson nummer tre – delvist på grund af manglende spillerkøb fra klubbens side. Hvis klubben tror på manageren, bør den også give ham de spillere, han vil have – inden for rimelighedens grænser. Det er trods alt en af de klubber, der har de største økonomiske muskler.

Der mangler en klar strategi

Pilen peger imidlertid ikke kun på Mourinho, når ansvaret for den nuværende rutsjetur skal forklares. Både Ed Woodward og ejerne har i den grad fejlet de seneste mange år. Dels har de ikke formået at rekruttere tilstrækkeligt i forhold til klubbens DNA, og dels har de nedprioriteret den sportslige succes. De er fantastiske forretningsmænd, men elendige fodboldfolk.

Og det er et stort problem, at klubben nærmest udelukkende styres af forretningsfolk. Der mangler en fodboldfaglig pendant.  En eller flere personer, der kan sætte den sportslige retning både i forhold til spillestil - herunder rekruttering af manager – og i forhold til indkøb. Der er simpelthen ingen rød tråd i de seneste års indkøb. Mkhitaryan er en fantastisk spiller, men tilsyneladende fejlcastet til Manchester United under Mourinho. Han formåede i hvert fald ikke at gribe chancen. Mourinho leder stadig efter forsvarsspillere, selv om han har købt både Bailly og Lindeløf. Det er i hvert fald sigende, at han ofte spiller med fire forsvarsspillere, som var i klubben under Sir Alex Ferguson. Hvorfor pokker har man ikke løst den udfordring endnu? Der er trods alt gået fem år. Pogba er en god historie som den fortabte søn, der kommer hjem. Både han og Mourinho skylder dog forsat at finde nøglen til at forløse det enorme potentiale. Fellaini var et panikkøb. Di Maria og Sanchez købte man, fordi man kunne. Det virkede i hvert fald ikke til, at der var/er en plan med dem. Osv.

Sportsdirektør på vej

Selv om der også har været fornuftige indkøb, er der masser af eksempler på, at klubben mangler en sportsdirektør, der kan lægge en strategi for klubben – både på banen og på spillermarkedet. Det ser da heldigvis også ud til, at det går den vej. Der er i hvert fald flere rygter, der siger, at Manchester United er på vej  med omstrukturering. Der er flere spændende navne i spil. Atletico Madrids Andrea Berta og Juventus’ Fabio Paratici  er nogle af de mere interessante navne. Berta har bl.a. stået bag Griezmann og Oblak i den spanske hovedstadsklub. Paratici har haft en finger med i købene af Pogba (gratis), Dybala, Higuain, Bonucci og senest Ronaldo. Derudover har den den tidligere målmand for klubben Van der Sar, Romas Monchi og Leipzigs Paul Mitchell for eksempel også været nævnt.

Uanset hvem der bliver sportsdirektør i Manchester United, venter der vedkommende en stor opgave. Jeg er dog ikke i tvivl om, at det er den rigtige vej at gå. Lad Woodward koncentrere sig om sponsorer og økonomien, og lad en person, der har forstand på fodbold, stå for det sportslige. Hvis den næste manager skal blive en succes, kræver det bl.a. en sportsdirektør. Det må være første skridt på vejen tilbage til toppen og The United Way.

Indtast en gyldig email adresse
Tak for din tilmelding!