Garnacho var sæsonens unge gennembrud - hvem bliver det i næste sæson?

19. juni 2023
Martin Koch Haagensen
Garnacho var sæsonens unge gennembrud - hvem bliver det i næste sæson?

Foto: Getty Images

Den spanskfødte argentinske teenager Alejandro Garnacho Ferreyra – eller bare Garnacho – var 2022-23 sæsonens unge gennembrud for Manchester United. Hen over sæsonen har han scoret fem mål og fire assist i 34 kampe i alle turneringer – 11 som starter og 23 som indskifter. Han har været kampafgørende blandt andet ude mod Fulham og hjemme mod Manchester City, og han har fået debut for det Argentinske landshold.
Med sin imponerende fart, dribleevner og gåpåmod har han i en ung alder vist sit værd på øverste hylde, og der er i mine øjne ingen tvivl om, at han har potentiale til at blive en fantastisk spiller. Måske vores kommende 7’er?

Hvem bliver det unge gennembrud i næste sæson?
Under Silly Season er der konstant rygter om nye spillere, der skal til Manchester United. Det er altid interessant, men nogle gange er det også frustrerende at følge rygterne.
Hvem bliver de nye spillere i truppen?
Hvem sælges?
Hvem udlånes?

Men Silly Season er for mig også en anledning til at gætte på, hvem der bliver næste sæsons nye unge gennembrud. Det er selvsagt vanskeligt at forudse, da det både afhænger af spillerens kvaliteter, om trænerteamet og Ten Hag vurderer, at han er klar, men også om spilleren spiller et sted på banen, hvor der er rum for at bryde ind på førsteholdet.

Efter min bedste vurdering er der særligt to spillere, der kan stå overfor et gennembrud på Manchester Uniteds førstehold, hvis de ikke udlånes. Det er Amad Diallo og Kobbie Mainoo.

Amad Diallo (fra 2002), der blev hentet i italienske Atalanta i 2021, har haft en imponerende flot sæson for Sunderland i toppen af the Championship. Med 14 mål og fire assist i 42 kampe i 2022-23 sæsonen har offensivspilleren med det stærke venstreben, der både kan spille kant og offensiv midt, i den grad blomstret og vist prøver på det talent, som gjorde, at Manchester United betalte 25 millioner euro plus 15 millioner euro i add-ons. Personligt havde jeg nok afskrevet ham, men hans præstationer for Sunderland har overbevist mig om, at han kan blive næste sæsons unge gennembrud og udfordre Antony på højre kant og aflaste Bruno på offensiv midt. I første omgang skal han dog overbevise Ten Hag om sit værd under pre-season.

Den Stockport-fødte midtbanespiller Kobbie Mainoo (fra 2005), der har været i Manchester United siden han var 9 år, skrev i maj 2022 en professionel kontrakt med klubben. Mainoo har fra en tidlig alder vist, at han er et stort talent. Han har spillet kampe på både det engelske u17-, u18- og u19-landshold, og han var en stor profil på det hold, der vandt FA Youth Cuppen i 2021-22 sæsonen. I en alder af kun 17 år fik sin debut for Manchester United i startopstillingen i 3-0 sejren mod Charlton i ligacuppen d. 10. januar 2023. Siden er han blevet skiftet ind i to kampe yderligere, herunder i Premier League på Old Trafford mod Leicester, og han har ofte siddet på bænken. Noget tyder altså på, at Ten Hag ser et lys i ham, og derfor gerne vil have ham med omkring førsteholdet. Ten Hag udtalte i maj 2023:

"(…) we want to develop players into the first team. So I think we are also in that perspective in a good way: Garnacho, Kobbie Mainoo is also on his way. There is a pathway to the first team but they have to deserve it.”

Det ser da også ud til, at han har overhalet andre talenter på midtbanen, herunder Zidane Iqbal, Hannibal Mejbri og Shola Shoretire, hvor førstnævnte har spillet kampe på reserveholdet, mens de sidste to har været på udlån til hhv. Birmingham og Bolton. Mainoo blev da også belønnet med Jimmy Murphy Young Player of the Year-prisen for 2022-23 sæsonen. Samlet set indikerer det, at der er mere i vente, fra den unge englænder. Spørgsmålet er så, om Mainoo allerede fra næste sæson kan tage kampen op med en lidt aldrende midtbane.

Boblere
Højrebacken Ethan Laird (fra 2001), venstrebacken Álvaro Fernández (fra 2003) og målmanden Matej Kovar (fra 2000) har alle tre vist stort potentiale på en relativt høj hylde i en ung alder. I den forgangne sæson var Laird og Fernández på udlån i henholdsvis Queens Park Rangers og Preston i the Championship, og i den bedste tjekkiske liga var Kovar fast mand for Sparta Prag, der vandt ligaen.

De vil dog alle tre formentlig få vanskeligere end Diallo og Mainoo ved at bryde igennem på Manchester Uniteds førstehold. Enten fordi der er flere spillere foran i køen på den plads, de spiller, eller fordi det er vanskeligt at tage patent på målmandsposten i en ung alder i en klub af Manchester Uniteds kaliber.

Det kan dog sagtens vise sig, at én af dem er at finde i førsteholdstruppen i den kommende sæson, men salg eller yderligere udlån kan også være en udvej.

Send flere unge på udlån, men sælg også et par stykker
En spiller som Facundo Pellestri (fra 2001) har jeg egentlig store forhåbninger til. Men trods et par fornuftige indhop er det blevet til meget begrænset spilletid. Anthony Elanga (fra 2002) er en anden ung spiller, som tidligere har vist prøver på sit talent, men som er faldet igennem i den forgangne sæson. Begge spillere får ikke desto mindre spilletid for deres respektive landshold, hvilket vidner om kvalitet. Mit bud er, at de bør sælges, da pengene fint kan bruges til nye spillere. Manchester United har nemlig behov for at sælge for at øge budgettet til indkøb af hensyn til Financial Fair Play (FFP) reglerne.

Derudover er der Hannibal Mejbri (fra 2003), Zidane Iqbal (fra 2003) og Shola Shoretire (fra 2004), som alle er perspektivrige talenter, men som efter min bedste vurdering, ikke er gode nok til at slå igennem for Manchester United inden for de kommende år. Omvendt er de stadig så unge, at det måske er for tidligt at afskrive dem helt. De bør derfor sendes på udlån, og så må vi se, om de om et års tid har udviklet sig tilstrækkeligt, eller om de må videre til en anden klub.

Hvem kan slå igennem på sigt?
Afslutningsvis vil jeg fremhæve et par spillere, som også bliver spændende at følge, men som pt. ikke er i nærheden af at komme i betragtning til førsteholdet.

Daniel Gore (fra 2024), som er en talentfuld offensiv midtbanespiller, fik tildelt Denzil Haroun reserveholdstrofæet for 2022-23 sæsonen. I en alder af kun 18 år spillede Gore de fleste kampe i den forgangne sæson på reserve-/u21-holdet og har samtidig fået kampe på det engelske u18-hold. Samlet set lyder det lovende, og måske han er klar på et udlån?

Angribertalenterne Joe Hugill (fra 2003) og Charlie McNeill (fra 2003) blev begge hentet til Manchester United for at par år siden og har scoret mange mål for hhv. u18- og u21-holdet. De har dog ikke rigtig banket på til en plads i førsteholdstruppen, hvorfor begge fra nytåret blev sendt på udlån et stykke nede i divisionerne hos hhv. Altrincham og Newport. I den kommende sæson vil de to formentlig blive sendt på udlån igen, hvor det bliver spændende at følge, om de kan score mål på seniorniveau.

Blandt de helt unge har jeg særligt lagt mærke til den venstrebenede højrekant Shea Lacey (fra 2007), som har bidt sig fast på Manchester Uniteds u18-hold, hvor han har bidrage med tre mål og to assist i 12 kampe. Derudover har han siden 2022 spillet flere kampe på både det engelske u15- og u16-landshold, hvor han også har scoret flere mål. Lacey har nogle imponerende dribleevner og en fantastisk sparketeknik, og han bliver flere steder beskrevet som den potentielt næste store stjerne. I spillestil bliver han sammenlignet med Phil Foden og endda med Messi. Om han kan drive det helt så langt er nok tvivlsomt, men man har da lov at håbe.

 1. Erik Ten Hag identifies Kobbie Mainoo as next academy star to break into Manchester United's senior squad | talkSPORT