Hvem bliver det næste gennembrud blandt klubbens egne?

30. juni 2020
Martin Koch Haagensen
Hvem bliver det næste gennembrud blandt klubbens egne?

Foto: Getty Images

Det ved vi jo ret beset ikke. Men med Manchester Uniteds tradition for at tro på og give plads til klubbens egne akademispillere, så er det altid interessant at følge, hvem den eller de næste, der kommer igennem nåleøjet, bliver.

De ”nye” i førsteholdstruppen – indkøb eller egne talenter?

Hvor mange penge, der er til at købe for i det kommende transfervindue, er svært at bedømme set udefra. Men formodentlig er den samlede pulje til indkøb noget mindre end de hidtidige transfervinduer. Dels pga. Corona/covid-19 krisens afledte negative økonomiske effekter på klubberne, herunder også Manchester United. Dels som følg af de store indkøb af hhv. Bruno Fernandes, Harry Maguire og Aaron Wan-Bissaka de forgange vinduer, som ikke har været billige. Puljen til indkøb kan selvfølgelig blive forhøjet af salg af overskudsspillere. Det håber jeg i den grad på, da der fortsat er behov for at tynde ud blandt spillere, der pt. er på udlån, og spillere, der er fundet for lette eller ødelæggende for truppen og klubben.

Mit eget gæt er dog, at vi også den kommende sæson skal finde “nye” spillere til førsteholdstruppen i klubbens eget akademi. Ikke mindst taget i betragtning af, at vi må antage, at den kommende sæson bliver mere sammenpresset og kortere, da den både kommer senere i gang og skal slutte tidsnok inden EM 2020(21). Flere kampe på kortere tid må alt andet lige forventes at betyde øget behov for rotation og brug af flere spiller, da skader og karantæner formodentlig vil ramme truppen. Det kan give plads til flere unge talenter. Men hvem?

De unge etablerede stjerner og denne sæsons gennembrudsspillere viser vejen

Klubbens verdensstjerne og velgører Marcus Rashford og skotske kriger Scott McTominay, der netop har skrevet ny kontrakt til 2025, har for længst vist, at det også i nyere tid er muligt at slå igennem og etablere sig som nøglefigurer på klubbens førstehold.

Samtidig har vi i denne sæson oplevet, at flere af klubbens egne unge har slået igennem, skabt forøget konkurrence om pladserne og skabt begrundet forventning om, at flere kan følge i sporerne på Rashford og McSauce. Mason Greenwood, som klubbens fremtidige angrebs-es og goalgetter, og Brandon Williams, som det hårdtarbejdende backtalent, der allerede nu bidrager til at sikre sund konkurrence på begge backpladser.

I samme ombæring bør Dean Henderson, der i den grad har taget Premier League med storm med mange flotte præstationer og clean-sheets i målet for Sheffield United, nævnes. Han er muligvis fremtidens førsteholdsmålmand for Manchester United. Spørgsmålet er om han allerede næste sæson får muligheden for at presse David De Gea?

På vippen og ofte skadet

Den altid skadesplagede, men måske kommende forsvarsgenerel Axel Tuanzebe havde jeg store forventninger til efter en flot sidste sæson i Championship for Aston Villa og et par gode kampe i starten af denne sæson for Manchester United. Men så blev han skadet. Igen. Jeg håber meget, at han får chancen igen næste sæson, hvor han forhåbentlig kan lægge skaderne bag sig. Men om det bliver i Manchester United eller i en anden Premier League klub, må fremtiden vise. Fuldt tilbage i kampform burde være tilstrækkeligt til at presse Lindelof og Bailly, selv om førstnævnte efterhånden har etableret et ganske solidt makkerskab med anfører Harry Maguire.

Måske på vej, men flere nok først efter udlån

Tahit Chong (20 år), James Garner (19 år) og Ethan Laird (19 år) er også spillere, der har fået tid på klubbens førstehold i løbet af sæsonen, og som klubben tilsyneladende forsat har store forventninger til.

Chong er en hurtig, hårdt kæmpende, flagrende, men også svingende wing, som Ole Gunnar Solskjaer har givet flere chancer. Selv er jeg ikke overbevist, men noget må han gøre rigtigt i kulisserne. Garner er en talentfuld central midtbanespiller med relativ høj scoringsfrekvens på u-holdene og en del kampe for de engelske u-hold. Han er stadig ung, men det er svært at vurdere, hvad det kan blive til. Ethan Laird er en talentfuld og hurtig højre back, som jeg husker for en overbevisende præstation ude mod Astana. Skader i indeværende sæson har muligvis medvirket til, at han ikke har fået flere chancer på førsteholdet. Spørgsmålet er om han overhaler Diogo Dalot, som jeg ikke synes overbeviser, når han får chancen.

Hvem af de tre, der sendes på udlån, og hvem der får chancen for at tilkæmpe sig en plads på klubbens førsteholdet i den kommende sæson, er svært at spå om. Det afhænger selvfølgelig også af, hvor på holdkortet konkurrencen er størst og hvad, der vurderes bedst for den enkelte spiller.

De største unge talenter fra u18-holdet

Jeg skal være helt ærlig at sige, at jeg ikke har set de to spillere - forsvarsspilleren Teden Mengi (18 år) og midtbanespilleren Hannibal Mejbri (17 år) - spille en kamp live, men kun har set Youtube-klip og læst diverse vurderinger fra respekterede eksperter og klubbens egne trænere af, hvem man for alvor bør holde øje med.

Teden Mengi er en ”local lad”, der beskrives som en leder. Han er da også anfører på klubbens u18-hold, men har allerede spillet flere kampe på klubbens u23-hold. Han er fysisk stærk, hurtig (4. hurtigste i klubben i intern konkurrence), god med bolden og god i luften trods ”kun” 1,83 m. høj. Maguire er til sammenligning 1,94 m. høj, mens Lindelof er 1,87 m. høj. Mengi har trænet med førsteholdet, hvilket kunne tyde på, at Ole Gunnar Solskjaer har set et lys i ham.

Franskmanden Hannibal Mejeri beskrives som et kæmpetalent. Han blev købt for 9,3 mio. pund fra Monaco i 2019, hvor han i en meget tidlig alder fik debut for klubbens førstehold. Han beskrives som en kreativ og teknisk stærk central midtbanespiller, som også kan spille offensiv midt, og som har et godt blik for de offensive medspillere med en del assists til følge. Også han har spillet mange u-landsholdskampe.

Begge er stadig unge, men måske vi får set de to spillere involveret i en eller flere (cup)kampe i den kommende sæson? Ole Gunnar Solskjaer har endda proklameret, at flere af de unge kan få spilletid allerede i denne sæson. Et godt gæt er i hjemmekampen mod LASK, hvor Manchester United har en 5-0 sejr med i bagagen.

På vej ud: talentet og omstændighederne rakte ikke

Sidst skal det nævnes, at der også er flere nuværende og tidligere talentfulde spillere, som ser ud til at være på vej ud af klubben, men som alle i større eller mindre grad har givet forhåbninger om noget mere.

Her vil jeg særligt fremhæve den lille talentfulde offensivspiller Angel Gomes, som i en alder af 19 år ser ud til at forlade klubben efter kontraktudløb denne sommer. Han har leveret flere fine præstationer, når har fået lov. Og lov, det har han ikke fået særligt ofte til trods for, at Lingard og Pereira har leveret utallige sløje præstationer på en position Gomes kan spille. Hvorfor han ikke forlænger, og hvilken klub, der bliver hans nye destination, bliver spændende at finde ud. Desværre lykkedes det ikke at slå igennem i Manchester United.

Derudover kan det nævnes, at Demitri Michell og Cameron Borthwick-Jackson, der spillede et par gode kampe under Louis Van Gaal, er på vej ud, hvilket jeg også gætter på, at Timothy Fosu-Mensah også er. Alle tre har ganske enkelt ikke haft det, der skal til.