Identitetskrise - men hos hvem?

04. december 2019
Steffen Yman Schneemark
Identitetskrise - men hos hvem?

Foto: Getty Images

Enhver som kender mig ved, at min yndlingsspiller alle dage har været vores nuværende chef Ole Gunnar Solskjær - og jeg erkender fuldt ud, at det helt sikkert har en påvirkning på min vurdering af tingene. Jeg er helt sikkert farvet af en djævelsk kærlighed til en mand, som altid har støttet klubben, givet sig fuldt ud og samtidig været det mest ydmyge på trods af manglende spilletid. Det kan derfor næppe komme som nogen overraskelse, at jeg gerne ser OGS fortsætte - minimum sæsonen ud.

"Jamen, har Hr.Schneemark fuldstændig tabt sutten?!" hører jeg dig råbe ad din skærm, og kigger man helt firkantet på tabellen, kan det da også sagtens se sådan ud.

Vi ligger nr.9 efter 14 kampe - og det er skidt, helt historisk skidt, og vi har siden Sir. Alex været vant til at sætte negative rekorder år efter år. Vi er på manager nr.4, og spillemæssigt har det været en nedadgående kurve med en enkelt sæson, hvor resultaterne gik vores vej, og vi hev en "mini treble” hjem. Spillet har i 90% af kampene været en rædsel at kigge på, og det har været svært at spotte de store forbedringer, så hvorfor skal OGS ikke fyres, og eksempelvis Pochettino hives ind?

Helt nøgternt er en fyring aldrig en god løsning, og der er et hav af eksempler der beviser dette. Jeg skrev mit i sidste indlæg, at nogle klubber vil opleve en kort trodsperiode, hvor tingene flasker sig (vi så det selv da OGS startede), men når suset har lagt sig, er man tilbage i samme båd. Når jeg kigger tilbage, synes jeg ikke, at fyringen af Moyes var i orden: Han overtog en gammel og metaltræt trup, var dårligt klædt på til jobbet og fik dårlig opbakning i forhold til nyindkøb, og vupti ... ind kom Fellaini som redningsmand. Vi forventede at køre videre på samme bølge, for Sir Alex havde selv udvalgt ham. Moyes har helt sikkert følt, at han var ude, hvor han ikke kunne bunde, presset var alt for stort, og ledelsen valgte at føje fansene og fyrede ham.

Ind kom Van Gaal, som fik en lidt længere snor, brugte en masse penge på "navne" og vandt en FA cup men sluttede nr.4 og 5 i ligaen. Van Gaal var i sit efterår karrieremæssigt, og det synes jeg hurtigt, man fornemmede, for sulten var der ganske enkelt ikke, og indkøbene sad ikke i skabet.

Så kom Mourinho til, og for første gang synes jeg at ledelsen spillede totalt fallit allerede inden kamp nr. 1 - han var ganske enkelt alt, hvad United aldrig har stået for. Han brugte også en masse penge på "navne" hvor nogle af indkøbene ramte plet (Zlatan), mens andre overhovedet ikke passede vores profil (Mkhitaryan, Sanchez og Matic bare for at nævne nogle). Mourinho bragte titler den ene sæson, men hans tid var præget af lige så svingende resultater, som set tidligere (og som vi ser i dag). Hans redning var dog at Rooney var i klubben. Zlatan gjorde, hvad Zlatan gør i alle klubber, og så havde vi De Gea, som ramte et helt sindssygt niveau i stort set samtlige kampe i to sæsoner. Fyringen kom for sent til min smag, og ikke nødvendigvis på grund af resultaterne, men ganske enkelt fordi han blev giftig. Navngav spillere som værende skylden til nederlag, hans evindelige tuderi over alt, og igen hans indkøb som - ligesom hans forgængere - har været enten over the top aldrende, langsomme fødder eller spillere, som ikke har haft et højt niveau allerede inden købet (det kræver åbenbart en Sir Alex at spotte talenter, før de er udsprunget).

Og for at komme tilbage til starten - hvorfor skal OGS ikke fyres?

Identitet. Så enkelt er det. OGS gør alt det, vi elskede Sir Alex og United for før hen. Vi var ikke bange for at bruge de unge spillere, heller ikke når det gjaldt. Vi var ikke bange for at bruge færre penge end de andre, for vi kunne spotte talent. Vi er den klub, der bruger absolut flest unge spillere, og de 3 indkøb, vi har foretaget, sidder lige i øjet - profilmæssigt.
Nej, vi performer ikke, og ud over James er det svært at se den åbenlyse forbedring, men faktum er at der er ingen, der laver flere tacklinger end Wan-Bissaka, og Maguire er i den grad hæmmet af, at vi har et hamrende nervøst forsvar, samt en målmand som ikke har lavet mirakler i en lang periode efterhånden. Men indkøbene er foretaget efter den røde United tråd: den åbenlyse er selvfølgelig, at de er britiske, men ellers ungdom og en vilje til at ville kæmpe for det her hold - hvor vi jo har hørt fra rygterne, at OGS har fravalgt at gå efter store navne i transfervinduet, fordi de ganske enkelt ikke havde et brændende ønske for at komme til klubben.
Har han bevist stort taktisk snilde? – Nej, og han begik en stor brøler med sin defensive indskiftning mod Sheffield United, men han er også i en situation, hvor enhver beslutning vil blive kigget nøje efter. Havde vi vundet 3-2 ville vi alle rose hans ændring og peptalk til 2. halvleg. Men han forstår spillet, og han ved hvor han vil hen, så jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se frugterne af dette om 2-3 måneder efter transfervinduet.

Stillingen fortæller at der er 5 point fra nr.16 til nr.5, så alt er i spil - og det er endda efter 14 kampe. Jeg ser mange skrive, at vi er United, og vi skal ligge bedre - men hvorfor? Hvad er det der dikterer, at fordi vi har en historie, så skal vi ligge bedre? Ville det være bedre, hvis vi havde 2 point mere og lå nr.5? Det ændrer intet andet end det udseendemæssige.

Faktum er, at holdet i dens nuværende stand ikke er godt nok til mere end top 6 - og top 6 ville være absolut godkendt for mig. Vi har i flere år ikke haft et godt nok hold, og hver gang vi fyrer en manager, kommer der en ny ind og bruger en masse penge på "navne", som ikke passer ind, og så kan vi starte forfra 2 år efter. Nu har vi en manager, som gør lige præcis det, der er vores DNA, og så kan vi ikke leve med, at holdet ikke kæmper med om guldet endnu!?

OGS har reelt set haft 14 kampe med sit præg på tingene (plus det løse som europæiske kampe) for sidste sæson sluttede skidt, men han bragte os nærmere det forjættede land, som Mourinho halsede efter, og det endda med 0 indkøb. Vi har været i guldkrise i lang tid, så hvad betyder 2-3 år mere, hvis vi så til gengæld kan spille med de næste mange år, fordi vi har et hold, der er sammensat efter en strategi som hedder "sult". Vi skal bakke op om det her projekt, også selv om de næste par måneder står på flere skuffelser, for der er INGEN hurtige løsninger - det bliver et langt og sejt træk det her, men vi skal stå sammen, og vi skal bakke op om holdet og chefen.

Og for at runde den her af, hvorfor skal vi ikke hyre Pochettino? Hvis vi leder efter resultater og fordums storhedstid - hvorfor så Pochettino? Han har aldrig vundet noget men blot bragt dem tættere på en konsekvent top 5. Spiller han den fodbold vi gerne vil se? - Absolut, men han var også i Tottenham i næsten 5 år, og har kunnet sætte sit tydelige præg på spilletiden. OGS har haft et enkelt transfervindue.

Vi skal ikke ind i en managerkarrusel, som eksempelvis Arsenal også har gang i. Vi skal finde vores fodfæste og sørge for, at truppen og baglandet har så gode arbejdsbetingelser som muligt – så følger resultaterne.

Jeg kan se solen - den er lige der bag skyerne 😉