Lad os i stedet fokusere på fremtiden

21. november 2022
Martin Koch Haagensen
Lad os i stedet fokusere på fremtiden

Foto: Getty Images

Med et igangværende VM i en lille ørkenstat på et aparte tidspunkt, hvor knap halvdelen af sæsonen er spillet, og med Cristiano Ronaldos interview med Piers Morgan, kunne jeg have valgt at gøre status på sæsonen indtil nu under Erik ten Hag eller dvæle ved de negative aspekter af Ronaldos iscenesatte interview. Men med Garnachos sene sejrsmål ude mod Fulham, er glasset halvt fyldt, og det er på sin plads at se fremad. 

Vil kritikken af Glazer-familiens ejerskab af Manchester United vokse yderligere? 

Hvor jeg i min sidste kommentar her på siden i september 2022 argumenterede for, at udviklingen i ledelseslaget de sidste år har bevæget sig i positiv retning ved at placere flere kompetente fodboldsfolk på centrale poster i klubben, er det tydeligt, at der fortsat er meget at kritisere ejerskabet for. Utallige stemmer, herunder også betydningsfulde stemmer med et stort publikum som Gary Neville, har da også kritiseret Glazer-familiens ejerskab af Manchester United voldsomt. Ikke mindst de manglende investeringer har været mål for kritik. Det har bare ikke flyttet særligt meget. Trafford Training Centre (Carrington) og Old Trafford var en gang ’state-of-the-art’, men det er de ikke mere… 

Ronaldos kritik af Glazer-familien kan måske være den mavepuster, som får amerikanerne til at vågne op. For selvom Ronaldo af mange nu er uønsket i Manchester United, er han fortsat en stor stemme i fodboldverdenen. Det skyldes ikke mindst, at han utvivlsomt er en af historiens bedste fodboldspillere, der ved, hvad der skal til for at vinde. 

Samtidig har han et stort brand med en kæmpe fanskare (0,5 mia. følgere på Instagram), der gør Ronaldo til et stort kommercielt aktiv, som påvirker salg af merchandise og tiltrækning af sponsorer. Ronaldos forventede exit vil derfor formentlig påvirke klubben negativt rent kommercielt på den korte bane. For selvom Ronaldo har ret i, at ”Glazers don’t care about Manchester United”, går de meget op i, at Manchester United er en god forretning, så de kan trække penge ud af klubben og ned i egen lomme. 

Endvidere kan Ronaldos påpegning af, at der ikke er sket noget nævneværdigt med faciliteterne i klubben siden Alex Ferguson stoppede som manager, formentlig få endnu flere til at blive opmærksomme på de manglende investeringer med deraf følgende negativ sportslig betydning. Kan det føre til en yderligere accelereret kritik af Gazers ekstremt usunde ejerskab? Det kan det formentlig. Om de så vil lytte til det eller lade sig påvirke, må tiden vise. Men man kan håbe.

Kan Ronaldos exit accelerere bestræbelserne på at hente en ny spidsangriber? 

Cristiano Ronaldo er med al sandsynlighed fortid i Manchester United. Alle broer er brændt. Han skulle have været ude af klubben allerede i sommer, men i stedet bliver det formentlig nu. 

Det er positivt. 

Under Erik ten Hag er Manchester United på flere parametre et bedre hold uden Ronaldo. Først og fremmest kommer der flere point på kontoen uden Ronaldo på banen. Holdet spiller desuden bedre med enten Martial eller Rashford som spidsangriber. Men selvom Martial er en dygtig spidsangriber, er han desværre for ofte skadet, og Rashford er vel egentlig bedre som venstrekant og brænder samtidig for mange chancer. 

I tillæg scorer Manchester United simpelthen for få mål. 20 mål i 14 kampe i Premier League er det blevet til. Ronaldos exit øger derfor behovet for at hente en ny spidsangriber allerede i vintertransfervinduet, hvis Manchester United skal gøre sig forhåbninger om at kunne kæmpe med om en plads i top-4 og komme langt i diverse cup-turneringer. Hvem Manchester United går efter og ultimativt kan formå at tiltrække må tiden vise. Men det skal være en mand, der beviseligt har mål i støvlerne. 

Bliver det et travlt vintertransfervindue?

Foruden et forventet exit af Ronaldo og en mulig ny spidsangriber forventer jeg også, at Aaron Wan-Bissaka kan ende på græs andetsteds, hvilket vil øge behovet for en backup til Dalot. Hvis muligt kan det overvejes at trække Ethan Laird retur fra hans succesfulde udlån til QPR, hvor han har spillet fast og har fået stor ros. En spiller som Brandon Williams, der har været ude med skade i længere tid, er også en mulig backup på den korte bane – om end det også er muligt, at han igen sendes på udlån. Alternativt skal der hentes én ind udefra.

Og hvad skal der ske med Maguire? Klubbens anfører, som vel reelt kun er fjerdevalg til midterforsvaret, men som er startende for England. Han er ikke ung længere, og vil han fortsat acceptere at sidde på bænken, når han kommer retur fra VM? Jeg tvivler på det. Og hvad med Danny van de Beek, der bare ikke virker til at kunne få det til at lykkes? Jeg vil ikke blive overrasket, hvis han udlånes eller sælges.

Af andre spillere, der kan ende på græs andet steds – enten ved salg eller udlån – er forsvarsspillerne Phil Jones og Axel Tuanzebe, der begge efterhånden vel må have et ønske om at finde nye græsgange. Begge fremstår som spillere, der har tabt flere potentielt gode fodboldår.

Derudover er der spørgsmål ved den talentfulde midterforsvar Mengi, midtbanespillerne Iqbal og Savage og offensiv-spillere som Pellestri og Shoretire. Ingen af de nævnte forventer jeg kommer til at spille en rolle på Manchester Uniteds førstehold frem mod sommerferien. De bør i stedet følge de efterhånden mange eksempler på, at udlån til en klub i Championship kan føre noget godt med sig. Tuanzebe og Mengi har begge haft succesfulde udlån, mens både Ethan Laird i QPR, Alvaro Fernandez i Preston, Hannibal Mejbri i Birmingham samt Amad Diallo i Sunderland er nutidige eksempler på frugtbare udlån. Det bliver interessant at følge dem, og hvem ved om en enkelt eller to af dem, kan komme retur og blive et reelt værdifuldt aktiv på Manchester Uniteds førstehold i fremtiden.