
Måske eller måske ikke fremtidens målmand i Manchester United

Foto: Getty Images
Jonas Heltberg skrev i september 2022 en fin artikel med titlen ”De Gea - ikke en del af fremtiden” på manutd.dk. Den gang erklærede jeg mig helt enig efter en dårlig start på sæsonen, som fulgte efter et par år med svingende præstationer. Nu er jeg mere i tvivl, da De Gea siden da dels har leveret flere gode præstationer, dels umiddelbart også har udviklet sig i spillet med fødderne, som skabte store problemer i starten af sæsonen.
Spørgsmålet er dog, om det er nok, og om Ten Hag vurderer, at De Gea i tilstrækkelig grad opfylder det, han ønsker fra en målmand. Samtidig handler det selvfølgelig også om, hvad der kan hentes i stedet, hvis svaret på ovenstående er nej. Man må heller ikke undervurdere spørgsmålet, om spanieren i det hele taget ønsker at forlænge kontrakten, hvis han skulle blive tilbudt en forlængelse, hvor vilkårene formodentlig er noget ringere end i hans nuværende kontrakt.
Det hele skal i øvrigt også ses i forhold til, hvad der ellers prioriteres af indkøb inden for budgettets rammer.
En flot karriere i Manchester United, der toppede i 2018
De Gea kom til Manchester United kun 20 år gammel i 2011 fra Atletico Madrid, hvor han havde slået igennem som kun 18-årig. Da han kom til Manchester United, havde han allerede vundet Europa League og Super cuppen i 2010 og EM for det spanske u21 landshold i 2011, hvilket blev gentaget i 2013. Der var altså tale om en målmand med et stort talent, der allerede havde vist sit værd. Ikke desto mindre tog det lidt tid at vænne til Premier League. Men i løbet af Fergies sidste sæson i 2012-13, hvor Manchester United vandt mesterskab nummer 20, blev De Gea fast mand i målet og han kom endda på årets hold i Premier League. De Gea var igen at finde på årets hold i Premier League i sæsonerne 2014–15, 2015-16, 2016-17 og sidste gang i 2017-18, hvor han også vandt Premier League Golden Glove (flest clean sheets) og kom på FIFA FIFPRO Men's World 11.
Siden 2018 har Ederson (*2), Nick Pope og Alisson været at finde på årets hold i Premier League i stedet for De Gea, mens Ederson (*3) og Alisson (*2) har vundet Premier League Golden Glove (flest clean sheets). Det hænger selvfølgelig sammen med, at særligt Manchester City og Liverpool generelt har domineret, men også at De Gea toppede i 2018 under Mourinho, hvor Manchester United blev nummer 2 i Premier League, og at De Gea siden da ikke har leveret på topniveau over længere tid. Han har tilmed ikke spillet en landskamp for Spanien siden 2020.
De Gea er i dag 32 år, er i gang med sin 12. sæson for klubben og er i top-10 over spillere med flest spillede kampe for klubben i historien. De Gea vil muligvis overgå Alex Stepney med antal kampe spillet for Manchester United, som er den eneste anden målmand i top-10. Spanieren er nok ikke den bedste målmand i Manchester Uniteds historie. Det er Peter Schmeichel. Men De Gea er én af dem.
”At være målmand handler ikke om redninger”
”At være målmand handler ikke om redninger” er titlen på kapitel 19 i den danske version af Peter Schmeichels selvbiografi ”One” fra 2021. De fleste ville nok studse over den sætning. Det gjorde jeg i hvert fald selv, da jeg læste det. Selvom jeg i noget tid forinden flere gange var stødt på analyser og diskussioner om forskellige målmandstyper, hvor en målmand som Manuel Neuer er et eksempel på en ”moderne” sweeperkeeper, der kommer langt ud af sit mål i modsætning til mange andre målmænd på daværende tidspunkt. For dét at være målmand handler vel om at kunne tage med hænder og redde bolde? Ifølge Schmeichel er det den største misforståelse vedrørende målmandsspilet, at det handler om at redde bolden. I hvert fald ikke kun. Schmeichel, som vel ved hvad han taler om, argumenterer for, at det ikke er nødvendigt at have mange redninger for at være en god målmand, da det handler om, hvilket hold man som målmand spiller på, og hvad holdet har brug for.
Den reaktive og den proaktive målmand
Schmeichel skelner overordnet mellem den reaktive målmand, som han eksemplificerer ved De Gea, der ofte har mange redninger og er god på stregen, men som ikke er god til at komme ud og hente et højt indlæg med hænderne, distribuere bolden med fødderne eller forebygge potentielt farlige chancer. Samlet har det inden Ten Hag været med til, at Manchester United har stået relativt langt tilbage på banen med en lav forsvarslinje og som følge har haft vanskeligt ved at presse højt, som en samlet enhed. Omvendt er den proaktive målmand, som for eksempel Ederson i Manchester City, god til at distribuere bolden med fødderne og rydde op bag den bagerste forsvarslinje, hvilket forhindrer flere potentielt farlige situationer og gør det muligt at skubbe forsvarslinje frem ad banen.
Ovenstående er formentlig også årsag til, at De Gea i længere tid ikke er blevet udtaget til det spanske landshold af Luis Enrique, der helt tydeligt har foretrukket andre målmandstyper. Et par svingende sæsoner og uheldige præstationer på landsholdet har nok også haft betydning.
Hvad ønsker Ten Hag af en keeper og kan De Gea levere det?
Min læsning er, at Ten Hag ønsker en målmand, som er god til de klassiske målmandsdyder, men som derudover også er god til at distribuere bolden sikkert med fødderne til egen medspiller. Både træfsikre korte afleveringer, men også de lidt længere og lidt vanskeligere afleveringer, for eksempel over en modstander og ud til backen, så Manchester United i højere grad kan holde fast i bolden - også når modstanderen presser højt. Desuden en målmand som er god til at komme ud og agere sweeper og afværge stikninger og lange bolde fra modstanderen i bagrummet bag eget forsvar, så forsvaret kan stå længere fremme på banen og bidrage til et kollektivt højt pres. De to ting har ikke været, og er måske forsat heller ikke blandt De Geas spidskompetencer.
Er De Gea blevet mere proaktiv?
Vurderet på det blotte øje har De Gea under Ten Hag umiddelbart udviklet sit spil med fødderne og har haft flere sweeperkeeper-aktioner end tidligere. Han har samtidig og som kendetegnet for det meste af hans lange karriere i Manchester United leveret flere verdensklasseredninger. Omvendt laver han også fejl og træffer dumme beslutninger, der koster. Eksempelvis sparkede De Gea bolden langt i 89. minut i kampen mod Crystal Palace i stedet for at spille den kort ud til Martinez, så Manchester United kunne holde på bolden. Kort tid efter fik Crystal Palace frispark, som blev sparket ind langt udefra, og så endte kampen 1-1.
Noget peger op ad og andet ned ad
Ser vi på de ”kolde stats” 20 kampe inde i Premier League sæsonen, har De Gea haft otte clean sheets. Et clean sheet kan selvfølgelig ikke alene tilskrives målmanden, men det skal også tilskrives De Gea, som for eksempel havde flere flotte aktioner hjemme mod Bournemouth og var kampafgørende ude mod Fulham og hjemme med West Ham. På listen over flest clean sheets er De Gea kun overgået af Aaron Ramsdale i Arsenal med ni clean sheets og Nick Pope i Newcastle med hele 12 clean sheets i Premier League.
På andre parametre, ser det dog ikke så godt ud. De Gea ligger for eksempel helt nede som nummer 12 på listen over højeste redningsprocent med en redningsprocent på 68 pct., mens Pope ligger nummer 1 med en redningsprocent på over 82 pct. På listen over afværgede mål (goals prevented), som er forskellen mellem antallet af mål, der er gået ind, og forventede mål (xG) imod, skal man også langt ned på listen for at finde De Gea. Her ligger Liverpools Alisson nummer 1 med 7,5 afværgede mål, Fulhams Leno er nummer 2, Chelseas Kepa nummer 3 og Newcastles Pope er nummer 4. De Gea ligger nummer 11 med -2,1 afværgede mål ifølge FotMob. Altså burde De Gea statistisk set have afværget to af de mål, der er gået ind.
Samtidig tillader De Gea og Manchester United et højt antal skud i det lille felt sammenlignet med andre klubber ifølge understat.com, som i høj grad hænger sammen med, at De Gea er relativt dårlig til at gribe bolde fra indlæg, for eksempel hjørne, og ikke mindst, at han har få sweeper-aktioner, hvilket periodevis tvinger forsvaret til at stå dybt. Halvvejs inde i Premier League sæsonen 2022-2023, har modstanderholdet haft 29 skud mod mål i Manchester Uniteds lille felt. Til sammenligning Arsenal: 6, Newcastle: 13, Man City: 11, Brighton: 12 og Brentford: 12.
Skal der prioriteret at hente en ny målmand til sommer?
Diverse pundits skriver, at Manchester United skal kvalificere sig til Champions League og/eller sælge spillere, før de kan købe nye spillere af hensyn til Financial Fair Play regler. Også selvom klubben sælges. Situationen skyldes blandt andet et dyrt transfervindue i sommeren 2022, hvor der blev brugt flere penge end budgetteret, høj gæld til andre klubber for transfers, der betales af på, og manglende indtjening.
Både kvalifikation til Champions League og salg af spillere til fornuftige summer er formentligt muligt, men der skal prioriteres klogt til sommer. Og her bør førsteprioriteten være at hente en ny spidsangriber af høj kvalitet ind. Og sådan én er sjældent billig. Derudover er der nok også brug for mere kvalitet til midtbanen, da hverken Donny van de Beek eller Scott McTominay synes at have den fornødne kvalitet, hvis Manchester United skal tilbage i toppen af engelsk og europæisk klubfodbold. Og det skal de jo.
Så selvom De Gea toppede for år tilbage og måske ikke er Ten Hags drømmekeeper, kan det sagtens ende med, at De Gea også er førstevalget på målmandsposten i Manchester United den kommende sæson, forudsat at kontrakten forlænges, men med en løn, som er noget lavere end i dag, og med mindre, der ikke findes en ny målmand til en fornuftig pose penge. Her er Brentford målmanden og De Geas landmand 27-årige David Raya en mulighed, som i modsætning til De Gea var med Spanien til VM i Qatar. Han har kontraktudløb i sommeren 2024 og har ifølge rygterne afvist Brentfords kontraktudspil. Raya har generelt vist sig flot frem i Premier League og er kendetegnet ved både at være en dygtig shotstopper, en god sweeperkeeper og god til ramme sin medspillere med lange afleveringer, hvilket umiddelbart rimer på det, jeg vil gætte på, Ten Hag efterspørger hos en målmand.