Marcus Rashford - en kommende verdensstjerne

10. december 2019
Rasmus Onslev Kremmer
Marcus Rashford - en kommende verdensstjerne

Foto: Getty Images

For knap fire år siden trådte Marcus Rashford ind på Old Trafford for første gang som seniorspiller. I denne sæson har han for alvor taget skridtet fra talent til den stjerne, vi alle håbede, han ville blive. Og det bedste af det hele er, at han er et produkt af Manchester United.

Den 25. februar 2016 blev Anthony Martial skadet under opvarmningen til Europa League-kampen imod FC Midtjylland på Old Trafford. En forholdsvis ukendt dreng ved navn Marcus Rashford overtog pladsen i startopstillingen og kvitterede for tilliden med to mål. Det gjorde ham til den yngste Manchester United-spiller, der har scoret i en europæisk kamp. Rekorden er dog siden blevet slået af Mason Greenwood. Få dage senere gentog Rashford kunststykket, da Arsenal i Premiere League blev sendt hjem med et 3-2-nederlag.

Det var tydeligt, at knægten havde talent, men vi kunne kun håbe på, at han ville blive en etableret spiller på førsteholdet. Det ville ikke være første gang, at en ung spiller var braget igennem for at forsvinde i glemslen kort tid efter.

Statistikken taler sit tydelige sprog

Selvfølgelig har der været op- og nedture i den unge englænders karriere. Han er trods alt blot 22 år. Jeg mener dog, at han i dette efterår for alvor har taget skridtet fra talent til stjerne. Det er tydeligt, at der er sket en forvandling. Om det skyldes Ole Gunnar Solskjær, ved jeg ikke, men Rashford virker mere moden, mere ærgerrig og mere direkte i sit spil.

Sæsonens tal bakker da også op om den antagelse. Han har scoret 10 mål i Premier League indtil videre. Det er flere end spillere som Harry Kane, Sadio Mané, Sergio Aguero, Raheem Sterling og Mohamed Salah. Dermed har han allerede udlignet sin bedste måltotal fra sidste sæson, hvor han landede på 10 mål. Samtidig ligger han også pænt til på assist-listen.

Selv med hurtigløberen Daniel James på holdkortet er Rashford jævnligt den spiller, der laver den hurtigste sprint i en kamp. Mod Crystal Palace nåede han en topfart på 36,32 km/t, hvilket er det hurtigste en Manchester United-spiller har løbet i denne sæsons Premier League.

Mourinho vs. Solskjær

José Mourinho så også en stor stjerne i Rashford, men han var langt fra imponeret over hans afslutningsevne. Lad mig bare være ærlig; jeg har også ofte bandet hans afslutninger langt væk og tænkt, at det mangler han for at blive en klassespiller.

Det virker imidlertid til, at Solskjær har haft en positiv effekt på lige præcis den del af Rashfords spil. Under Mourinho scorede Rashford ifølge Planet Football et mål pr. 291. minut. Nu bruger han blot 175 minutter pr. mål. Totalt har han scoret 16 mål under Solskjær i løbet af 35 kampe. Det brugte han 81 kampe på under Mourinho.

Vender vi i stedet blikket mod afleveringerne, kan vi se, at Rashford har 1,3 nøgleafleveringer pr. kamp mod 0,6 under Mourinho. Og han forsøger nu at aflevere 25,1 gange i løbet af en kamp, hvilket er næsten ti gange flere end under Mourinho. Det kan altså tyde på, at han også har fået en bedre forståelse for, hvornår han skal aflevere, hvornår han skal drible, og hvornår han skal afslutte.

Stråler mod de store

Men hvad skyldes forvandlingen? Der er i hvert fald ingen tvivl om, at Rashford er langt mere stabil under Solskjær. Han virker til at have fundet sig til rette på holdet og nyde ansvaret. Uden sammenligning i øvrigt begynder han at minde lidt om en vis Ronaldo, der huserede på Old Trafford for en del år siden efterhånden. Jeg sidder i hvert fald ofte med følelsen af, at Rashford skal på bolden, hvis Manchester United skal være farlige.

Der er nogle spillere, der gemmer sig i de store kampe. Det gør Rashford ikke. I fire kampe mod top-6-holdene har han fundet vej til målet seks gange. Han nyder i den grad godt af det hurtige omstillingsspil, som er blevet en del af Manchester United-holdets kendetegn i denne sæson.

Hvis du en dag vælger at se weekendens kamp mod Manchester City igen, så læg mærke til Rashfords løb. Både det utrolige antrit, de direkte løb og de løb, hvor han skifter retning. Som for eksempel i den situation, hvor han fremtvinger straffesparket. Et straffespark, hvor han i øvrigt igen viser, at han har nerver af stål og tager ansvaret på sig.

En rigtig Manchester United-spiller

Ifølge Rashford selv handler forvandlingen bl.a. om, at Solskjær forstår spillerne bedre, fordi han selv har spillet på højeste niveau. Det gav han i hvert fald udtryk for i et interview med Gary Lineker for nylig.

Rashford er endnu ikke på niveau med de allerbedste, men han er godt på vej. Han havde ganske vist et lille formdyk omkring oktober – men siden er det kun gået en vej. Han er blevet en utrolig vigtig spiller for Manchester United – og det virker heldigvis til, at han nyder det.

Det kan godt være, at Manchester United er langt fra toppen, men vi har i hvert fald en spiller, der hører til på toppen. Forhåbentligt kan han bringe sit hold tilbage til fordoms styrke. Og heldigvis for os så elsker han Manchester United lige så meget, som vi gør.

From Wythenshawe and loves to fight
He's born to play, in red and white
So listen close, it must be said
Like Manchester, Rashford is red.”