Mason Greenwood har spillet sin sidste kamp for Man Utd

05. februar 2023
Jonas Heltberg
Mason Greenwood har spillet sin sidste kamp for Man Utd

Foto: Getty Images

Det kunne ved første øjekast ligne en god nyhed for Manchester United, at anklagerne mod Mason Greenwood er frafaldet. For ingen kan være i tvivl om hans sportslige kvaliteter. Men i realiteten er klubben havnet i en meget vanskelig situation. Det er klogt, at man køber sig tid ved at gennemføre sin egen undersøgelse, inden man beslutter sig for, hvad der skal ske.

Jeg tør dog godt give et bud på, hvor sagen lander: Jeg tror ikke på, at vi igen får Mason Greenwood at se i den røde trøje. Medmindre Greenwood og hans lejr med troværdighed kan sandsynliggøre, at alle anklager var grundløse. 

For virkeligheden er jo, at nok er sagen frafaldet, men de belastende billeder og lydoptagelser ligger derude og tegner et billede af noget, som er meget grimt, og som Manchester United ikke kan holde til at blive associereret med. 

Fodbold på topplan er en del af den globale underholdningsindustri. Når spillerne kan få så høje lønninger, er det, fordi klubberne har fans over hele verden og i kraft af deres popularitet er attraktive for sponsorer med dybe lommer.

Manchester United er et globalt superbrand med millioner af følgere på alle klodens kontinenter. Den position er afgørende for klubbens økonomiske fundament, som igen er afgørende for, at klubben kan konkurrere om de bedste spillere.

Set i det lys er risiciene ved at tage Mason Greenwood til nåde uacceptabelt store. Klubben kan havne i en global shitstorm, der svækker dens markedsværdi for sponsorer og potentielle købere. Det sidste er væsentligt, for klubben er som bekendt sat til salg og derfor følsom over for alt, der potentielt kan forringe salgsværdien.

Erik ten Hag har i andre sammenhænge vist sig i stand til med stor autoritet at håndtere vanskelige “personalesager”. Men i denne sag tror jeg slet ikke, beslutningen kommer til at ligge hos ham. Beslutningen om Greenwood vil i sidste ende blive truffet i bestyrelses- og direktionslokalerne. 

Hvad byder fremtiden så på for Mason Greenwood? Mit bud er, at han kommer til at rejse langt væk for at få gang i karrieren igen - måske Kina, USA eller Mellemøsten. Det vil - alt taget i betragtning - også være en god udgang på sagen for ham.

Jeg håber, at denne triste sag vil bidrage til, at fodboldklubber bliver mere bevidste om deres ansvar for ikke kun at uddanne de store talenter til at spille fodbold, men også at give dem en ”dannelse” som mennesker. For der har jo været andre sager – for eksempel sagen om Benjamin Mendy fra Manchester City og den kommende retssag mod en spiller fra vores egen Superliga, som er anklaget for voldtægt. 

Måske man bredt i miljøet skulle reflektere lidt over, hvad det kan gøre ved helt unge mænd, at de får millioner ind på deres bankkonto og katapulteres ind i en superprivilegeret livsstil, som er fjernt afsondret fra almindelige menneskers tilværelse?