Midtbanen er et stort problem – defensivt og offensivt

07. januar 2020
Martin Koch Haagensen
Midtbanen er et stort problem – defensivt og offensivt

Foto: Getty Images

Der er mange problemer i Manchester United med indgangen til 2020’erne. Godt nytår i øvrigt …

Spillertruppen: Med et par gode præstationer kan man næsten vide sig sikker på, at der følger en jammerlig præstation, som vi så det senest mod Watford og Arsenal. Det skyldes manglende kvalitet i spillertruppen, men også udfordringer med mentaliteten hos flere spillere og i holdet som samlet enhed. Det sidste falder også tilbage på manageren.

Manager og trænerteam: Ole Gunnar Solskjær (OGS) og hans trænerteam agerer ikke taktisk overbevisende. Mod topholdene er omstillinger nøglen til succes, men mod hold, der spiller mere dybt, er holdet typisk uden evner til at finde løsninger. Det skyldes manglende kvalitet i spillertruppen, der mangler idéer, kreativitet og evner, men det skyldes også, at der mangler indøvede offensive mønstre fra taktikbrættet og træningsbanen.

Ledelse og ejere: Klubledelsen med Ed Woodard i spidsen og ejerskabet i form af Glazers kan der også stilles mange spørgsmål ved. Flere stemmer, herunder tidligere managers, peger bl.a. på, at tiltag, der bidrager til økonomisk succes vægtes højere end investeringer, der kan bidrage til sportslig succes. Det forlyder f.eks., at det først er nu, der er et struktureret, velorganiseret og kompetent setup for scouting og køb af spillere.

Og selvom, der også er positive ting at påpege – lovende akademitalenter, fornuftige indkøb i sommeren 2019 og spillere, der har udviklet sig positivt – så føler jeg et behov for at bore i problemerne – eller rettere ét af problemerne: midtbanens manglende kvalitet.

Midtbaneproblemerne var tydelige mod Arsenal

Manchester United startede 2020 med en svag præstation på Emirates mod Arsenal. Det var desværre ikke overraskende. Der skal ikke tages noget fra Arsenals præstation. De spillede med stor vilje, aggressivitet, pres, løbevillighed og fart. En tilgang til kampen, som Manchester United burde have haft og tidligere har vist med succes mod de traditionelle tophold.

Mange ting i kampen mod Arsenal lykkedes ikke. Der blev begået fejl i forsvaret og af De Gea (igen), vores offensive esser lykkedes med praktisk talt ingenting, og de to backs bidrog med minimalt rent offensivt. Men vigtigst af alt, så blev midtbaneslaget tabt – særligt i 1. halvleg. Fred spillede sig godt nok op i 2. halvleg - bortset fra et grotesk ringe frispark i overtiden - og Matic prøvede også, men uden rigtig at skabe det store. Lingard var igen elendig, og Pereira bidrog ikke til at løfte spillet, da han kom ind i stedet for førstnævnte.

Samlet var midtbanen (igen) ikke et tophold værdigt mod Arsenal. De lykkedes ikke i tilstrækkelig grad med at være et bolværk foran forsvaret, da det brændte på, og de lykkedes slet ikke med at sætte offensiven op. Det sidste påpegede Van Persie som ekspertkommentator i studiet efter kampen. Han havde observeret mange gode offensive løb fra særligt Rashford i løbet af kampen, men pasningerne blev ikke slået. Særligt midtbanen manglede mod, ideer og kompetencer til at slå pasningerne, der kunne sætte angriberne op i gode positioner. Denne pointe står i skarp kontrast til Van Persies tid i klubben, hvor Fergie befalede, at bl.a. Carrick og Scholes skulle finde Van Persie, når de fik bolden, hvis de gerne ville spille fodbold for Manchester United. Det endte som bekendt med mesterskab nr. 20 med en instrumental Van Persie, der konstant blev fodret med fremadrettede pasninger med mål til følge.

Status for midtbanen anno 2020 – flere skal sælges

På den positive side skal det nævnes, at makkerparret Fred og McTominay i perioden op til sidstnævntes skade mod Newcastle i december 2019 har gjort det ganske fornuftigt bl.a. i kampene mod Tottenham og Manchester City. De komplementerer hinanden fint. Begge har de dog deres mangler. Fred har høj løberadius, er en dygtig pasningsspiller og erobrer mange bolde, men han laver han få mål og assist. I forhold til de defensive opgaver mangler han til tider fysik, højde og kan presses til boldtab, hvilket dog er blevet bedre. Fred har derfor brug for en makker til at løse de defensive opgaver på midtbanen foran forsvaret. McTominay har hjerte, er en fighter og han scorer fornuftigt med mål. Men det er ikke fra McTominay, at vi ser de kreative ideer og de skarpe offensive pasninger. Han er mere en boks-til-boks midtbanespiller ala Fletcher, end han er et bolværk foran forsvaret eller en kreatør. Begge har en fremtid i klubben, men det er langt fra sikkert, at de begge er startere om et par sæsoner, hvor klubben forhåbentlig igen kæmper med om mesterskabet og spiller Champions League.

Pogba er et kapitel for sig, men jeg skal gøre det kort. Han har alle forudsætninger for at levere den offensive kreativitet holdet mangler, men han er svingende i præstationerne og i mentalitet. Pt. er han dog skadet, og han ytrede i sommer, at han vil væk fra klubben. Og så er hans agent i øvrigt en idiot. Pogba er formodentlig fortid i klubben til sommer, og det er fint for mig.

Pereira er blevet brugt meget i denne sæson. For meget. Han spillede godt nok et par fine kampe mod Newcastle hjemme og Burnley ude, der resulterede i to assists, men han er ganske enkelt bare ikke god nok til at spille fast på et tophold i Premier League. Han bør og skal maksimalt være en breddespiller i klubben.

Matic er en ganske udmærket midt-midt, hvilket også er problemet. Han er kun udmærket. Primært er han brugbar i forhold til de defensive opgaver, ikke så meget i forhold til de offensive opgaver. Lad ham finde en anden klub til sommer.

Mata er flink og rar, men i en alder af blot 31 år har han mistet praktisk talt alt, hvad han var god til. En ting er, at han har mistet fart, noget andet er, at han teknisk og kreativt er blevet meget begrænset i forhold til hvad han var. Han skal finde en anden klub senest til sommer.

Og så er der Lingard. Lingard er symbolet på, hvad der er galt med midtbanen i klubben anno 2020. Løb og fight, men ingen mål og assists, der vidner om begrænsede evner som afslutter og i forhold til at levere idéer, kreativitet og skarpe fremadrettede pasninger til angriberne. Lingard er uduelig og skal sælges. Hurtigt.

Behov for flere køb

Fellaini og Herrera er ikke længere i klubben, hvilket umiddelbart er fornuftigt. De har deres spidskompetencer, men er begge langt fra det niveau, som tidligere midtbanekoryfæer i klubben havde. De blev dog aldrig erstattet, hvilket var en klar fejl.

Garner, Levitt og Gomes fra akademiet er givetvis talentfulde, men de er unge og for uprøvede i forhold til at løfte her-og-nu-opgaverne på midtbanen. Det er samtidig for tidligt at sige, om de for alvor har en fremtid i klubben. Der er derfor behov for køb, og gerne allerede i januar-transfervinduet. Ikke mindst med tanke på McTominays og Pogbas skader. Det skal dog gerne være de rigtige køb. Men selvom januar-transfervinduet notorisk er svært, så lykkedes det f.eks. Liverpool at hente van Dijk og Manchester City at hente Laporte i netop januar-transfervinduet. Hvor der er vilje (og kompetence på ledelsesgangen) er der vej. Jeg håber på køb, men er skeptisk.

Førsteprioriteten bør være en offensivt tænkende og kompetent udførende midtbanespiller, som kan sætte vores hurtige angribere i scene. Det kan være fra 10’er positionen, men det kan sådan set også være fra 8’er eller 6’er positionerne, som bl.a. Carrick og Scholes, der evnede at slå de fremadrettede og modige pasninger op gennem midten, der satte angriberne i scene.

Dernæst bør der hentes en defensiv midt, der kan hjælpe forsvaret og sætte vores backs og øvrige spillere fri i forhold til at udføre offensive opgaver. Det kan f.eks. være en Kante-type og Fernandinho-type (ikke specifikt dem), som gør det beskidte arbejde, men som sagtens kan indgå i et offensivt spillende Manchester United-hold. Jeg mener nemlig ikke, at hverken Fred eller McTominay hver for sig - eller som par - i tilstrækkelig grad formår at hjælpe forsvaret. Forsvaret og De Gea har begået fejl – helt klart – men de mangler hjælp fra midtbanen.

Hønen eller ægget?

En ting er selvfølgelig, at manageren og hans trænerteam skal være kompetente - og her er det store spørgsmål at rejse - men uden spillerne til at overfører planerne og øvelserne fra træningsbanen og taktikbrættet i kamp, så bliver det nok aldrig rigtig godt. Og det skal det jo gerne blive igen.