Pokalturneringer som springbræt

25. januar 2023
Morten Kamper
Pokalturneringer som springbræt

Foto: Getty Images

Efter søndagens kamp mod Arsenal sættes Premier League på en 14 dages pause. I stedet handler det nu om de to hjemlige pokalturneringer, Liga- og FA Cup.

Uniteds nederlag til Arsenal bryder den flotte stime, som ten Hag og hans spillere var inde i. 10 kampe uden nederlag, inden The Gunners blev for stærke på Emirates, må siges at være godkendt. Ni sejre og én uafgjort er et tydeligt tegn på, at Erik ten Hags projekt er på rette vej.

Nederlaget til Arsenal var ikke ufortjent, de var klart det bedste hold. United manglede desuden deres store omdrejningspunkt, Casemiro. Med tanke på at Martial og Dalot ligeledes var ude, var søndagens nederlag måske ikke så uventet endda. Erik ten Hag var forståeligt frustreret og tydeligvis irriteret over måden, hvorpå United indkasserede målene i de forskellige faser af spillet.

Hollænderen sagde efter Arsenal-kampen, at hvis United vil vinde trofæer, må der være en anden mentalitet - et andet mind set hos spillerne. Netop derfor er de kommende pokalturneringer en gylden mulighed for at spille sig tættere på titler og bruge dem om et springbræt for en mentalitetsændring i United truppen.

Den lille pokalturnering i England, Liga Cupen, omtales tit som en Mickey Mouse Cup, en ligegyldighed, en hæmsko mere end en mulighed, men, og nu kommer det store men, den er også en adgang til sølvtøj og vindermentalitet.

Et godt eksempel er Fergusons sidste store United hold. Deres vej mod erobringen af Premier League og pokalen med de store ører begyndte med en Liga Cup sejr i 2006. 4-0 over Wigan på Wembley. Rooney, Ferdinand, van der Sar, Park, Evra og Vidic vandt for første gang et trofæ i United trøjen. Og ifølge mange af dem var dén oplevelse en katalysator for at vinde endnu mere. Det var dén følelse af at vinde, at være succesfuld og dén følelse af at løfte et trofæ og at gøre det igen og igen.

Tænk på hvor meget Ole Gunnar Solskjærs United havde brug for at vinde Europa League. Den titel ville have gjort underværker for hele det projekt. I stedet står OGS tilbage som den evige toér og som ”the nearly man” på alle parametre.

Derfor er de kommende cupkampe af stor betydning. Erik ten Hag er klog nok til at vide at han, også, bliver vurderet på mængden af sølvtøj, han bringer til United. Han ved, at det vil være af stor betydning at få succes om det så ”bare” er i Mickey Mouse Cup’en. Det kan være springbrættet til vindermentalitet, det kan være springbrættet til dén følelse af at være succesfuld, og det kan være springbrættet til, at Premier League endelig er inden for rækkevidde igen.

No pressure then….