Skal United have nye ejere?

23. august 2022
Morten
Skal United have nye ejere?

Foto: Getty Images

Indrømmet, denne kommentar skulle have haft et helt andet indhold. Jeg havde egentlig forberedt mig på at skrive en kommentar hvor Erik Ten Hags United start skulle have været bedømt på en skala fra one Hag til Ten Hag, hvor Ten Hag var alt det vi havde drømt om. Den skulle have handlet om en noget haltende sæsonstart, hvor det kun er lykkedes at få tre point mod Brighton og to nedrykningskandidater. Den skulle også have handlet om hvad jeg synes er et mere end godkendt transfervindue, hvor spillere der har mere travlt med at tjekke likes på sociale medier, er blevet skiftet ud med holdspillere, som langt de fleste er nogle Erik Ten Hag har peget personligt på. Det er ikke et transfervindue der vinder os titlen, men det er for mig et fint første skridt mod en ny genopbygning. Ten Hag har ikke fået alt hvad han har peget på, men stort set alt han har fået, er noget han har peget på.

 

Det som denne kommentar i stedet skal omhandle, er de mange rygter, om potentielle nye ejere i klubben. Det virker som en våd drøm hos de fleste United fans, og jeg har da også selv siddet med Newton Heaths grønne og guld farver om halsen på Old Trafford, som en stille protest mod moderne fodbold og måden klubben bliver styret på. At have ejere der gældsætter klubben, virker knap så godt som ejere der lægger penge i klubben. ”Glazers out” kampagnen har fyldt meget i mange år. Senest ved 4-0 fadæsen i Brentford. Det synes svært at finde United fans der bakker op om vores nuværende ejere. Jeg savner dog et vigtigt aspekt i ”Glazers out” debatten.

 

Hvis ikke Glazers, hvem så?

Igennem de sidste år er der løbende kørt rygter om potentiale købere af klubben. At Glazers er på vej mod en form for salg af dele af klubben har længe lagt i kortene. Med Super League fiaskoen bevægede ejerne sig så langt væk fra klubbens hjerte, at der reelt set ikke er nogen vej tilbage. Det er så her min pointe kommer ind. Selvom Glazer familien ikke er lykkedes, og Glazer tydeligt vil noget andet med klubben end fansene vil, så bliver vi nødt til at have en snak om alternativerne. Der findes meget få mennesker her i verden der har råd til først at købe klubben, for derefter at lægge de penge i klubben som det kræver for at få den på ret køl. Hvis vi så trækker de ”rigtige” forretningsmænd fra, der godt ved at fodbold sjældent er en særlig god forretning, så er der altså ikke mange tilbage.

Jeg vågnede onsdag morgen op til Elon Musk joke om at han ville købe Manchester United, og jeg skal nok ikke indrømme hvor lang tid det tog mig at indse at det var en joke. Min første tanke var; endnu en amerikaner der ikke har forstand på fodbold, typisk! Men så kom der alligevel en lettelse i maven. Det betød ret meget for mig at Elon Musk er en der har tjent sine penge ærligt og redeligt (uden at vide for meget om hans forretningsmetoder).  Senest er det så Jim Ratcliffe der er sat i forbindelse med en investering i United der kunne ende med et fremtidigt køb. Igen en forretningsmand der har tjent sin penge på at være et klogt hoved, og denne gang med erfaring i at investere i sportsverdenen. Det er nok lidt et drømmescenarie at en mand som ham skulle blive ejer af vores klub. Men ender Glazer familien med at sætte klubben til salg offentligt, så kan United stå i en situation som jeg tror de færreste fans ønsker.

Jeg tror ikke der er en eneste United fan der ikke har kritiseret Citys arabiske ejer, der har tjent hans penge på Olie (det har Jim Ratcliffe til dels også), og som har meget tætte forbindelse til en diktaturstat, der ikke ligefrem er kendt for moderne menneskerettigheder når det handler om samfundets laveste klasser. Hvor meget har vi ikke også kritiseret Newcastles nye ejerkreds, som er ledet af den Saudi Arabiske kronprins, igen fra et regime hvor menneskerettigheder står lidt i baggrunden, for at sige det mildt.

Hvorfor være kritiske overfor en ny ejer?

Skal vi ikke bare være glade for der kommer nogle andre end Glazers, og som der vil skyde en masse penge i klubben. Jo måske fra et fodboldsynspunkt. Men vi bliver nødt til at huske på at VORES klub er meget mere end en fodboldklub. Dem der har været på Old Trafford har med egne øjne set hvordan klubben prioriterer at mange tusind siddepladser går tabt, fordi at handikappede skal have lov at komme gratis til fodbold. Vi skal også huske at nævne MU Foundation der hvert år hjælper i lokalområdet. På Old Trafford hænger der også et regnbuebanner, som viser støtte til LGBTQ+ miljøet. Skal vi fjerne det hvis vi får arabiske ejere? Kritikken af Glazer familien er helt naturlig når man kigger på de sidste mange års forfald. Det store spørgsmål er bare; kan vi i 2022 nægte at sport og politik ikke går hånd i hånd, når vi selv er nogle af dem der har påpeget problemet med andre klubbers ejere. Bliver klubben sat åbent til salg risikerer vi at stå overfor vores egen kritik. Er vi klar til det?