Skyggeholdet

14. december 2017
David Suárez Lamuño
Skyggeholdet

I Matador er Elisabeth Friis skyggetanten, som holder sig diskret i baggrunden i det Varnæske hjem, men som alligevel får dagligdagen til at fungere. Hos United er skyggespillerne dem, som aflaster stjernerne, når de ikke kan spille eller skal spares.

Intet hold kan spille en hel sæson med de samme 11 spillere uge efter uge, og slet ikke et tophold i Premier League. For det første er der hele 38 kampe i verdens vel nok hårdeste liga, dertil kommer to nationale pokalturneringer og som regel også minimum seks europæiske kampe. Desuden er det uundgåeligt ikke at løbe ind i skader og karantæner, ligesom et hårdt juleprogram og ingen vinterferie trækker tænder ud på selv de største spillere. Endelig skal man ikke forglemme, at preseason oftest løber af stablen mange tidszoner væk fra Manchester samt at de bedste spillere også spiller fast for deres respektive landshold. Der skal med andre ord økonomiseres med kræfterne og spilletiden doseres, noget ikke mindst Ferguson var en sand mester i, således at der stadig er kaffe på kanden, når det hele spidser til i forårsmånederne. Pokalerne bliver nemlig ikke vundet af det hold, som har den stærkeste startellever, men af det hold, som har den bredeste trup. Derfor vil jeg i denne klumme kaste et blik på spillerne med nummer 12 til 22 på ryggen for at se, hvor stærke United egentlig er i 2. geled.

SERGIO ROMERO (David De Gea)

Det er de færreste hold, der kan prale af, at deres reservemålmand står fast for Argentina og har været i en VM finale. Selv om vi nødigt vil undvære DDG, så er vi helt trygge ved Romero, som havde en stor andel i, at United vandt Europe League i sidste sæson.

VICTOR LINDELÖF (Eric Bailly)

Vores svenske ven er laaangsomt ved at spille sig ind på holdet efter en forfærdelig start på tilværelsen som United-spiller. Endnu er det for tidligt at sige, om han på sigt vil indgå i idealopstillingen, men rollen som solid back up for Bailly kan også gøre det.

MARCOS ROJO (Chris Smalling)

Egentlig havde han vel spillet sig fast ind på holdet i sidste sæson før hans forfærdelige skade. Der er blevet længere i mellem hans kortslutninger, og hans store fighterhjerte er stadig intakt. En solid spiller at kunne sætte ind en våd onsdag aften i Bournemouth, når de tre point skal fightes hjem.

DALEY BLIND (Phil Jones)

Hollænderen virker fejlcastet som forsvarsspiller, thi hverken hurtighed, hovedspil eller fysik er blandt hans spidskompetencer. Til gengæld har han en kælen venstre fod og godt blik for spillet, men disse forcer kommer sjældent til deres ret nede i det bagerste geled.

MATTEO DARMIAN (Antonio Valencia)

En anden achilleshæl er positionen som højre back. Springet fra Valencia og ned til Darmian er gigantisk, og modsat ecuadorianeren så kommer han sjældent over midterlinjen. Desuden har vores anfører rundet de 32 år, så han er en af de spillere, som Mourinho skal sætte på skånekost i ny og næ, og når det sker, så er højrefløjen lukket land.

MAROUANE FELLAINI (Paul Pogba)

Endnu en reservespiller som ikke har klassen til United. Han virker ofte som en hund i et spil kegler og laver et hav af frispark. Med en højde på hele 1,94 meter rager han godt op i landskabet, men han laver forbavsende få mål på hovedstød højden taget i betragtning.

ANDER HERRERA/MICHAEL CARRICK (Nemanja Matic)

Noget af en deroute for årets spiller i sidste sæson, og som i denne sæson er marginaliseret til andenviolin. Baskeren gør et solidt, men ikke prangende, stykke arbejde, når han får chancen, men han giver ikke samme ro på den defensive midtbane som Matic. Med sine 36 somre, og en hjerteoperation i nyere tid, så er spørgsmålet, om ikke Carrick har spillet sin sidste kamp på topplan, der er i hvert fald ikke noget fremtidspotentiale i denne sympatiske spiller, om end rollen som kulturbærer ikke skal undervurderes.

LUKE SHAW (Ashley Young)

En omvendt Darmian! God i offensiven, men til tider håbløs i defensiven. Hvis bare han også kunne forsvare, så var United garderet på venstre back de næste ti år. Spørgsmålet er, om Mourinhos tålmodighed er ved at være opbrugt, eller om han stadig ser et lys i Shaw. Det vil dog gøre ondt at se ham forlade United, men noget skal der ske på venstrekanten, da Youngs dåbsattest ikke lever op til hans efternavn.

JESSE LINGARD/HENRIKH MKHITARYAN (Juan Mata)

Det er efterhånden svært at afgøre, hvem af disse tre spillere, som er Mourinhos førstevalg. Lingards og Mkhitaryans form har den sidste måneds tid været omvendt proportional, og som Morten Kamper var inde på i hans klumme for et par uger siden, så skal sidstnævnte stramme op, hvis han skal have en fremtid i den røde trøje. På trods af nogle flotte scoringer på det seneste er og bliver Lingard en klassisk squad player, mens Mata, uanset hvor sympatisk han er, lige mangler det sidste i at blive den verdensklassespiller, som også kan gøre en forskel imod hold som Barcelona og City.

MARCUS RASHFORD (Anthony Martial)

Selv om Rashford i denne sæson har forbedret kvaliteten i hans afslutninger, så er der ikke helt den samme elektricitet i hans driblinger som i Martials. Til gengæld kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved hans arbejdsindsats og attitude, og vigtigheden af at have en Mancunian på holdet skal ikke undervurderes.

ZLATAN IBRAHIMOVIC (Romelu Lukaku)

Zlatan er ikke protypen på en reservespiller, men den alvorlige knæskade i foråret samt hans fremskredne alder, har vendt op og ned på angrebshierarkiet. Det er en erfaren herre at kunne sætte ind, men han spiller på lånt tid, og hvis han forlænger kontrakten med yderligere et år, vil det sandsynligvis være i en marginaliseret rolle. Omvendt skal han ikke undervurderes som rollemodel og inspirationskilde for truppens unge spillere.

EN DYGTIGE RESERVESPILLER skal altså være driftssikker og levere varen, når der er brug for ham samt ikke mindst kunne acceptere rollen som marginalspiller – her er Ole Gunnar Solskjær et godt forbillede på en spiller, som ikke skabte uro på de indre linjer på trods af mangt en bænketjans – men mon ikke også det er lidt nemmere at affinde sig med at være backup for de store drenge, når ugelønnen formedelst er på omkring en halv million kroner, og man har fribillet til 1. parket på Old Trafford!

I MIN OPTIK mangler dagens United hold et par verdensklassespillere i startelleveren, nemlig på venstre (wing)back og på den offensive midtbane, ligesom der snart skal køres en afløser for Valencia i stilling på højrekanten, men der skal også et par opgraderinger, eller tre, til blandt reserverne. Det er først og fremmest Blind, Fellaini og Zlatan, som står for skud blandt skyggespillerne, men hvis der kommer nye og bedre spillere ind blandt reserverne, så tegner fremtiden lysere for de røde djævle. Det vil nemlig give Mourinho mulighed for at rotere endnu mere blandt spillerne, og give pauser til dem som trænger, ligesom vi ikke vil være så sårbare i forhold til skader og karantæner. Det er derfor, det er så vigtigt at have 22 exceptionelle spillere i truppen og ikke kun 11.