The Special Gone

18. december 2018
Morten Kamper
The Special Gone

Jose Mourinho er færdig i Manchester United. Tirsdag formiddag blev det klart, at Ed Woodward og Co. havde fyret den portugisiske manager. Nyheden er vel ikke i sig selv en den store overraskelse, men måske timingen alligevel kommer bag på en del United fans.

Manchester United har fremstået som en skygge af sig selv hele sæsonen, balladen begyndte allerede i pre-season. Interne stridigheder med ledelsen om manglende indkøb, åbenlyse uenigheder med flere spillere, adskillige lækkede historier til pressen om manglende humør i United-lejren samt en nærmest åben krig med Paul Pogba gjorde, at Mourinho nu er fortid i MUFC.

Det er derfor positivt, at det øverste United-hierarki har truffet en nødvendig beslutning, som er til klubbens bedste. Måden hvorpå de røde djævle har præsteret har været under al kritik, og det er ganske enkelt uacceptabelt at være 19 point efter førerholdet i Premier League efter kun 17 kampe. Jeg er overbevist om, at Ed Woodward har kigget i sin krystalkugle og set en dyster fremtid, hvis Mourinho blev på posten. En fremtid hvor spillere som blandt andre Pogba, Martial og De Gea har overvejet deres respektive United-karrierer.

Der er ingen tvivl om, at der har udspillet sig mange forskellige scenarier bag de lukkede døre. Spillerne er på ingen måde uden ansvar for, hvordan United har leveret på banen, klichéen lyder som bekendt, at det er lettere at fyre en manager end 11 spillere. Hvilket så er sket!

Hvad så nu Manchester United?

Jeg er helt på linje med de udmeldinger, der er strømmet ud af korridorerne på Old Trafford tirsdag eftermiddag; United skal have en midlertidig manager frem til sommer 2019. Jeg er med på, at sæsonen 18/19 rives ud af annalerne, og det er nu tid til at se fremad med omtanke. For United handler det om at prøve at nå top 4, hvilket bliver svært, men dog ikke umuligt. Hvis vi samtidig kan gøre livet surt for PSG i forårets Champions League knockout-fase ville det være en behagelig overraskelse. I min optik handler den resterende del af sæsonen om at få genopbygget selvtillid, vundet lidt tabt respekt samt at give FA Cuppen et forsøg.

Uden for de hvide skridtstreger på Old Trafford venter der dog en helt anden opgave. Med tre managere på snart seks år har Ed Woodward ikke haft held til at bygge videre på arven efter Sir Alex Ferguson. Det er bestemt ikke en let opgave, men disse omstændigheder må stadig betegnes som en dundrende fiasko.

Fokus for Woodward må derfor være at få skabt et fundament for det kommende Manchester United. At få lagt nogle rammer, hvor kontinuitet har de bedste betingelser for at gro. Hvor der lægges et langsigtet perspektiv og tankegangen om ”bare at bruge flere penge” skrottes. Det har tydeligvis ikke virket indtil nu.

Derfor skal United ledelsen frem til sommer arbejde med en organisationsændring hvor en ”Director Of Football” burde være højeste prioritet. Samtidig skal arbejdet mod den næste manager ses i denne kontekst.

 

Et kommende Manchester United skal på det sportslige område være et tydeligt fremsynet arbejde. Hvor en DOF og manager arbejder hånd i hånd omkring at bibringe spillertruppen tyngde og kvalitet. Kun på denne måde fremtidssikrer vi United og gør os konkurrencedygtige på den lange bane.

Skulle det så betyde to-tre år mere uden den store succes, så er jeg stadig fortaler for et sådan projekt. Det handler om at sætte hele organisationen op til fremtidige sejre, fremfor at være tilfreds med ét enkelt trofæ i ny og næ.

Ikke flere hovsa ”Galactico” løsninger! Det betyder, at Ed Woodward må stå for fristelsen for at købe det nyeste skinnende legetøj uden relation til en langsigtet strategi.

Derfor skal Ed Woodward træde tilbage og overlade det sportslige fokus til mennesker med forstand på dette. Han selv er en eminent pengeskaber, og det har United stadig brug for. Ed Woodward ved godt, at et Manchester United på en syvendeplads i ligaen langt fra er acceptabelt, dette kombineret med en spillemæssig falliterklæring og tilbagevendende intern uro, og du har opskriften på en fiasko.

Derfor blev Jose Mourinho fyret tirsdag formiddag.

Derfor skal der nu ro og omtanke til.

Derfor skal arbejdet med en DOF påbegyndes nu.

Derfor er den næste United manager nødt til at være et pletskud og en kommende succes.

God arbejdslyst, Ed… Og god jul!