Truppens manglende bredde må ikke blive sæsonafgørende

08. november 2022
Tobias Henriksen
Truppens manglende bredde må ikke blive sæsonafgørende

Foto: Getty Images

Efterhånden må det siges at være et vedvarende problem, som forsætter sæson efter sæson. Noget der atter engang skulle komme til udtryk – denne gang ved søndagens nederlag mod Aston Villa. 

Truppen mangler bredde. 

Med undtagelse af Bruno Fernandes/Marcus Rashford bestod startelleveren i søndagens kamp mod Aston Villa af de helt samme spillere som i torsdagens Europa League kamp mod Real Sociedad. Det er der i sig selv ikke noget galt med – Erik ten Hag virker i det store hele til at have fundet sin foretrukne startopstilling – men der opstår selvsagt det problem, at de samme 11-13 markspillere er ude af stand til at spille uge efter uge. Træthedstegn viste sig for flere af spillerne i kampen mod Aston Villa, og det må konstateres, at bredden på holdet slet og ret ikke har den fornødne kvalitet. Hvis man kigger mod rivalerne i Liverpool og Manchester City, er noget af det, der netop har været kendetegnende for deres suverænitet i de senere år de bredde trupper, som har gjort, at de har kunnet fortsætte sæsonen igennem på højeste niveau. Dette er usandsynligt at opnå kortsigtet, men langsigtet må og bør det være et mål for ten Hag.

Et tætpakket kampprogram går i mødes

En nært forestående VM-slutrunde. To udskudte, og endnu ikke programlagte, Premier League kampe mod Crystal Palace og Leeds United. Hvad der må forventes at være to hårde kampe i Europa League mod FC Barcelona, som resultat af at ende to’er i gruppespillet samt endnu flere i tilfælde, af at man skulle gå videre. Kampe i FA Cup'en og ligacuppen, hvor man i Fa Cup’en desuden kan risikere at skulle spille omkampe. Allerede nu plages man af træthed, som absolut ikke kommer til at blive forbedret af det høje antal kommende kampe, hvor skader og karantæner ligeledes vil være forventelige. 

Truppens bredde vil for alvor komme på prøve efter VM-slutrunden, og det må ses som en nødvendighed at forsøge at styrke den i januar-transfervinduet, hvis man ønsker at præstere i alle turneringer. Uden forstærkninger – eller spillemæssige åbenbaringer fra holdets nuværende bænkspillere – er der reel fare for, at man ender sæsonen uden for top fire og uden et trofæ for sjette år i træk.

Forstærkninger må ses som en nødvendighed

Problemet med den manglende trupbredde er ingelunde nyt, og alligevel foretog man sig en mindre udrensning i sommerens transfervindue. Den mindre udrensning var i sig selv tiltrængt, men spillerne forlod grundet kontraktudløb eller låneaftaler, hvorfor man altså ikke tjente nogle penge. Størstedelen af sommerens transferbudget blev i stedet brugt på Lisandro Martínez, Casemiro og Antony, som alle tre må siges at have været en udpræget succes indtil videre. Dog ville det samtidig også have været her, det havde været oplagt at styrke dybden på holdet. Januar-transfervinduet er normalvis notorisk svært at hente spillere i, hvorfor man kan spekulere i, om dette overhoved kan lykkes. VM-slutrundens aparte placering i kalenderåret kan dog ende med at få indvirkning på transfervinduet alligevel, hvor klubber med velpræsterende spillere må formodes at forsøge at sælge mens salgsværdien er højest.

Ønsker man at afværge et potentielt totalt kollaps senere i sæsonen, må det altså ses som en nødvendighed at hente yderligere forstærkninger i januar-transfervinduet. Selvom det bliver en svær og dyr opgave. En centerback, en højre back, en midtbanespiller og en angriber er de positioner, der i min optik er størst mangel på – særligt angriberpladsen, som der snarere er brug for i startelleveren end som forstærkning af bænken. Cristiano Ronaldo må siges at være i karrierens efterår, og med en skadesplaget Anthony Martial, kan man let argumentere for, at det er holdets tyndest besatte position.