Yes til Jesse

11. januar 2018
Morten Kamper
Yes til Jesse

“A scorer of great goals, but not a great goalscorer”

Den betegnelse fik Mark Hughes ret tidligt klistret på sig i sin United karriere. Det kan man så være enig eller uenig i, pointen er, at hvis vi hurtigt spoler tiden fremad til nu, så er Jesse Lingard begge dele. Og hvem havde troet det for bare tre måneder siden? Det er en bemærkelsesværdig rute, den lokale ”Manchester-lad” har taget. Og det afføder selvfølgelig en masse debat. Og respekt.

Derfor har diverse Manchester United blogs, forumsider og pubdiskussioner nærmest været rødglødende; er Jesse Lingard United-kvalitet? Eller er han bare inde i en periode, hvor alt, han rører, bliver til guld og gudemål? Denne blogs forfatter hælder mest til, at den Warrington-fødte United-spiller- og fan er kvalitet – og at der faktisk er mere på vej.

Jesse Lingards (United)-karriere har været længe undervejs. Efter udlån til mindre klubber i The Championship med blandet succes har det umiddelbart ikke været en selvfølge, at han skulle have den succes og tage de skridt, som han i dén grad har gjort. Lingard har længe haft betegnelsen ”big game player”, altså han leverer varen, når noget står på spil. Hvem husker ikke hans fantastiske sejrsmål i FA Cup-finalen 2016 eller hans aldeles vidunderlige mål i Community Shield i sæsonåbneren 16/17?

Alligevel har jeg ofte siddet med følelsen af, at noget manglede. Bevares, Lingard er elegant på bolden, ”easy on the eyes” som man siger i England. Men noget har ændret sig. Helt præcist hvad det er, er for denne skribent svært at pege på. Men hans stats taler sit tydelige sprog. Sidste sæson scorede Lingard 5 mål kombineret med 3 assists.

I indeværende sæson er han allerede oppe på 11 mål og 5 assists. Et imponerende output. Med lidt held kan han være på vej til en sæson med 20 mål og 10 assists. Ville det være tilfældet, så overgår han mediedarlingen Dele Alli’s sidste sæson i Spurs. En sæson der jo nærmest gjorde ham til ”the second coming” og den bedste opfindelse siden skiveskåret brød. Jeg mener, at Lingard pt. spiller på et højere niveau end Alli og fortsætter det, så burde vores effektive nr. 14 være et seriøst emne til holdopstillingen for England til VM i sommer – og hvem havde troet det for bare tre måneder siden?

Lingard er god for United, fordi han tilbyder noget, vi generelt har alt for lidt af. Han er fantastisk dygtig til at finde rum, hans bevægelsesmønstre gør ondt på modstanderne. Hvem skal samle ham op, når han lister sig imellem deres kæder? Han er god til hurtigt at blive retvendt. Han er svær at stoppe, når han kommer op i fart. Noget han for øvrigt gør ret hurtigt.

”Speed kills” i moderne fodbold, hvis det vel at mærke har et slutprodukt, og det har Lingard fået inkorporeret i sit spil. Desuden arbejder han stenhårdt og er oftest den første forsvarsspiller. Hans genpres er eminent, tænk bare på det første mål, han scorer på Emirates  (2-0 målet) i denne sæson mod the Arse. Det er Lingards fortjeneste og helt efter bogen, at han har sidste fod på bolden.

Jeg mener også, at José Mourinho er god for Lingard. Hans måde at håndtere Lingard på virker til at have en fantastisk effekt. Tillid, spilletid og gode præstationer går hånd i hånd.

Derfor kvitterer Jesse nu med stabile indsatser, generelt højt bundniveau og måske endnu mere vigtigt, han falder sjældent ud af kampene som før. Han er alt det, vi troede Mkhitaryan ville være.

Jeg kommer gerne med den påstand, at hvis Eriksen, Alli, Hazard, Sanchez m.fl. havde haft en december som Lingard, så ville jublen ingen ende tage. Så i min optik ligger der også en lille undervurdering af Jesse Lingard og hans evner. Det gælder også hos United-fans. Derfor er det ekstra tilfredsstillende, at han leverer varen, og at han gør det oftere end før. Det aftvinger stor respekt til Lingard fra undertegnede.

Jesse Lingard har klassen til at spille for Manchester United. Formår han at bygge videre på sit spil, kan det endda være, at han bliver en nøglespiller fremadrettet og ikke kun en squad player.

Han er allerede godt på vej.

Stort yes til Jesse!

Og hvem havde troet det for bare tre måneder siden?